19 ноября 2013 г.

Уряд готує Україні новий Чорнобиль

Продовження експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС після завершення проектного терміну без проведення усіх необхідних заходів із підвищення безпеки становить загрозу для населення та довкілля.

Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, повідомляє прес-служба партії.

Із вимогою вжити заходів для врегулювання цього питання вона звернулася до голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олени Миколайчук та в. о. президента Державного підприємства НАЕК "Енергоатом" Микити Константинова.

Як зазначає Ірина Сех, проектний термін роботи енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС спливає 2 грудня 2013 року. Рішення продовжити його роботу планує ухвалити Державна інспекція ядерного регулювання.

Тим часом експерти ядерної галузі стверджують, що "Енергоатом" не виконав понад півсотні заходів, включених МАГАТЕ (Міжнародною агенцією атомної енергії) до Комплексної програми підвищення безпеки реактора, і не виконав частину рекомендацій, розроблених після аварії на японській АЕС "Фукусіма-Даічі".

Як стверджують автори дослідження, планову кількість циклів розхолоджень на енергоблоку вже перевищено, що загрожує утворенням у корпусі реактора мікротріщин. Подальша експлуатація корпусу за таких умов може призвести до серйозної аварії з викидом радіоактивних речовин в атмосферу. На заходи підвищення безпеки АЕС до тарифу "Енергоатому" включено лише 726,7 млн грн., а потрібно майже 3 мільярди, зазначають експерти.

"Країна, яка пережила Чорнобильську катастрофу і досі пожинає її гіркі плоди, повинна з особливою увагою ставитися до безпеки на АЕС, а ситуація на Південноукраїнській атомній станції засвідчує цілком протилежне", – зазначає Ірина Сех.

Народний депутат вимагає поінформувати Комітет про ситуацію щодо подовження експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС та вжити необхідних заходів для врегулювання цього питання.

Источник: gazetavv.com

1 комментарий:

  1. Анонимный20.11.2013, 06:56

    а це уряд готуе новий чернобиль де вони дійсно будуть ліквідовувати аварію,щоб їхні пільги стали справжніми.а справних не відправиш.локшина і патріотизм не пройде

    ОтветитьУдалить