1 апреля 2013 г.

Відбулася конференція районної громадської організації чорнобильців та воїнів-інтернаціоналістів „Дзвони“

Минулої п’ятниці відбулася конференція районної громадської організації чорнобильців та воїнів-інтернаціоналістів „Дзвони“ під головуванням Михайла Побережника. В її роботі взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Полупан, голова районної ради Олександр Хрипко, заступник голови районної ради Тетяна Качаненко, керівник апарату райдержадміністрації Ірина Ярова, начальник управління Пенсійного фонду України в Хорольському районі Наталія Бойко та її заступник Віра Прокопенко, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Вікторія Лопітько. На конференцію прибули близько 50 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Найбільше ліквідаторів хвилювали питання призначення пенсій та отримання путівок на оздоровлення.

Начальник управління Пенсійного фонду Наталія Бойко, її заступник Віра Прокопенко проінформували ліквідаторів про порядок призначення пенсій різним категоріям учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Вони, зокрема, зазначили:

„На обліку в управлінні перебуває ліквідаторів аварії на ЧАЕС :

1 категорія – 178 осіб ;

2 категорія - 445 осіб;

3 категорія - 44 особи;

4 категорія - 2 особи.

По втраті годувальника-16 осіб

Середній розмір пенсії по району ліквідаторам на ЧАЕС 1 категорїї станом на

1 січня 2012 року складав 2542 грн . ( 58 пенсій ліквідаторам на ЧАЕС 1 категорії у грудні 2011 року було призначено з урахуванням заробітної плати, 98 пенсійних виплат в мінімальних розмірах), так як у значної частини даних осіб не було довідок про кратність , на підставі яких обчислювалася заробітна плата для призначення пенсії.

Середній розмір пенсії ліквідаторам на ЧАЕС станом на 01.01.2013 року-3077,39 грн.

З урахуванням заробітної плати призначено пенсії:

станом на 20.03.2013 року-151 особам., в мінімальному розмірі-43 особам.

Управлінням фонду зроблено запити до Державного архіву міністерства оборони України про надання довідок про періоди перебування ліквідаторів на ЧАЕС в зоні відчуження на 629 осіб. Надійшло відповідей на 35 осіб.

Проблемним питанням ліквідаторів на ЧАЕС є питання виплати пенсії згідно судових рішень. Виплата пенсій по судових рішеннях здійснювалася по 31.10.2011 року. Постановою Кабінету Міністрів України від 06.07.2011 року № 745 "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету", яка регулювала питання призначення та перерахунку пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не передбачено доплат за рішеннями судів.

Виходячи з обмежених асигнувань з 01.11.2011 року учасникам ліквідації на ЧАЕС припинено щомісячну доплату за судовим рішенням та розпочато виплату пенсії в розмірах, яка була до рішення суду. Дана постанова діяла по 31.12.2011 року.

Начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Вікторія Лопітько, виступаючи перед присутніми, зазначила:

„На виплату пільг і компенсацій передбачених Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на 2012 рік було спрямовано отримувачам 2,9 млн.грн. , на 2013 рік – 3,0 млн.грн., що на 0,1млн.грн.більше, ніж в минулому році.

Пільгами на забезпечення безплатними медикаментами в аптечних закладах та на зубопротезування в 2012 році скористалося 200 осіб на суму 47,8 тис.грн. На 2013 рік передбачено 60,0 тис.грн., що на 12,2 тис.грн. більше, ніж за минулий рік.

Компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю,особам які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та щорічна допомога на оздоровлення в 2012 році виплачена 586 особам на суму 57,9 тис.грн.

Виплачено компенсацію за невикористану санаторно-курортну путівку 26 інвалідам ЧАЕС на суму 8,1 тис.грн.

За 2012 рік за рахунок коштів субвенції з державного бюджету надано пільг на житлово-комунальні послуги, тверде паливо, послуги зв’язку, одноразовий проїзд, проїзд автомобільним та залізничним транспортом на загальну суму 804,3 тис.грн., в 2013 році передбачено - 821,7 тис.грн., що на 17,4 тис.грн. більше ніж в минулому році.

У 2012 році на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебувало 78 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них оздоровлено:

- за рахунок путівок наданих Міністерством соціальної політики України 33 постраждалих, що складає 42,3% від загальної потреби, в тому числі: І категорії – 19, ІІ – 7, дітей-чорнобильців –7;.

- за рахунок додатково виділених коштів з обласного бюджету в сумі 15,8 тис.грн. оздоровилось 3 особи, в 2012 році додатково кошти з обласного бюджету не виділялись;

- за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам виділено 16,5 тис.грн., на ці кошти придбано 4 путівки в санаторії місцевого значення.

Проведено 9 капітальних ремонтів інвалідам війни - чорнобильцям на суму – 93,6тис. грн., середня вартість одного ремонту складає 10,4 тис.грн.В 2013році проведено 1 ремонт на суму 7,3 тис.грн. На черзі для проведення капітальних ремонтів перебуває 12 інвалідів війни та 2 вдови ЧАЕС.

Щорічну допомогу до 5 травня у 2012 році отримали 199 осіб інвалідів ЧАЕС і членів сімей загиблих на суму 329,1 тис.грн.

Не всі учасники зібрання задоволені розміром таких виплат, особливо на забезпечення даної категорії безкоштовним лікуванням. Але ж знову - таки, всі ці питання повинні вирішуватись на державному рівні. Голова РДА Сергій Полупан та голова районної ради Олександр Хрипко з розумінням поставились до порушених проблем чорнобильців. Вони пообіцяли вирішити питання виділення приміщення для районної організації „Дзвони“. Щодо оплати праці голови громадської організації «Дзвони», то керівники району пообіцяли додатково вивчити дане питання, оскільки з районного бюджету діюче законодавство забороняє виділяти на ці кошти.

Учасники конференції розглянули питання виборів голови районної громадської організації чорнобильців та воїнів-інтернаціоналістів «Дзвони». Її голова Михайло Побережник здав повноваженням в зв’язку з погіршенням стану здоров’я. При розгляді цього питання учасники конференції висловили думки з приводу того, щоб їхня організація була дієвою, необхідно на території кожної сільської ради та міста створити сильні осередки, вибрати їх очільників. Одноголосно прийняли рішення щодо збору внесків – по 10 грн. на місяць. І проголосували за запропоновану кандидатуру на голову організації «Дзвони» - Бибика Василя Анатолійовича, учасника аварії на ЧАЕС І категорії, жителя села Покровська Багачка. Новообраний голова висловив сподівання, що первинні осередки будуть допомагати йому в роботі, а влада району також сприятиме вирішенню проблем, які стосуються ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

На завершення роботи конференція прийняла відповідні рішення.


Комментариев нет:

Отправить комментарий