7 ноября 2013 г.

Independent. Все як у фантастичному фільмі: ще раз про Чорнобиль, місце найстрашнішої у світі ядерної катастрофи

Сотні тонн радіоактивного пилу і досі поховані під саркофагом з бетону і металу над четвертим реактором Чорнобильської АЕС, пише Independent. Його зведено в поспіху після аварії, і частини конструкції, що приховує старий реактор, починають руйнуватися.

Рішення, гігантський панцир-арка вартістю 1,2 млрд фунтів стерлінгів, нарешті, будується в безпечній зоні, за 300 метрів від реактора. "Диво інженерії, яке вже перевищує у своєму найвищому місці Статую Свободи і біля основи ширше, ніж футбольне поле завдовжки, арка є плодом творіння західних корпорацій, оплаченим країнами "великої вісімки", - зазначає Нік Мео. Колись, імовірно в 2015 року, цю конструкцію вагою 15 тисяч тонн встановлять над реактором, герметично закривши його.

Але її будівництво відстає від графіка майже на десять років і досі не закінчено навіть наполовину, і є сумніви, що воно взагалі колись завершиться. "Ми хочемо, щоб цю арку нарешті добудували, і Чорнобиль раз і назавжди став безпечним", - каже Анатолій Губарєв, керівник харківської організації ветеранів чорнобильської катастрофи.

"Будівництво йде так повільно, що ми починаємо турбуватися про стан саркофага, що покриває реактор, - продовжує він. - Українці починають запитувати, чи завершиться взагалі колись будівництво арки. І, зокрема, чи буде вона готова, перш ніж саркофаг впаде і викличе нову чорнобильську катастрофу".

Філіп Кассе, менеджер проекту, визнає, що навіть після того, як арку буде споруджено, можуть минути десятиліття, перш ніж будуть розчищені завали всередині реактора. "Зараз на це немає грошей, - каже він. - Можливо, це можна буде зробити через 50 років, коли з'явиться належна технологія".

Відео, зроблене всередині будівлі високорадіоактивного реактора Олександром Купним, який 21 рік відпрацював тут старшим технічним спеціалістом, показує, чому позбутися його смертоносного вмісту буде так непросто.

На відеокадрах видно зруйновані механізми і "потоки лави" згорілого палива. "Там все, як у фантастичному фільмі", - каже він.

"Я сподіваюся, це спрацює, - говорить він про новий об'єкт. - Але, на мою думку, арка буде встановлена ​​лише з імовірністю 80%, можливо, до 2018 року. Хай що б говорили керівники, я сумніваюся, що це можливо раніше цього терміну".


Переклад InoPressa


Источник: http://newsru.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий