26 июля 2013 г.

Місцева влада не допустить нехтування інтересами жителів «Чорнобильських сіл»

Депутатська фракція Партії регіонів Чернівецької обласної ради оприлюднила звернення щодо збереження за населеними пунктами Кіцманського та Заставнівського районів Чернівецької області статусу території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Наш кореспондент звернулася до голови Кіцманської райдержадміністрації, депутата Чернівецької обласної ради Олега Унгуряна з пропозицією роз’яснити причини такого звернення.

— На території нашого району працювала національна комісія з радіаційного захисту населення України.

На жаль, до її роботи не були залучені представники обласної і районної виконавчої влади, таким чином ми не могли ні брати участі, ні вносити свої пропозиції, а вже тільки ознайомилися з їхніми побажаннями. Експертні висновки про радіологічний стан населених пунктів Чернівецької області, які підготувала експертна група, такі: сім сіл Кіцманського району, що мають статус постраждалих, а це: Киселів, Борівці, Шишківці, Южинець, Ставчани, Малятинці, Хлівище, — не відповідають критеріям зонування і не можуть бути віднесені до зон радіоактивного забруднення, встановлених чинним законодавством України. Позиція моя як голови райдержадміністрації, депутата Чернівецької обласної ради з цього приводу однозначна — це не можна робити і ми категорично будемо цьому протистояти, відстоюючи пільги і соціальні гарантії постраждалих. Насправді наслідки радіоактивного дощу, який випав у травні 1986 року, ще залишаються важкими. Про це свідчать показники захворюваності мешканців цих територій, а це вказує, що достеменно ні науковці, ні медики, ні екологи не можуть прогнозувати, які наслідки будуть у майбутньому.

Звісно, жителі цих територій повинні більше оздоровлюватись і це, в першу чергу, стосується дітей, їхнього покращеного харчування, можливості бодай раз у рік виїхати на відпочинок з цієї території, а також пільг пенсійного забезпечення. Вважаю, що це поспішні висновки, і як депутат обласної ради я ініціював у нашій фракції Партії регіонів Чернівецької обласної ради обговорення цього питання. Одноголосно було прийнято рішення винести на чергову сесію відповідне звернення і направити до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України. Це наша принципова позиція, яку, я переконаний, підтримає громадськість, усі депутати інших фракцій в обласній раді та Верховної Ради від Буковини. Адже для цього необхідно внести зміни до Закону України «Про статус чорнобильців»…

— Олеже Миколайовичу, це вже не перша спроба зняти з цих населених пунктів статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Неодноразово виявляли стурбованість з цього приводу і депутати сільських та районної рад.

— Очевидним є те, що про зміни статусу громадян — мешканців зазначених населених пунктів, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ще зарано говорити, адже це може призвести до зростання соціальної напруги в цих селах. Без сумніву, в майбутньому, при зменшенні радіаційного фону, за сприятливих екологічних умов зняття статусу має бути супроводжене інтенсивними вливаннями бюджетних коштів в економіку, а інфраструктуру цих сіл, щоб з’явилися нові робочі місця, щоб назад поверталася молодь та жителі, які свого часу виїхали.

Люди повинні відчути серйозну компенсацію за втрачене здоров’я, втрачене життя своїх односельців.

Розмову вела
Галина СКУЛЕБА

Комментариев нет:

Отправить комментарий