18 апреля 2013 г.

Наталія Королевська: Мінсоцполітики разом з громадськістю шукає шляхи вирішення питань соцзахисту чорнобильців

Поміж пріоритетних завдань Міністерства - захист дітей, батьки яких постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, вдів ліквідаторів та поліпшення роботи комісій з визначення даних про зарплату за роботу в зоні відчуження під час ліквідації аварії. Про це заявила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час виступу на парламентських слуханнях "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Вона відзначила, що Мінсоцполітики зараз працює над кількома важливими питаннями соціального захисту "чорнобильців". Зокрема, йдеться про захист дітей, батьки яких постраждали внаслідок аварії. За словами Міністра, такі діти з народження мають захворювання, пов'язані з Чорнобилем, однак після досягнення вісімнадцяти років втрачають право на соціальний захист та медичне обслуговування відповідно до чорнобильського законодавства.

"Вважаю, що ми не повинні закривати очі на цю проблему. Разом із громадськими організаціями ми сьогодні напрацьовуємо пропозиції, як надати таким молодим людям належні гарантії захисту", - зазначила Міністр.


Друге питання, за словами Наталії Королевської, стосується захисту вдів ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. "До нас постійно звертаються жінки, які після смерті чоловіка повинні пройти сім кіл пекла, щоб довести, що смерть чоловіка настала внаслідок хвороби, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою. І замість того, щоб надати таким жінкам посильну допомогу, сьогодні держава, на жаль, часто залишає їх без належної уваги, - констатувала Міністр. - Тому зараз разом із представниками громадських організацій ми працюємо над тим, щоб якнайшвидше ліквідувати несправедливість у цьому питанні".

Також, за словами Наталії Королевської, у Міністерстві соціальної політики зараз шукають можливість поліпшити роботу комісій з визначення даних про зарплату за роботу в зоні відчуження.

"Міністерство постійно отримує звернення від громадян з регіонів про те, що ці комісії працюють неефективно. Це підтверджується тим, що за період роботи цих комісій лише двомстам потерпілим були видані довідки та, відповідно, перераховано пенсії", - зауважила Міністр.

Вона переконана, що роботу комісій необхідно суттєво активізувати, особливо у тих регіонах, де проживає багато чорнобильців. "У цьому питанні я розраховую на активну позицію і участь громадських організацій, які на місцях мають можливість проконтролювати роботу комісій та вчасно сигналізувати нам про проблеми", - наголосила Наталія Королевська.

Комментариев нет:

Отправить комментарий