1 ноября 2013 г.

Нацкомісія: українські землі вже самоочистилися від чорнобильської радіації (відео)

На Рівненщині хочуть урізати чорнобильську зону. За висновками експертів - понад півтори сотні містечок і сіл, яким 20 років тому через аварію на ЧАЕС, присвоїли статус забруднених, такими вже не є – самі собою очистилися від радіації.

«Є висновки експертної комісії – нацкомісії з питань радіаційного захисту населення, яка відпрацювала всі 339 населених пунктів нашої області, вражених внаслідок чорнобильської катастрофи. Комісія рекомендує зняти статус населених пунктів із 155 в різних районах нашої області», - каже голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий.  

Якщо рішення приймуть, десятки тисяч жителів втратять статус чорнобильців. У них заберуть усі пільги та надбавки.


«Пільги немаленькі - харчування дітей в школі безкоштовне, дитячий садочок безкоштовний, 5 років зменшення пенсійного віку, коли діти вступають у виші - 50 відсотків до стипендії, безкоштовні рецепти», - говорить житель селища Степань Богдан Лазарчук.

«Для мене це буде крах, бо я батько 13-тьох дітей і інвалід Чорнобиля, перша категорія. Друга група. Я втрачу все», - скаржиться багатодітний батько (чорнобилець) Леонід Шишков.

Чорнобильського статусу хочуть позбавити і 140 тисяч жителів трьох радіаційно забруднених районів Волині. Ідея непопулярна серед пільговиків. А от в сусідніх районах, які не отримали статусу забрудненої зони, твердять - розмежування не справедливе. Бо від аварії на ЧАЕС постраждала ледь не вся Україна.

«Не тільки ми, ті, хто поряд живе, заслуговуємо на ці пільги. Ми найближче до цієї зони і нам найбільше дістається від Чорнобиля, але я думаю, що на цю пільгу заслуговує вся Україна», - каже лучанин Борис Ревенко.

Радіологічне обстеження ґрунтів свідчить - земля поступово відновлюється. Щоправда говорити про повне очищення від радіації рано – кажуть фахівці.

«За результатами нашого обстеження ця територія значно зменшилася до декількох сотень гектарів, проте ми розуміємо, що питання нормативу є відносним», - зазначає директор Волинської філії державної установи інституту охорони ґрунтів України Микола Зінчук.

Люди вимагають ретельно дослідити територію і лише тоді приймати рішення. Адже у зоні хворобливі і дорослі, і діти.

«Кожен рік возимо дітей на медогляд у військкомат - буквально із 40-50 випускників тільки 2-3 без проблем проходять медогляд, решта направляються в медичні заклади району», - говорить вчитель допризовної підготовки в селищі Степань Віктор Коротчук.

За зміну статусу зони - має проголосувати Верховна Рада. Але відповідний законопроект потрапить туди не раніше, як за півроку. До того часу своє слово мають сказати вчені, які продовжують дослідження радіаційного стану. 




Катерина Курбанова, Факти, ICTV

Комментариев нет:

Отправить комментарий