1 августа 2013 г.

Состоялся совет ДОО ВООИ "Союз Чернобыль Украины" 25 июля 2013 года


Публикуем ряд документов принятых советом.
№ 70 от 30.07.2013 г.

Председателю Верховной Рады Украины
Рыбаку В.В.


Уважаемый Владимир Васильевич!


Ликвидаторы аварии на ЧАЭС Днепропетровщины встревожены инициативами председателя УСВА С. Червонопиского по изменению некоторых статей в Законах Украины, в том числе и Законе 796-12 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Предложения С. Червонопиского противоречат ст.. 22 Конституции Украины: Права и свободы человека и гражданина, закрепленные нашей Конституцией, не являются исчерпывающими. Конституционные права и свободы гарантируются и не могут быть упразднены. При принятии новых законов или внесении изменений в действующие законы не допускается сужение содержания и объема существующих прав и свобод.

Мы надеемся на то, что депутаты Верховной Рады Украины оставят без рассмотрения данные предложения, как антиконституционные.

Со своей стороны, считаем, что эти заявления являются провокацией против чернобыльцев ликвидаторов военнослужащих, имеющих статус инвалида войны, защитивших свою Родину от радиации и призванных через военкоматы.

Изменения, предлагаемых С. Чевонописким, в случае их принятия, затронут многие семьи уже умерших ликвидаторов, их вдов и детей. Эти изменения могут привести к усилению социальной напряженности в среде чернобыльцев и афганцев.

С уважением

Председатель совета: Геращенко О.В


№ 69 від 30.07.2013 р.





Президенту ВГОІ
«Союз Чорнобиль України»
Андреєву Ю.Б.

Шановний Юрію Борисовичу!



Надаємо інформацію про реальну оцінку ефективності роботи Комісій з визначення даних про заробітну плату за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках та про внесення змін.

Керуючись Постановами КМУ № 886 від 25.09.12 р. та № 1210 від 23.11.11 р., відповідним Розпорядженням і Положенням Голови Дніпропетровської облдержадміністрації від 11.10.12 р., методичними розрахунковими документами ПФУ по обчисленню пенсій інвалідам Чорнобиля, діючим законодавством, змушені викласти цю позицію стосовно порядку розгляду регіональною комісією заяв ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС (1 категорія). Організація роботи самої комісії знаходиться на самому низькому рівні.

Так, за 10 місяців її склад змінювався три рази. За цей період замість обов’язкових 10-ти, передбачених вимогами Постанови КМУ № 886, засідань проведено тільки – 4 ( 29.12.12 р., 05.03.13 р., 23.05.13 р., 04.06.13 р.), які до речі, були фактично безрезультатними.

Подані з листопаду 2012 р. біля 60-ти заяв інвалідів, щодо надання довідок про зарплату за роботу в зоні відчуження, були розглянуті з грубим порушенням строків встановлених Законом України «Про звернення громадян» і як свідчать приклади: головною метою їх комісійного розгляду стало тотальна направленість на відмову у наданні їм правильно обрахованого кінцевого документу. Так, працювавшим у 1986 р. в небезпечній радіаційній зоні №3 Сьомці С.Г., Новику І.П., Савчуку М.В. та іншим, які мали в період ліквідації аварії велику зарплату, як по місцю основної праці так і платню за роботу на ЧАЕС і які є явними претендентами на значне зростання пенсійних виплат, у наданні довідок , через 8 місяців з дня звернення, відмовлено начебто із-за відсутності відображеності розміру годинної тарифної ставки, а насправді, із-за відсутності бажання окремих фахових держслужбовців з питань праці – членів комісії, знайти ці данні в тарифно-кваліфікаційних довідниках.

Головними генераторами відмов по наданню довідок є члени регіональної комісії – представник ПФУ Мороз Н.Г., яка, як встановлено Рішеннями багатьох судів, звикла безкарно робити обчислювання розміру пенсій пільговим категоріям громадян виключно в бік зменшення поза межами чинного законодавства. Така протиправна звичка держслужбовців ПФУ призвела до того, що на сьогоднішній день, як свідчать статистичні дані, тільки у м. Дніпропетровську біля 200 000 справ по соціальним та пенсійним питанням знаходяться у судово-виконавчому провадженні.

Підкреслюємо, що тільки під впливом та реальною допомогою членів регіональної комісії від громадської чорнобильської організації 04.06.2013 р., з великим напруженням вдалося оформити та відправити в облдержадміністрацію на підпис перші чотири (Васюк С.І., Булейко В.Г., Бай С.Г., Фішина Ф.О.) довідки, розмір пенсій яких, ПФУ залишило на попередньому рівні.

Стосовно комісійного розгляду заяв окремих інвалідів Чорнобиля, наприклад Булейко В.Г. і Шевченко А.А., які брали участь в ліквідації наслідків аварії безпосередньо на території ЧАЕС в 1986 року, то знов таки, член комісії – представник ПФУ Мороз Н.Г. , наполягала на відмові у наданні довідки одному з цих інвалідів із-за відсутності відображення в обліковому рахунку годинної тарифної ставки, а після вирішення цієї проблеми, з метою зниження розміру в майбутньому нової їх пенсії, в протиріч п.п.3 п.1 Постанови Ради Міністрів УРСР №207-7 від 10.06.86 р. безпідставно викреслила у проектах довідок виплачену їм у 1986 році разову, по місту їх основної праці, чорнобильської спеціальну премію, що згідно розробленої, навіть в ПФУ, методики розрахунку, у всіх випадках, але не більше 400 крб., повинно обов’язково бути зараховано при обчисленні пенсійних виплат за працю в зоні відчуження. Тобто , занесення в довідку розміру таких премій мають зобов’язательний характер.

На жаль, більша частина членів регіональної комісії, які є держслужбовцями, незважаючи на вищевикладені підстави, не бажаючи загострення по роботі, поводяться на такі протиправні дії ПФУ.

Виражаємо свою принципову незгоду з таким тенденціозним підходом до роботи регіональної комісії, щодо зворотних до закону дій.

З повагою,


Голова ради  
О.В. Геращенко




Комментариев нет:

Отправить комментарий