13 марта 2014 г.

Соціальна ініціатива завжди на часі

Незважаючи на вкрай напружену політичну ситуацію в країні, яка спричиняє безліч складнощів для законотворчої роботи, народний депутат України від 206-го округу Владислав Атрошенко разом із групою експертів продовжує послідовну та системну роботу, спрямовану на соціальний захист людей. 

На початку листопада 2013 року народним депутатом було зареєстровано законопроект, спрямований на соціальний захист населення. А саме: громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Адже як депутат, що представляє інтереси виборців 206-го виборчого округу (значна частина якого розташована в зоні радіаційного забруднення), Владислав Атрошенко переконаний у необхідності створення законодавчої бази для посилення соціального захисту та медичного забезпечення постраждалих громадян.

Проект Закону №3525 від 01.11.2013 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо вдосконалення порядку віднесення громадян до потерпілих від Чорнобильської катастрофи та захисту осіб, які зазнали опромінення щитовидної залози)» покликаний посилити соціальний захист і вдосконалити порядок надання пільг і компенсацій громадянам, які до досягнення повноліття мали статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи.


Як механізм посилення соціального захисту цієї категорії громадян, Владислав Атрошенко пропонує змінити умови та терміни проживання на забруднених територіях, які встановлені нинішнім законодавством для визнання людини постраждалою від аварії на ЧАЕС. Адже багато людей, які отримали опромінення у дитячому віці, фізично не в змозі прожити на забруднених територіях необхідну за діючим законом кількість років (зараз враховують проживання до 1 січня 1993 року, пропонується – до настання повноліття).

Також у проекті закону пропонується віднести до постраждалих «чорнобильців» 1-ї категорії осіб, які внаслідок Чорнобильської катастрофи захворіли на рак щитовидної залози. І, що найголовніше, робити це без додаткових бюрократичних процедур (зараз хворим на рак щитовидної залози, які у дитинстві мали статус постраждалих, необхідно доводити причинний зв‘язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою перед відповідною медкомісією не нижче обласного рівня).

Крім того, проект закону передбачає запровадження щорічного медичного обстеження (диспансеризації) та лікування постраждалих «чорнобильців».

Проект закону проходить опрацювання та вдосконалення, аби відповідати потребам постраждалих громадян та реальним можливостям державних ресурсів. Реалізація законопроекту №3525, який включає розширення пільг для постраждалої молоді та запровадження безоплатних обстежень щитовидної залози, потребує лише 1,25% від коштів, передбачених на Чорнобильські програми в 2013 році.

В ході підготовки законопроекту №3525 до розгляду Верховною Радою України, 12 грудня відбулося засідання Комітету з питань охорони здоров’я. Опрацювання цим органом є обов’язковим та надзвичайно важливим з огляду на специфіку проблеми.

В середині листопада зареєстровано й альтернативний законопроект, який частково дублює проект закону №3525, але охоплює значно менше коло постраждалих осіб та не розв’язує низки проблем: він не передбачає безоплатних регулярних медичних оглядів, але залишає обтяжливе обов’язкове проходження комісій з підтвердження інвалідності (кожні 3 – 5 років). Також не знімає проблему втрати з набуттям повноліття статусу потерпілих особами, які його мали у дитячому віці. Крім іншого, законопроект від 18 листопада 2013 року, автором якого є депутат Сергій Аверченко, не змінює існуючий механізм, за яким можливість отримати статус потерпілого виникає фактично тільки після встановлення онкологічного діагнозу.

Підвищення ефективності медичної допомоги особам, які зазнали радіаційного впливу, повна і системна підтримка постраждалих мають стати пріоритетом на найближчі роки – переконаний Владислав Атрошенко. Підтвердженням необхідності саме системної та всеохоплюючої підтримки «чорнобильців» є і невтішні дані МОЗ України. Зокрема, на кінець 2012 року прооперовано 7660 людей, яким на момент аварії було від 0 до 18 років, з морфологічно підтвердженим діагнозом – рак щитовидної залози, серед яких 4480 були у дитячому віці (до 14 років), 1569 – у підлітковому віці.

Зараз законопроект №3525 опрацьовуються профільними комітетами Верховної Ради України. Про подальший хід роботи над законодавчими ініціативами Владислава Атрошенка можна дізнаватися із сайту Верховної Ради України або відповідного розділу офіційного сайту народного депутата.

Нагадаємо, що наприкінці 2013 року народним депутатом України Владиславом Атрошенком було зареєстровано та надано для ознайомлення Верховній Раді України ще два законопроекти, що стосуються соціального захисту населення.


Автор: Прес-служба народного депутата України Владислава Атрошенка

Комментариев нет:

Отправить комментарий