5 августа 2014 г.

Стосовно відміни постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №112

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ (Мінсоцполітики)



Всеукраїнська громадська організація інвалідів „Союз Чорнобиль України"
вул. Коцюбинського, З, м. Київ, 04053


Міністерство соціальної політики України звернення Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Союз Чорнобиль України" стосовно відміни постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №112, і повідомляє.

Статтями 39, 50 та 54 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (у редакції Закону, що діяла до 01.01.2008 до прийняття Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України") встановлено, що пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обчислюються виходячи із розміру мінімальної пенсії за віком.


Законом України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" було вирішено питання щодо застосування показника прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, як розрахункової величини для визначення розмірів пенсійних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У зв'язку з прийняттям Рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп було визнано неконституційними положення пунктів 24-34 розділу II Закону України „Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України", у тому числі щодо пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Законодавцем не було прийнято рішення щодо встановлення нових розмірів, враховуючи Рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп, згідно із Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Виходячи з повноважень Кабінету Міністрів України, визначених статтями 113 та 118 Конституції України, Кабінетом Міністрів України було встановлено розміри виплат постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам постановами від 06.07.2011 №745 „Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету" та від 23.11.2011 №1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"(із змінами та доповненнями згідно із постановою Кабінету Міністрів України від'їв.03.2014 №112 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань пенсійного забезпечення").

Законність повноважень Кабінету Міністрів України встановлювати розміри пенсійних виплат підтверджена Рішеннями Конституційного Суду України від 26.12.2011 №20-рп/2011 та від 25.01.2012 №3-рп/2012. Зокрема, пунктом 2 Рішення Конституційного Суду України від 25.01.2012 № З-рп/2012 визначено, що Кабінет Міністрів України регулює порядок та розміри соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Конституції та законів України.

Починаючи з кінця березня у Міністерстві проходять зустрічі з представниками громадських організацій, які опікуються проблемами соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

22 травня відбулася зустріч з протестувальниками Першого віце-прем'єр-міністра України В. Яреми, за результатами якої було створено міжвідомчу робочу групу. До складу робочої групи включено представників Мінфіну, МОЗ, Мін'юсту, Пенсійного фонду України та громадських організацій, які опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За результатами засідання робочої групи Міністерством підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України „Про деякі питання пенсійного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Проект постанови направлено на погодження до Мінфіну, Мінекономрозвитку, Пенсійного фонду України.

Водночас повідомляємо. З метою підтримання купівельної спроможності громадян в умовах зростання цін на споживчі товари та послуги діє захисний механізм відповідно до Закону України „Про індексацію грошових доходів населення". Порядок проведення такої індексації затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами).

Підвищення доходів населення у зв'язку з індексацією здійснюється у разі, коли величина індексу споживчих цін, розрахованого наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101 %.

Питання щодо збільшення розміру державних соціальних стандартів та гарантій буде розглядатися у міру стабілізації економіки. Зокрема, пунктом 7 Прикінцевих положень Закону України „Про Державний бюджет України на 2014 рік" передбачене завдання Кабінету Міністрів України за результатами щоквартального виконання Державного бюджету України у 2014 році вносити пропозиції щодо підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення.


Директор Департаменту

пенсійного забезпечення    М. Шамбір

Комментариев нет:

Отправить комментарий