21 апреля 2013 г.

Як зараз «чорнобильцям» та «дітям війни» виплачується заборгованість за судовими рішеннями?

У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» головне управління Пенсійного фонду України повідомляє:

Положення даного Закону направлені насамперед на встановлення процедури виконання рішень суду про стягнення коштів з державного органу. Статтею 3 цього Закону передбачено, що виконання таких судових рішень буде проводитися Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень.

Правова позиція Верховного Суду України (постанова від 28.10.2008) полягає в тому, що суди у справах щодо пенсійного забезпечення, у тому числі «дітей війни» та «чорнобильців», зобов’язують органи Пенсійного фонду здійснювати нарахування та виплату належних сум відповідно до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про соціальний захист дітей війни». Поряд з цим, суди не повинні ухвалювати рішення про стягнення з органів Фонду конкретних сум. Це підтверджується і судовою практикою у справах з пенсійного забезпечення.
Разом з тим, органи Пенсійного фонду України виконують судові рішення щодо «дітей війни» та «чорнобильців» у межах покладених судом зобов’язань, з урахуванням повноважень, наданих чинним законодавством, та нараховують відповідні доплати до пенсій.

Проте, відповідно до статті 63 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»  та статті 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією законів, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету. Але Державним бюджетом України на 2013 рік передбачено, що положення Законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про соціальний захист дітей війни»  застосовуються виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України.

Конституційний Суд України рішеннями від 26.12.2011 № 20-рп/2011 та від 25.01.2012 № 3-рп/2012 уточнив порядок реалізації встановлених законами України соціальних прав громадян. А саме: зазначив, що Верховна Рада України визначила Кабінет Міністрів України державним органом, який має забезпечувати реалізацію згаданих прав, тобто йому надано право визначати порядок та розміри соціальних виплат виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України.

Рішеннями підкреслено, що суди загальної юрисдикції України під час вирішення справ щодо соціального захисту прав громадян повинні застосовувати нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, прийняті на підставі і на виконання Бюджетного кодексу України, інших законів України, в тому числі закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Таким чином, органи Пенсійного фонду мають законодавчі підстави проводити виплати пенсій «дітям війни» та «чорнобильцям» тільки відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 06.07.2011 № 745 (з 23.07.2011), від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та від 28.12.2011 № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих  верств населення» (з 01.01.2012).

2 комментария:

  1. михайло васильович22.04.2013, 12:50

    про які процедури виконання судових рішень може йти мова?!!!коли влада робить все! В С Е! щоб цих процедур було як найбільше.висновок напрошується тільки один:-влада старається любою ціною до кінця терміну свого правління віддтягти виплати по судових рішеннях. щоб потім накинутись на своїх "наступників",щоб ті виконовували їхні обіцянки. і як видно з аналізу їхній дій-цеїм вдається.у ПФ кошти по рішеннях судів НАРАХОВАНІ.без всяких процедур їх треба виплатити.ВЕЛИКА КРАПКА а може знак питання чи знак оклику.що кому до вподоби.

    ОтветитьУдалить
  2. Анонимный18.05.2013, 12:42

    власть еще раз развела нас.она поделила ил на слова-стягнуты и зробыты перерахунок.и крапка.у кого есть стягнуты-повезло.а остальное не катит.экономия большая

    ОтветитьУдалить