29 октября 2013 г.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України

Комітет з питань соціальної політики та праці розглянув питання "Про практику застосування законів України "Про індексацію грошових доходів населення" та "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати"

Члени Комітету заслухали та обговорили інформацію Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади і Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.

Народні депутати констатували наявність довготривалої негативної практики невиконання низки положень законів України, що регулюють питання індексації грошових доходів населення та компенсації громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати.

Зокрема, вони зазначали: "забезпечуючи контроль за виконанням відповідних законодавчих актів, Державна інспекція України з питань праці впродовж першого півріччя 2013 року здійснила перевірку понад 12 тисяч підприємств усіх форм власності. Під час перевірок виявлено, що основним порушенням є невиплата компенсації втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати працівникам, яка нараховується, але одночасно з виплатою заборгованої заробітної плати не виплачується. Її виплата здійснюється при виплаті заробітної плати за наступні періоди. Таких порушень протягом І півріччя 2013 року виявлено 577. Найбільша їх кількість припадає на Харківську, Луганську, Донецьку, Закарпатську та Одеську області".

За наслідками проведених перевірок за допущені порушення законодавства про оплату праці до керівників підприємств вжиті відповідні заходи адміністративного впливу. Зокрема, на посадових осіб складено та передано до суду 827 матеріалів про адміністративні правопорушення. За невиконання законних вимог про працю винесено 152 постанови з накладанням штрафних санкцій на винних посадових осіб за ст. 188-6 КУпАП. Державними інспекторами праці до правоохоронних органів направлено 120 матеріалів перевірок, внесено 419 пропозицій керівникам та власникам підприємств щодо притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності. За результатами перевірок державних інспекторів праці працівникам виплачено 1,8 млн. гривень у якості індексації грошових доходів населення.

Члени Комітету зазначали: аналіз практики застосування законодавчих актів з питань індексації грошових доходів населення та компенсації громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати свідчить про необхідність змін деяких їх положень, що обумовлено потребою як вдосконалення чинного механізму, так і напрацювання нових підходів, які відповідали б і вимогам часу, і умовам ринкової економіки.

Народні депутати наголошували на тому, що неодноразові спроби Комітету змінити чинний механізм нарахування компенсації в разі порушення строків виплати доходів не знайшли належної підтримки з боку Кабінету Міністрів. "Своїх варіантів розв'язання цієї проблеми Уряд не надавав. Вкотре за вирішення даного питання довелося взятися народним депутатам, наслідком чого стало, зокрема, подання до парламенту народними депутатами П.Симоненком та П.Цибенком проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки (реєстр. №2547). Законопроект 4 квітня поточного року прийнято за основу. Зараз він очікує розгляду в другому читанні у Верховній Раді", - зазначалося під час обговорення.

Члени Комітету також відзначили, що у сфері врегулювання питань індексації грошових доходів населення спостерігається більш жвава динаміка, проте, на їхню думку, вона не завжди спрямована на покращення ситуації. "Відсутність звітності унеможливлює здійснення своєчасного та ефективного контролю за виконанням законів "Про індексацію грошових доходів населення" та "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати", - наголошували вони.

Народні депутати звернули увагу на те, що з метою вдосконалення механізму індексації грошових доходів та усунення неоднозначного трактування окремих положень законодавства стосовно проведення індексації Кабінетом Міністрів прийнято низку постанов, якими врегульовано питання щодо обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендій при їх призначенні, заробітних плат новоприйнятих працівників і таких, які прийняті в порядку переведення, передбачені положення щодо індексації пенсії працюючим пенсіонерам, які працевлаштовуються тимчасово.

Водночас, зауважувалося, що прийняття урядом деяких постанов погіршило умови індексації грошових доходів населення. Зокрема, значно ускладнився механізм індексації у разі підвищення грошових доходів, що призводить до втрати додаткових грошових коштів від індексації.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прискорити розгляд у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки (реєстр. №2547).

Кабінету Міністрів рекомендовано до кінця 2013 року підготувати та внести в установленому порядку пропозиції щодо: реформування механізму обчислення компенсації громадянам у разі порушення строків виплати належних їм доходів; вдосконалення механізму індексації грошових доходів населення шляхом врегулювання, зокрема, таких питань, як: визначення терміну "базовий місяць" для обчислення індексу споживчих цін; визначення механізму застосування терміну "базовий місяць"; збільшення граничних розмірів грошових доходів населення, що підлягають індексації, з метою забезпечення належного захисту доходів громадян в умовах зростання споживчих цін і тарифів.

Уряду також рекомендується прискорити опрацювання і прийняття змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення з метою удосконалення та уточнення окремих його положень, в тому числі з урахуванням передбачуваних змін до Закону "Про індексацію грошових доходів населення" та необхідності врегулювання ситуації, яка склалася з індексацією пенсійних виплат дітям війни, іншим категоріям громадян, пов'язаної з перерахунком розміру пенсій за рішеннями судів, які тривалий час не виконуються.


Комментариев нет:

Отправить комментарий