24 апреля 2013 г.

Наталія Королевська: До постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС належить майже 5% населення України


Мінсоцполітики займається вирішенням питань як постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, так і тих, хто працює в зоні відчуження. Про це сьогодні заявила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час брифінгу у КМУ.

За її словами, соціальні проблеми у контексті Чорнобильської катастрофи мають два виміри. «По-перше, це соціальний захист осіб, які постраждалі внаслідок аварії. Загалом віднесено до постраждалих понад 2,1 млн. осіб – майже 5% населення України. По-друге, це соціальний захист людей, які сьогодні працюють в зоні, зокрема, забезпечують безпеку Чорнобильської АЕС. Загалом їх понад 6 тис.», – наголосила вона.


Що стосується першої групи, то Мінсоцполітики зараз напрацьовує кілька пропозицій. «Перше: діти чорнобильців, які після 18 років втрачають право на соціальний захист і пільгове медичне забезпечення, мають отримати належні гарантії захисту. Друге: є потреба ліквідувати соціальну несправедливість щодо вдів ліквідаторів, які не повинні після втрати годувальника тривалий час доводити, що смерть чоловіка настала внаслідок хвороби, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою», - зазначила Міністр.

Третє питання, що розглядається Міністерством, за її словами, – поліпшення роботи комісій з визначення даних про зарплату за роботу в зоні відчуження. За словами Наталії Королевської, вона ініціює здійснення народного контролю над роботою цих комісій.

Четверте питання, відзначила Міністр, – осучаснення індивідуального заробітку постраждалих осіб та перерахунку пенсій. «Перший етап – осучаснення заробітку до середньомісячної зарплати у галузях економіки за 2007 рік», – сказала Наталія Королевська.

Вона повідомила, що на сьогодні для більшості людей, які працюють у зоні, вже визначено порядок нарахування пільгових пенсій за Списком №1 (робота в особливо шкідливих та особливо важких умовах). Разом з тим, найближчим часом має бути вирішено питання нарахування пільгових пенсій особам, які працюють у зоні відчуження, але пенсійне забезпечення яких здійснюється за окремими законами (військові, держслужбовці, правоохоронці тощо). «При Міністерстві створено робочу групу з залученням Пенсійного фонду, Мінфіну, Мінюсту, Агентства державної служби. Також ми введемо до її складу представників профспілок», – зазначила вона.

Наталія Королевська повідомила, що вчора перебувала у зоні відчуження, де провела низку зустрічей. «За підсумками вчорашніх зустрічей Мінсоцполітики взяло на контроль вирішення ще низки питань. Зокрема, вдосконалення порядку відшкодування Пенсійному фонду виплати пільгових пенсій. Також планується розробити порядок, який би дозволяв керівництву ЧАЕС, стимулювати працівників в рамках фонду заробітної плати», – наголосила вона.

Окремої уваги, за словами Міністра, потребує місто Славутич – наймолодше місто України, збудоване у 1986-88 рр., яке зараз втратило перспективу та поступово стає депресивною територією. «Ми порушимо питання, щодо спрямування частини з тих 157 млн., які передбачені за програмами колишнього МНС на будівництва житла для чорнобильців, на будівництво саме у Славутичі. Також слід забезпечити паритетне фінансування з державного та місцевого бюджетів реабілітаційного центру», – сказала вона.

У цілому, на думку Наталії Королевської, навколо Славутича потрібно створити економічно привабливу зону, куди б прийшли інвестиції. Це дасть можливість перетворити місто на територію розвитку та ефективного соціального захисту.


Комментариев нет:

Отправить комментарий