31 августа 2015 г.

Назад в каменный век...

Села на Чернігівщині масово відмовляються від вугілля та газу

Села на Чернігівщині, які раніше топили вугіллям, масово переходять на дрова, повідомляє gorod.cn.ua. 

Машину рубаних дров в залежності від району можна замовити за 1200-3200 гривень, тоді як тонна вугілля без доставки зараз коштує близько 4 тис. гривень. 

У селищі Дмитрівка Бахмацького району, у якому проживає близько 2400 мешканців, газ використовує лише 40 дворів, решта – дрова. За словами секретаря селищної ради Людмили Кудрявцевої, до війни на Сході дмитрівці топили вугіллям, яке донбасівці міняли на картоплю, а зараз купують дрова - машина твердих порід коштує більше двох тисяч гривень. 

У селі Чорнотичі Сосницького району газом топить 111 дворів, а дровами – 214 дворів. 

Колись за вугіллям їздили в Мену, однак останнім часом потреба у цьому відпала, розповідає секретар Чорнотицької сільради Ольга Клопот, додаючи, що нині без проблем можна виписати дрова. Вартість десяти складометрів сосни становить 560 гривень, рубані обійдуться дорожче – 1200 гривень за машину. 


Раніше учасникам війни, інвалідам, чорнобильцям безкоштовно надавали вугілля, дрова (два, чотири, було, й по шість складометрів), згадує Ольга Клопот, зауважуючи, що нині пільговикам виплачують грошову допомогу в залежності від категорії. 

Не потребують вугілля і мешканці Ольшаного - найбільшого негазифікованого села в Ічнянському районі. Як зазначає сільський голова Олександр Дзісько, лише школа частково топиться вугіллям, яким забезпечує райвно. Селяни купують дрова - по 3000-3200 за машину рубаних. 

«Пелети та брикети у Ольшаному не прижилися, - каже Олександр Дзісько. - Виробництво брикетів із тирси, організоване у сусідньому селі Гмирянка, так і не змогло розкрутитися - ціна лякає». Останнім часом дуже випиляли ліси: з одного краю другий видно, бідкається голова. 

Про вугілля села на Чернігівщині навіть не мріють – наразі тонна атрациту коштує 4 тис. гривень за тонну і в подальшому буде рости. Доставкою антрацитського (Антрацит — місто у Луганській області, підконтрольне сепаратистам,) і павлоградського (Дніпропетровська область) палива займаються харків’яни. 

«Декілька родин з одного села можуть замовити 20 тонн вугілля вскладчину, - розповідає Олег Шугайчук, ФОП із Харкова. - Ми привеземо машиною, в мішках, якщо зверх ціни буде шість тисяч гривень за доставку». 

Источник: antikor.com.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий