24 апреля 2013 г.

Наталія Королевська: "Чорнобильські" кошти треба використовувати ефективно


Якісних зрушень у соціальному захисті чорнобильців можливо досягнути за умови системних стратегічних змін. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська сьогодні на брифінгу у КМУ.

«По-перше, необхідно оновити закон про статус та соціальний захист чорнобильців. Є багато неефективних речей, які призводять до розпорошення ресурсу. Наприклад, доплати у розмірі 2-3 гривні. Краще від них відмовитись, а гроші адресно спрямувати, наприклад, на оздоровлення», – зазначила Міністр. Також потрібно включити до закону вирішення «локальних» питань – вдів ліквідаторів, дітей «чорнобильців», яким виповнилося 18 років тощо.


Окрім цього, наголосила Наталія Королевська, слід переглянути кордони і статус зон підвищеного радіоактивного забруднення. «Я вчора була у селі Дитятки, яке знаходиться на кордоні зони відчуження. Але воно має такий самий статус, як Пуща-Водиця чи Конча Заспа. Статус забрудненої зони відлякує інвесторів, людей, які б могли там жити і працювати. Це дратівливе питання, але треба все зважити – якісь переваги і пільги буде втрачено, але відкриються нові можливості», – вважає вона.

По-друге, за словами Міністра, необхідно забезпечити адресний підхід для максимально ефективного використання наявних коштів – щоб кожна «чорнобильська» гривня доходила до тих, хто її потребує. «Для цього ми створюємо єдину інформаційну платформу», – поінформувала вона.

«По-третє, для більшої ефективності та контролю за використанням видатків на соціальний захист чорнобильців, доцільно сконцентрувати усі бюджетні програми і усі повноваження по соціальному захисту у рамках одного органу виконавчої влади», – відзначила Міністр.

Наталія Королевська зазначила, 2013 року на соціальний захист постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС передбачено 11 млрд. 170 млн. грн. «Ці видатки закладені за всіма відповідними програмами Мінсоцполітики, колишнього МНС, Мінфіну та Пенсійного фонду», – сказала вона.

Проте для реалізації у повному обсязі «чорнобильського» закону для 2 млн. людей потрібно понад 88 мільярдів гривень, що складає 19,1% доходів зведеного бюджету на 2013 рік. «Для порівняння, для 13 мільйонів найуразливіших громадян – сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів – бюджетом на цей рік передбачено близько 40 млрд. грн.», – резюмувала Наталія Королевська.

Комментариев нет:

Отправить комментарий