29 марта 2013 г.

ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗРАХУНКИ МОЖЛИВИХ ВІДШКОДУВАНЬ ПОКИ НІКИМ НЕ УПОВНОВАЖЕНІ


У нашому районі 2107 громадян подавали до суду  за ст. ст. 37 та 48 Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Ці статті стосуються виплат на, так звані, “чисті” продукти та  оздоровлення ліквідаторів, інвалідів ЧАЕС.Але далеко ще не всі справи пройшли суди всіх інстанцій, адже прийняті Іванківським судом рішення ми оскаржували в Київському обласному апеляційному суді. Деякі з них подано до Вищого апеляційного суду України. Відповідно до порядку оскарження, з 2013 року сплачується судовий збір за розгляд апеляційної скарги. Але кошти на оплату державного мита (0,03 розміру мінімальної заробітної плати та 50% ставки, що підлягає сплаті при поданні заяви) в управлінні не передбачені.Тому рішення обласного апеляційного суду на користь позивача можна вважати достатньою підставою для звернення до відділення Казначейської служби України.

Однак більшість громадян, які вже отримали на руки бажане судове рішення та виконавчий лист і очікують безспірного списання коштів на їх користь, зіткнулися з іншою проблемою: в рішенні суду не вказана конкретна сума стягнення (з сотень звернень на сьогоднішній день не набралось і тридцяти, де такі суми вказані).

Працівники нашого управління теж ніким не уповноважені  “заднім числом” робити розрахунки можливих відшкодувань. І хоч щодень за цим до нас звертається чимало людей, ми не маємо ні часу, ні фінансових можливостей, зрештою, спеціальних програм, які б дозволили виконувати цю роботу.

Крім того, є ще кілька формальних моментів, які можуть стати перешкодою до отримання відсуджених чорнобильських компенсацій. Наприклад, формулювання в судовому рішенні “стягнути” і “зобов’язати” відрізняються тим, що в першому випадку списання коштів з казначейського рахунку – безспірне, в іншому – ні.

Але всі ці юридичні казуси на сьогоднішній день – лише другорядні проблеми. Оскільки основною залишається відсутність бюджетних призначень саме для виплати чорнобильських пільг та допомог за судовими рішеннями.

На практиці це означає ось що. І з чим вже зіткнулися в Славутичі, Вишгороді, Білій Церкві, де чорнобильці понесли судові документи до відділень Держказначейства ще в січні цього року (Закон України “Про гарантії держави щодо виконання судових рішень” вступив  в дію з 1.01. 2013 року). Через численні звернення списати відсуджені кошти, інші громадяни не можуть отримати поточні чорнобильські виплати (“ліквідаторські”, “дитячі”, інші компенсації). Через те, що в кожному територіальному відділенні Держказначейства існує лише один рахунок для проведення поточних соціальних виплат, а коштів на відшкодування компенсацій за рішеннями судів у бюджеті не передбачено, держава просто припинила перераховувати фінанси в ці райони.

Така ситуація може очікувати і наш район, якщо у відповідне законодавство не будуть внесені необхідні зміни. І вже є надія, що це таки буде зроблено. Буквально на днях Прем’єр-міністр України М.Я. Азаров дав доручення відповідним міністерствам “Вжити заходів щодо зупинення безспірного списання коштів на виконання судових рішень з рахунків, відкритих для проведення поточних соціальних виплат...”

Тобто,  в Держказначействі повинен бути відкритий окремий рахунок тільки для списання відсуджених чорнобильських компенсацій, який поповнюватиметься з державного бюджету, якщо, знову ж таки, до основного кошториса країни будуть внесені необхідні зміни. Проте це справа не одного дня, і навіть не одного місяця. Тому очікувати на швидке отримання коштів за позитивними рішеннями суду сьогодні навряд чи варто.

Наталія ТЕРЕЩЕНКО,
начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.

1 комментарий:

  1. Н.Я.АЗАРОВ СКАЗАЛ , ЧТО -"ЧЕРНОБЫЛЬ - НАША БЕДА" , А Я ГОВОРЮ : - ЧЕРНОБЫЛЬ - НАША ПОБЕДА !!!

    ОтветитьУдалить