25 июля 2013 г.

В Україні статус “чорнобилець” хочуть передавати у «спадок».

В Україні статус "чорнобилець" хочуть передавати у «спадок»Для чорнобильців уряд готує низку нових пільг і спрощень. Відповідний законопроект підготовлений у Мінсоцполітики. Він торкнеться трьох категорій чорнобильців.Про це повідомляють Вести.

За словами міністра Мінсоцполітики Наталії Королевської, перша категорія – це вдови ліквідаторів 1-ї групи.

«Хочемо, щоб всі належні преференції вони отримували автоматично після смерті чоловіка. Зараз же вони змушені довго доводити, що чоловік дійсно помер від наслідків ЧАЕС (їм надається 50% від пенсії чоловіка, одноразова допомога в розмірі 9800 грн і пр. – Авт.), – Повідомила Н. Королевська.

Друга категорія – діти, постраждалі від катастрофи, зможуть отримувати пільги і після досягнення 18 років (зараз вони їх втрачають) ». Також у відомстві хочуть привласнити 1-ю категорію чорнобильців дітям, які не досягли повноліття на той момент, коли вони з 26 квітня і до 26 червня 1986 проживали на території, де були перевищені граничні дози опромінення, а вже в дорослому житті у них виявили захворювання щитовидки. Ця категорія дає право на безкоштовні ліки (за рецептами лікаря) і путівки в санаторій, 50-відсоткову знижку за квартплату та інше. За словами Королевської, проект закону незабаром розглянуть у Кабміні.
«Ми сподіваємося, що він запрацює в середині наступного року», – додала вона.
Паралельно в Мінсоцполітики ретельно відфільтрують ряди чорнобильців. Там активно перевіряють ці категорії і вже знайшли кілька сотень «липових» ліквідаторів. 

За даними Союзу чорнобильців, в країні близько 20 тисяч несправжніх ліквідаторів.
У громадській організації «Союз Чорнобиль України» проектом Мінсоц не надто задоволені і мають намір наполягати, щоб туди включили ще пару пунктів.
«Ми пропонуємо, щоб пільгами могло користуватися і третє покоління дітей чорнобильців. Тобто, правнуки ліквідаторів, – повідомив президент організації Юрій Андрєєв.

“Хочемо тільки, щоб їм забезпечили безкоштовне лікування. Причому це має бути не тільки стаціонарне лікування, але і спецмедіцінская допомогу – наприклад, якщо знадобиться лікуватися від онкозахворювань або встановити штучний клапан серця. 

Потребують таких операцій зовсім небагато – 15-20 осіб на рік, і на їх лікування потрібно близько 17 млн ​​грн на рік. Адже практика інших країн показує, що найбільше рак хворіють і взагалі наслідки радіації відчувають на собі наступні покоління тих, хто постраждав ».

Також вони наполягають, щоб до чорнобильців прирівнювали учасників ядерних випробувань.


Комментариев нет:

Отправить комментарий