1 декабря 2012 г.

Відбитки пальців знімуть із усіх українців

Київ – Із наступного тижня українці вже можуть подавати заяви-анкети на отримання біометричних паспортів, каже автор закону про введення цих документів. За його словами, паспорти з електронним чипом видаватимуть вже з 1 січня 2013 року, і це прискорить лібералізацію візового режиму з Україною. Водночас, експерти відзначають, що українські законодавці занадто широко витлумачили вимоги Євросоюзу щодо біометричних даних, а відтак, нововведення не полегшить українцям отримання віз.
 

350 гривень коштуватиме закордонний паспорт, 65 гривень – орієнтована ціна внутрішнього паспорту, повідомив Радіо Свобода автор закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус», народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак. За його словами, у порядку отримання паспортів майже нічого не зміниться.

"Нічого не міняється, крім того, що додається здача відбитків пальців. Це робиться протягом 3 хвилин"

«До основних біометричних даних людини, згідно з вимогами ІCАО і Євросоюзу належить: оцифороване зображення обличчя, відцифровані підпис, відбитки пальців, прізвище, ім’я, число, місяць, рік народження. Нічого не міняється, крім того, що додається здача відбитків пальців. Це робиться протягом 3 хвилин. Пальці намочуєш у спеціальному розчині, відкатав-відкатав, помив руки і все. Ви повинні взяти внутрішній паспорт та ідентифікаційний код. Більше вам нічого не потрібно брати», – розповів Грицак.
Видані раніше паспорти залишатимуться чинними 

Василь Грицак запевнив, що з початку грудня цього року українці вже можуть подавати заяви-анкети на отримання біометричних паспортів. Також він відзначив, що видані раніше внутрішні паспорти, та закордонні, 10-річний термін дії яких ще не сплив, залишатимуться чинними. Водночас, за його словами, якщо українцю виповнюється 25 років у 2013 році, то він повинен замінити свій паспорт на біометричний. Термін дії біометричних паспортів, і внутрішнього, і закордонного – 10 років, уточнив Грицак.

Крім того, Василь Грицак припустив, що відділи віз та реєстрацій будуть ліквідовані, адже видачею біометричних паспортів займатиметься Державна міграційна служба.

Ніякої лібералізації візового режиму не відбудеться – Гройсман

Утім, введення біометричних паспортів не допоможе лібералізувати візовий режим з Україною, вважає координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Європейський Союз хотів лише додати до паспортів кілька основних біометричних параметрів у цифровому вигляді, нагадав він. Українські законодавці ж занадто широко витлумачили цю вимогу і дали старт процесу тотальної біометризації, коли до усіх внутрішніх документів може бути доданий електронний чип з необмеженою кількістю інформації про його власника, причому цей власник може навіть не знати, які відомості про нього містяться у документі, каже правозахисник. Крім того, Дмитро Гройсман стурбований тим, що біометричні паспорти виготовлятиме приватна структура ЄДАПС, яка не може гарантувати невтручання й збереження таємниці єдиної демографічної бази.

"Це байки для кошенят, як вони люблять казати про тих, кого вони розводять"

«Під виглядом благих намірів – лібералізувати візовий режим з Україною – ми отримали класичну корупційну схему. Більше того, ніякої лібералізації візового режиму не відбудеться. Це байки для кошенят, як вони люблять казати про тих, кого вони розводять. Це лише часткове виконання наших зобов’язань. Більше того, те, що визначене законом, може певною мірою суперечити нашим міжнародним зобов’язанням», – зазначив Гройсман.

Паспорт у формі пластикової картки

Відтепер паспорт громадянина України виготовляється у формі пластикової картки із безконтактним електронним носієм інформації. Паспорти для виїзду за кордон й надалі виготовлятимуть у формі книжечки, одна зі сторінок якої так само міститиме електронний носій інформації. Закон передбачає можливість відмовитися від біометричного паспорта, якщо мати його не дозволяють релігійні переконання громадянина.

У консорціумі ЄДАПС, який нині виготовляє не паперові частини закордонних паспортів, кажуть про технічну готовність у будь-який момент розпочати виготовлення документів нового зразка.

1 комментарий:

  1. Анонимный01.12.2012, 19:01

    давно пора дактилоскопировать всех в стране,глядишь и урок бы не стало у власти.

    ОтветитьУдалить