6 января 2014 г.

Про визнання протиправними дій про відмову в перерахунку пенсії та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії



Дунаєвецький районний суд Хмельницької області
Справа №  674/1179/13-а
Провадження №  2-а/674/33/13


П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ



14 жовтня 2013 року                                                                            Дунаєвецький  районний  суд
                                                                                                               Хмельницької області
в складі: головуючої - судді                                                                   Артемчук В.М.
          при секретарі                                                                               Мудрицькій Л.В.
          з участю представника позивача                                               ОСОБА_1
представника відповідача                                                                     Смолінської О.В.



розглянувши у відкритому  судовому засіданні в залі суду в м. Дунаївці  справу за адміністративним позовом  ОСОБА_3      
 до
 Управління Пенсійного фонду України 
в Дунаєвецькому районі Хмельницької області,
третя особа:  Товариство з обмеженою відповідальністю «Промтехнтранс»
про визнання  протиправними дій про відмову в перерахунку пенсії та
зобов'язання здійснити перерахунок пенсії
  

ВСТАНОВИВ:


24 липня 2013 року позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до відповідача управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі Хмельницької області про визнання  протиправними дій про відмову в перерахунку пенсії та зобов'язання здійснити перерахунок пенсії, мотивуючи тим, що він, працюючи водієм Кам'янець-Подільського АТП-16863, правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю «Промтехнтранс», приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в м. Прип'ять, м. Чорнобиль, на  будівництві дороги  «Зелений Мис-Чорнобиль» яке проводилось через населені пункти: Дитятки, Лельов, Копачі, Чорнобиль, Діброва, Іллінці, Опаничі, та через ріки Прип'ять та Дніпро, у період з 27.06.1986 року по 27.07.1986 рік,  щоденно з 6 години  ранку до 24 години вечора без вихідних і повний робочий день. Внаслідок роботи отримав певну дозу  випромінювання і є інвалідом 2 групи довічно з втратою працездатності в 70%,  що  дає право  на перерахунок призначеної йому пільгової пенсії.

21 червня 2013 року звернувся до управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі Хмельницької області із заявою про проведення перерахунку пенсії, однак йому було у цьому  відмовлено, оскільки  Дунаєвецький районний суд Хмельницької області рішенням від 04.09.2012 року по справі №2206/1228/12 не зобов'язав управління проводити перерахунок пенсії, а тому звернувся до суду та просить визнати протиправними дій управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі Хмельницької області про відмову в перерахунку пенсії та зобов'язати його здійснити перерахунок пенсії.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному об'ємі  та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Смолінська О.В. в судовому засіданні позов не визнала, просить відмовити в задоволенні позовних вимог, посилаючись на те, що 12.06.2013 року було проведено зустрічну перевірку достовірності видачі позивачу документів про стаж та заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії в ТОВ « Промтехнтранс» і встановлено, що перерахунок заробітної плати  проведено згідно наказу №68 від 14.05.2013 року в якому зазначено, що заробітну плату перераховано на підставі рішення Дунаєвецького райсуду від 04.09.2012 року, яке 05.11.2012 року ухвалою апеляційного суду Хмельницької області скасоване, а тому  дана довідка не може братися до уваги при перерахунку пенсії.

Суд, дослідивши матеріали  справи, заслухавши сторони, вважає, що позовну заяву слід задовольнити.

Відповідно ст. 10 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості.

Документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користуватись пільгами й компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», іншими актами законодавства є відповідне посвідчення, форма якого встановлена Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим Кабінетом Міністрів України №51 від 20.01.1997 року.

Згідно ст. 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» тим учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року незалежно від кількості робочих днів, а із липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днів, пенсія призначається із зменшенням пенсійного віку на 10 років, а особам, які працювали в зоні відчуження з 1 липня 1986 року по 30 грудня 1986 року від 1 до 5 днів, пенсія призначається із зменшенням пенсійного віку на 5 років.

Відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.

Порядок обчислення пенсій зазначеним категоріям осіб визначається Кабінетом Міністрів України.

З 01.01.2012 року діє Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 року №1210, яким передбачено, що пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за бажанням осіб можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Обчислення пенсій відповідно до вказаного Закону здійснюється на підставі довідок про заробітну плату, які відповідно до статті 15 Закону видаються установами та організаціями на підставі первинних документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату). Підставою для проведення розрахунку заробітної плати за роботу в зоні відчуження являються первинні документи про нараховану заробітну плату та фактичну тривалість роботи безпосередньо в зоні відчуження.

Видача довідок про заробітну плату проводиться підприємствами відповідно до первинних документів про період участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за нормативними документами того часу. Зокрема, у 1986 році за: постановою ЦК КПРС, Президії ВР СРСР та ВЦРПС від 07.05.1986 року №524-156; розпорядженням Ради Міністрів СРСР від 23.05.1986 року № 964-рс; постановою Ради Міністрів СРСР від 23.05.1986 року №1031-рс; постановою Ради Міністрів СРСР і ВЦРПС від 05.06.1986 року № 665-195 (постановою УРСР від 10.06.1986 року № 207-7).

Відповідно до п.п. 4 п. 3 постанови КМУ «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23.11.2011 року, у разі коли особа пропрацювала у зоні відчуження менше календарного місяця у 1986-1990 роках, за її бажанням пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час, в одному з неповних календарних місяців роботи протягом цих робіт, без додавання суми заробітної плати за весь період роботи за межами зони відчуження. У такому разі заробітна плата за весь фактично відпрацьований час ділиться на число відпрацьованих днів, а одержана сума множиться на 25,4. Якщо дні роботи припали на вихідні і святкові дні, розрахунок заробітної плати проводиться у такому ж порядку, як і за роботу у робочі дні, а доплата за вихідні і святкові дні, нарахована за фактично відпрацьований час, з урахуванням установленої кратності додається до суми обчисленої заробітної плати.

Довідка про заробітну плату видається за формою, затвердженою Міністерством соціального захисту населення України за постановою  Ради  Міністрів Української РСР та    Української республіканської ради профспілок від 10.06.1986 року № 207-7 та у відповідності до інших нормативних актів про оплату праці, які діяли під час виконання роботи (служби) в зоні відчуження.

Розпорядженням Ради Міністрів СРСР від 17.05.1986 р. № 964 були встановлені зони небезпеки, де оплата праці працівників підприємств, установ і організацій, розташованих в межах 30-кілометрової зони ЧАЕС, розташованих на III, ІІ і І зону небезпеки, провадилась відповідно у 5,4, 3 - кратному розмірі тарифних ставок (посадових окладів).

Відповідно до підпункту першого пункту першого постанови Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 10 червня 1986 року № 207-7 оплата праці працівників підприємств, установ і організацій, відряджених у зону відчуження, провадилась у III, II, І зонах небезпеки у 4-, 3-, 2-кратному розмірах тарифної ставки понад середньомісячну заробітну плату, яка відповідно до чинного законодавством зберігалась за основним місцем роботи.

Перелік населених пунктів і виробничих об'єктів, де оплата праці проводилась відповідно до зон небезпеки, затверджено рішеннями Урядової комісії від 07.08.86 року № 87 (лист Держкомпраці УРСР від 13.08.86 р. № 115), від 19.08.86 року № 108 (лист Держкомпраці УРСР від 26.08.86 року №124, від 18.09.86 року № 173 (лист Держкомпраці УРСР від 24.09.86 року № 140, від 05.01.1987 року № 339 (лист Держкомпраці УРСР від 09.01.1987 року № 1).

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_3 є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що підтверджується посвідченням особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) серія НОМЕР_1 яке видано 11.03.2010 року довічно.

У період з 27.06.1986 року по 27.07.1986 року, ОСОБА_3, працюючи водієм Кам'янець-Подільського АТП-16863, правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю «Промтехнтранс», приймав участь у ліквідації наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС в м. Прип'ять, м. Чорнобиль, на  будівництві дороги «Зелений Мис-Чорнобиль», яке проводилось через населені пункти: Дитятки, Лельов, Копачі, Чорнобиль, Діброва, Іллінці, Опаничі, та через ріки Прип'ять та Дніпро,  щоденно з 6 години  ранку до 24 години вечора без вихідних і повний робочий день, що підтверджується довідками №122 від 21.10.2009 року, довідкою про заробіток  для обчислення пенсії №09 від 23.02.2010 року, довідками про нарахування заробітної плати за роботу в зоні відчуження №22 від 11.03.2010 року, №22 від 14.03.2012 року , списком учасників ліквідації наслідків аварії станом на 15.10.1991 року, списком водіїв, які отримали відрядження під розписку, виданими ТОВ «Промтехнтранс» с. Гуменці Кам'янець-Подільського району,та довідками Зеленомиської сільської ради Чорнобильського району Київської області про те, що ОСОБА_3 дійсно пропрацював в 30-ти кілометровій зоні Чорнобильської АЕС на будівництві дороги з 27.06.1986року по 27.07.1986 року.

Згідно довідки про результати визначення втрати професійної працездатності у відсотках застрахованого серія ХМ №000925 від 22.02.2012року, довідки до акту огляду МСЕК серія ХМ №233830 позивач ОСОБА_3 є інвалідом 2 групи довічно з втратою працездатності на 70%, його захворювання ,згідно даних довідок та експертного висновку засідання №10 Львівської регіональної міжвідомчої експертної комісії від 17 грудня 2009 року , пов'язано  з роботами по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Допитані в судовому засіданні свідки: ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтвердили в судовому засіданні, що вони разом з ОСОБА_3 в 1986 році їздили на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, працювали там водіями . ОСОБА_3 їздив на автомобілі «Татра». В Зеленому Мисі була база, де вони ночували, а їздили будувати дорогу в зоні Чорнобиля, недалеко від АЕС, населені пункти Берковичі, Прип'ять, Чорнобиль. Були там  місяць. Працювали з 6.00 години ранку до 24 години, без вихідних. Отримали всі однакову заробітну плату і їм призначено пільгову пенсію.

Згідно оглянутої в судовому засіданні пенсійної справи №154284 на ОСОБА_5 видно, що факт перебування його на ЧАЕС підтверджується списком учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в 1986 році, книгою нарахування заробітної плати за 1986 рік липень місяць,актом зустрічної перевірки видачі документів про стаж та заробітну плату від 28.11.2012року.

Судом  встановлено, що 14.05.2013 року згідно наказу Кам'янець-Подільського ТОВ «Промтехтранс» №68 позивачу ОСОБА_3 перераховано заробітну плату за період роботи  в зоні №1 з 27.06.1986 року по 27.07.1986 року з урахуванням кратності зони №1, до якої відносяться м. Чорнобиль та виходячи з 16-годинного робочого дня без вихідних у розмірі 1711,16 грн.,  і видана позивачу відповідної форми довідка про заробітну плату, яка затверджена Міністерством соціального захисту населення України за постановою  Ради  Міністрів Української РСР та   Української республіканської ради профспілок від 10.06.1986 року № 207-7.

Згідно акту зустрічної перевірки достовірності видачі документів про стаж та заробітну плату для перерахунку пенсії ОСОБА_3 від 12.06.2013р. № 970 , який проводився управлінням Пенсійного фонду України в м.Камянець-Подільському та Камянець-Подільському районі в ТОВ «Промтехнтранс» за 1986 рік  видно, що перевіркою книги наказів встановлено, що ОСОБА_3 працював з 27.06.1986 року по 27 липня 1986 року в 30-ти  км зоні Чорнобильської АЕС на будівництві дороги Зелений Мис-Чорнобиль згідно довідки Страхоліської сільської ради, списків учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС в 1986-1990 р., списків водіїв,які отримали відрядні документи під розписку, однак первинні документи, а саме: шляхові листи, табелі обліку робочого часу, накази на відрядження  та платіжні відомості на день перевірки не збереглися в зв'язку із закінченням терміну  їх зберігання, що не позбавляє позивача права на перерахунок пенсії .

Згідно повідомлення №3408/05 управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому  районі Хмельницької області від 25.06.2013 року  провести  перерахунок пенсії позивачу ОСОБА_3 немає можливості, оскільки  Дунаєвецький районний суд Хмельницької області рішенням від 04.09.2012 року по справі №2206/1228/12 не зобов'язав управління проводити перерахунок пенсії.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що відповідач ,фактично без всяких законних підстав, обмежив право позивача на отримання пенсії згідно розрахунку отриманої заробітної плати за роботи по ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, яка відповідно до довідки про заробіток в зоні відчуження становить 1711,16 грн., що свідчить про неправомірність дій відповідача.

За таких обставин позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 256 КАС України  постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно, в межах суми  стягнення за один місяць.



ПОСТАНОВИВ:


Позовну заяву задовольнити.

Визнати дії управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі щодо відмови ОСОБА_3 в перерахунку пенсії по 2 групі інвалідності, що настала внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи з розрахунку отриманої заробітної плати за роботу в м. Прип'ять, м. Чорнобиль на будівництві дороги «Зелений Мис - Чорнобиль», яка відповідно до довідки про заробіток в зоні відчуження становить 1711,16 грн. протиправними.

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі зробити перерахунок та виплату ОСОБА_3 пенсії по 2 групі інвалідності, що настала внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи з розрахунку отриманої ним заробітної плати за роботу в м. Прип'ять, м. Чорнобиль, на будівництві дороги «Зелений Мис - Чорнобиль», яка відповідно до наданої ТОВ «Промтехнтранс» довідки про заробіток в зоні відчуження становить 1711,16 грн.

Допустити негайне виконання постанови суду  у межах суми стягнення за один місяць.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Дунаєвецький районний суд   протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом ч.3 ст.160 КАС України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.
        



Головуюча: /підпис/ Вірно: Суддя Дунаєвецького райсудуВ. М. Артемчук  


Источник: http://www.reyestr.court.gov.ua/

1 комментарий:

  1. Анонимный06.01.2014, 20:55

    Поздравляю!Редко происходит!А,скажите пожалуйста,апелляцию Вы выиграли,или нет?

    ОтветитьУдалить