20 июля 2013 г.

У 2013 році В.Лутковська отримала 38 тис. звернень щодо захисту прав і свобод

КИЇВ. 19 липня. УНН. Під час свого виступу на засіданні колегії Міністерства соціальної політики України Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська акцентувала увагу на найбільш гострих проблемах у сфері дотримання соціально-трудових прав – заборгованості з виплати заробітної плати, а також на боргових зобов’язаннях держави по виплаті пенсій та інших соціальних виплат у розмірах, визначених за судовими рішеннями. Про це УНН повідомили у прес-службі Омбудсмена.

“З початку поточного року до Уповноваженого з прав людини надійшло понад 38 тисяч звернень громадян щодо захисту прав і свобод. Майже половина з них стосувалася повідомлень про порушення соціальних і трудових прав. Чимало системних проблем спостерігаємо у сфері забезпечення конституційних прав на соціальний захист. Однією з найбільш гострих є невиплата пенсій у розмірах, визначених за судовими рішеннями, зокрема, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Більшість судових рішень у цих справах є чинними, тому в такому випадку має місце порушення норм частини п’ятої статті 124 Конституції України щодо обов’язковості виконання судових рішень на всій території України”, — зазначила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.

Уповноважений з прав людини зазначила, що у грудні поточного року у Верховній Раді України зареєстровано урядовий законопроект стосовно реструктуризації цих боргів поетапно, починаючи з 2014 року. Враховуючи його соціальну значимість, він, на думку Уповноваженого з прав людини, потребує більш широкого діалогу з громадськістю, відповідних роз’яснень щодо необхідності реалізації саме такого механізму поновлення конституційних прав громадян.

Враховуючи поширеність порушень трудових прав працівників, Уповноважений з прав людини привернула увагу Міністра соціальної політики Наталії Королевської на необхідність посилення ролі й ефективності роботи Державної інспекції України з питань праці у захисті трудових прав людини. Зокрема, у своєму виступі Валерія Лутковська зазначила, що результати моніторингу засвідчують, що поширення сфери застосування Закону про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на державний нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю значно ускладнило для державних інспекторів праці процедуру контролю, фіксації правопорушень та зменшило їхні повноваження порівняно з положеннями ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці № 81 і № 129 про інспекції праці в промисловості та у сільському господарстві. Відповідно, це негативно позначилося на своєчасності і результативності контролю.

Окремо Омбудсмен України Валерія Лутковська привернула увагу Міністра соціальної політики Наталії Королевської на проблеми, пов’язані з виплатою допомоги на дітей одиноким матерям.

“Наразі актуальності набуває питання припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям у випадку зарахування дитини, яка є потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи, до дошкільного навчального закладу, оскільки, за роз’ясненням Мінсоцполітики, дитина вважається такою, що перебуває на повному державному забезпеченні. По-перше, це суперечить Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“, а по-друге, в дошкільному навчальному закладі дитина знаходиться на денному перебуванні, що не може вважатися повним державним забезпеченням, оскільки дитина у такому закладі забезпечується лише харчуванням”, — повідомила Валерія Лутковська .

Крім того, за словами Уповноваженого з прав людини, неприпустимим є припинення виплати допомоги одиноким матерям з підстав встановлення соціальними інспекторами місцевих органів праці та соціального захисту населення батьківства особи, з якою жінка разом проживає. Законом України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” визначено вичерпний перелік умов, за яких виплата допомоги на дітей одиноким матерям припиняється. Така умова припинення допомоги як встановлення факту спільного проживання отримувача допомоги з батьком дитини Законом не передбачена.

Припинення виплати вже призначеної допомоги з неправомірних підстав, вважає Уповноважений з прав людини, погіршує матеріальний стан сімей із дітьми та порушує конституційні права громадян. За вищеназваними проблемними питаннями Міністр соціальної політики Наталія Королевська дала доручення вивчити ситуацію та доповісти про попередні висновки у цих справах.

Джерело: УНН

Комментариев нет:

Отправить комментарий