26 апреля 2013 г.

Наталія Королевська: За 27 років в Україні змінились умови і це треба враховувати у соціальному захисті чорнобильців


Враховуючи нові соціальні та економічні реалії в Україні, необхідно переглянути підходи до соціальної підтримки чорнобильців. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська. За її словами, окрім безпосередньо чорнобильців, підтримки держави сьогодні потребують також їхні діти та вдови.

«З часу аварії на Чорнобильській АЕС минуло вже 27 років, і ми маємо жити реаліями сьогоднішнього дня. За цей час змінилася соціальна та економічна ситуація в Україні, тому ми маємо це враховувати. Зокрема, сьогодні нашої окремої підтримки потребують вдови чорнобильців, які залишилися без годувальника, та діти чорнобильців, котрі після 18 років втрачають відповідне медичне та фінансове забезпечення», - сказала вона.

Крім того, за словами Наталії Королевської, необхідно вирішити питання із соціальним захистом громадян, які зараз працюють над зняттям з експлуатації ЧАЕС. Водночас Міністр наголосила, що сьогодні необхідно розібратися з існуючими пільгами для чорнобильців, а не створювати нові. За її словами, навіть передбачений діючим законодавством пакет пільг та соціальних гарантій фінансуються у 8 разів менше від реальної потреби.

«В Україні найбільший закон про соціальний захист чорнобильців. У ньому передбачено 46 видів пільг. Однак цей закон не виконується в повному обсязі, тому що замість виділених в цьому році 11 млрд. грн. потрібно 88 млрд. грн. Сьогодні необхідно проаналізувати розподіл коштів за існуючими пільгами, щоб використовувати більш ефективно наявний ресурс», - сказала вона.

Разом із тим Міністр зазначила, що рішення по розподілу коштів за різними «чорнобильськими» пільгами Мінсоцполітики буде приймати тільки з урахуванням думки громадськості. «Ми не будемо тут виступати ініціатором, тому що це соціально гостре питання. Я вважаю, що рішення щодо розподілу коштів за різними соціальними пільгами та гарантіями для чорнобильців має прийматися виключно з урахуванням думки громадських лідерів та самих чорнобильських організацій», - сказала Наталія Королевська.


Комментариев нет:

Отправить комментарий