24 апреля 2013 г.

«Чорнобильці»… впали на коліна

Соціум

Напередодні 27-ої річниці з дня трагічних подій на Чорнобильській атомній станції у Богородчанах відбулася зустріч-звіт Івано-Франківської обласної громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» з представниками районної та обласних (їх аж 8) організацій, які об’єднують осіб, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС. Заступник голови обласної ГО Петро Грабовецький (мешканець села Грабовець) зауважив, що в Богородчанському районі  проживає 150 осіб зі статусом «чорнобилець», 19 з них є інвалідами. Районну організацію очолює Богдан Гуменюк.

На сьогодні найбільш гостро стоять питання пенсійного забезпечення та медичного обслуговування «чорнобильців». Пан Грабовецький поінформував своїх колег, що цього року на медичне обслуговування  потерпілих від ЧАЕС Богородчанського району з обласного бюджету передбачено 9,6 тис. грн. Одначе є сумніви, що й ці, надто мізерні кошти, проти тих, які реально необхідні, поступлять на рахунок районної служби соцзахисту та будуть скеровані потребуючим. Та серед численних проблем є і позитивні зрушення. Доповідач добрим словом відізвався про співпрацю Івано-Франківського ГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» із Миколою Олінійчуком, першим заступником керівника департаменту з охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. За сприяння цього посадовця в області прийнято наказ №110 від 19 лютого 2013 року, одним із пунктів якого передбачено, що окремі лікарні обласного центру та районні лікувальні заклади повинні забезпечити безкоштовне проведення діагностичного обстеження, в тому числі комп’ютерної томографії, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цим документом їм гарантується також відшкодування вартості лікування за кошти державного бюджету. На практиці ж, не приховували виступаючі, все це частіше залишається благими намірами на папері.


Учасники зустрічі зауважили, що, відстоюючи свої права, неодноразово брали участь у пікетних акціях, щоб достукатися до владних кабінетів та відвоювати гарантовані законом пільги. Був, казали, випадок, що 7 днів добивалися можливості потрапити на прийом до голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

Щодо пільгового отримання квартир, то марно стрясати повітря. Скажімо, колишній працівник міліції Олексій Ковалів повідомив, що чекає обіцяного житла вже 24 роки.

Серед низки інших проблемних питань, про які говорили присутні під час діалогу, -- це  те, що ганебним явищем виглядає значна кількість громадських інституцій, які взялися вирішувати проблеми «чорнобильців». Якби ж то вирішували! Насправді вони частіше йдуть на компроміс з владою, домагаючись у такий спосіб різних преференцій для себе. Втім, навіть існують нерівні умови, коли «бідних чорнобильців» з їхніми великими клопотами і маленькими пенсіями не записують до своїх лав. Зрозуміло чому: ситий голодному не товариш. Факти ж засвідчують, що потерпілі, які призивалися для ліквідації Чорнобильського лиха через військкомати  та із числа працівників міліції, які займали нижчі ранги на службі, справді мають дуже низькі пенсії.

За словами Петра Грабовецького, діюча влада 39 разів переглядала пільги «чорнобильцям». У результаті нормальне колись для всіх «чорнобильців» пенсійне забезпечення скоротила у 3,5 раза. А нещодавно черговим новим законодавством про статус цієї категорії громадян сороковий раз таки поклала їх…на коліна і залишила з простягнутою рукою за тим, що їм було гарантоване.

Наш. кор.

4 комментария:

  1. АЛЕКСАНДР25.04.2013, 10:17

    ВОПРОС А ПОДЫМАЛИСЬ МЫ КОГДА НЕБУДЬ С КОЛЕН ? КРОМЕ КАК НА РЕАКТОР ПРАКТИЧЕСКИ ГОЛЫМИ ЗАКРЫВАЯ ЕГО СВОИМИ ТЕЛАМИ.

    ОтветитьУдалить
  2. Припять25.04.2013, 13:19

    Да прекратите вы петь себе дифирамбы, еще скажите, что голым задом реактор закрывали! Сам блок с реактором не был страшен, обычное строение да и все. Страшна была радиация, которая из него шла и поражала все вокруг! Сколько вас просили, чтоб не делились на заслуженных и прокаженных? Не слышали! А теперь вы, ликвидаторы виновны в том, что умирают дети Припяти, люди, находившиеся в эпицентре, в 2-км от станции. Вы виноваты в том, что есть просто ликвидаторы и лучшие, заслужившие 100% льготы и доплаты, как инвалиды ВОВ! Если вы боитесь ставить правительству вопрос жестко и конкретно, так лучше не прелюбодействуйте, создавая видимость! Освистали Андреева, а он плевал на всех. 3 апреля 3 члена Департамента подписывают фактически обязательство о поэтапном повышении пенсий, а через 3 недели Королевская заявляет об усовершенствовании. Кому? Тем, кто и сегодня как сыр в масле защищен, обеспечен и трясется, чтоб не забрали. Срезали пенсии в 3,5 раза? А тем, кто ни в чем не повинный получил дозу облучения в детстве и заработал инвалидность и кого должен защищать закон и отстаивать лидеры-герои, урезали в 8 раз. И вас это не волнует? А зачем! Главное обеспечить своих, ликвидаторских вдов. А на вдову припятчанина плевать!!! Ей ничего не положено кроме 2-х минимальных пенсий в сумме 894грн. на похороны. Думаете, что со стороны не видна ваша меркантильность? Еще как видна!!! Давайте, защищайте, требуйте для своих вдов, для детей рождающихся на загрязненных территориях, а люди, так же как и вы находившиеся в 1986г в 30-км зоне, это не ваша парафия. Потому что делитесь, поливая друг друга грязью ничего у вас и не получается! Зло порождает зло, а несправедливость - несправедливость. Вот и говорят : "Кому война, а кому мать родна!" Переговорная группа...Собирайте все организации, кто писал требования выполнения ст.54 и в Кабмин. И сидеть там пока не дозреют правители. Милиции страшно? Не бойтесь. Киевляне передачу принесут, договоримся. На колени... Хрен им в дышло, а не на колени!!!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Анонимный25.04.2013, 19:38

      "И вас это не волнует?" а как это волнует ВАС-акции протеста по 20 человек, киевляне тоже всем довольны -протестуют 30 человек. "Хрен им в дышло, а не на колени!!!"-это слова-нет действия и это самая большая беда движения!

      Удалить
  3. Где Вы видите движение?Это протест не большого количества чернобыльцев.

    ОтветитьУдалить