13 июля 2013 г.

Чорнобильцям, щоб претендувати на пільгові санаторно-курортні путівки, потрібно завчасно стати на відповідний облік

Потерпілим від аварії на ЧАЕС для того, щоб сподіватися на безкоштовну чи за пільговою ціною (доплатою 30 або 50 відсотків вартості) санаторно-курортну путівку, потрібно не тільки мати відповідний соціальний статус, довідку Міністерства охорони здоров'я України за формою 070/о, копії інших документів, а й подати їх та заяву про взяття на облік у відповідні органи влади до 15 жовтня року, що передує календарному року оздоровлення. Якщо чорнобилець не встигне з різних причин зібрати та надати до зазначеної дати перелік документів, передбачених Порядком організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (затвердженим постановою КМУ від 27.03.2013 №261), скористатися гарантованим вітчизняним законодавством правом на безкоштовне чи пільгове санаторно-курортне лікування він зможе не раніше, як через наступний рік.

Зважаючи на те, що держава неспроможна забезпечити усіх бажаючих отримати зазначені путівки, та ще й за відповідним профілем захворювання, більше шансів на таке лікування матиме той, хто якнайшвидше стане на облік для забезпечення ними на наступний рік.

Ці та інші питання оздоровлення ліквідаторів та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на Житомирщині розглядалися на організованому Громадською радою при облдержадміністрації "круглому столі". Під час заходу зокрема стало відомо про те, що ми - єдина область, у якій даними питаннями опікується Центр по організації, координації та фінансуванню оздоровлення потерпілого населення. Центр створений та фінансується обласною радою.

П'ятьом його штатним працівникам у найбільш постраждалих районах функціонально допомагають дев'ять фахівців місцевих підрозділів з питань соціального захисту населення. Наразі ці службовці, через обмежене фінансування, не мають ні гідної зарплати, ні коштів на службові відрядження, ні на оргтехніку, що дозволило б їм формувати облік бажаючих отримати путівки (із зазначенням порядкового номера чорнобильця), автоматично їх розподіляти та зробити вказану інформацію відкритою через мережу Інтернет.

Не вирішення піднятих питань викликало справедливі зауваження присутніх про доцільність існування такого Центру. Тим більше за умови, що у Рівненській та Київській областях, де кількість постраждалого від аварії на ЧАЕС населення більша ніж у нас, аналогічні структури припинили своє існування.

А ще під час "круглого столу" розглядалися проблемні питання тендерної закупівлі путівок (зокрема для осіб, віднесених до категорії 1), отримання грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування, ролі громадських чорнобильських організацій, яких на Житомирщині легалізовано понад півсотні, у роз'ясненні порядку такого оздоровлення тощо.


До речі, у поточному році державою планується пролікувати понад 41 тисячу дорослого населення та дітей нашої області. З метою організаційно-технічного сприяння оздоровленню постраждалого від аварії на Чорнобильській АЕС, ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи, представники Громадської ради при облдержадміністрації надали у користування Центру по організації, координації та фінансуванню оздоровлення потерпілого населення принтер та пообіцяли вишукати для нього ще два нових сучасних комп'ютери.


Автор статті: Василь СТАХ

Источник: RuporZT

Комментариев нет:

Отправить комментарий