31 января 2013 г.

Повноваження Азарова можуть обмежити вже на наступному тижні - Олійник

Верховна Рада може розглянути зміни до закону про Кабінет міністрів на майбутньому пленарному тижні.

Про це заявив депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

"Як правило, вони (законопроекти, розроблені Кабміном) розглядаються невідкладно. Я думаю, що найближчим часом законопроект ("Про внесення змін до закону "Про Кабінет міністрів України") буде розглянуто", - сказав він.

"Всі урядові законопроекти, особливо такого характеру, ми підтримуємо дуже швидко", - підкреслив депутат.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи буде Верховна Рада на майбутньому пленарному тижні приймати рішення по даному законопроекту, Олійник таку можливість не виключив.

"Можливо. Це буде визначатися на погоджувальній раді (керівників фракцій і комітетів парламенту) в понеділок - про необхідність якнайшвидшого розгляду, бо це загальноєвропейська практика", - сказав Олійник.

"Коли уряд просить, то більшість, яка його підтримує, повинна негайно розглянути, а не затягувати, оскільки це інструментарій в управлінні" - додав він.

У той же час депутат від "Батьківщини" Андрій Сенченко зазначив, що зміни до закону "Про Кабінет міністрів України" свідчать про ще більше нівелювання ролі прем'єра.

"З іншого боку, Янукович ще більше бере на себе відповідальність, тобто абсолютно остаточну відповідальність за те, що відбувається в Кабіміні, і за рішення ухвалені, і за неухвалені рішення, і за кожен документ, який виходить з Кабміну, оскільки він, по суті, взяв на себе безпосереднє призначення керівника апарату уряду, як його не називай", - заявив Сенченко.

Як відомо, 8 січня уряд зареєстрував у парламенті законопроект про внесення змін до закону "Про Кабінет міністрів".

Законопроект пропонує дозволити першому віце-прем'єру і віце-прем'єрам мати патронатні служби, а порядок здійснення віце-прем'єрами завдань визначати президентові.

Згідно із законопроектом, секретаріат Кабінету міністрів очолює міністр Кабміну, який призначається на посаду президентом за поданням прем'єр-міністра і звільняється з посади президентом.

У документі йдеться про те, що положення про міністра Кабміну затверджується президентом.

У нині діючій редакції на чолі секретаріату Кабміну стоїть керівник секретаріату, якого призначають і звільняють з посади Кабінет міністрів за поданням прем'єр-міністра.

Законопроект також встановлює право міністра Кабміну мати першого заступника та заступників, які призначаються і звільняються президентом за поданням прем'єр-міністра.

Пропозиції прем'єр-міністру щодо кандидатур на посади першого заступника і заступників міністра Кабміну вносить міністр Кабінету міністрів.


1 комментарий: