12 апреля 2013 г.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вважає, що потребує доопрацювання проект закону про вищу освіту

Законопроектом (реєстр. №1187-1) пропонується прийняти у новій редакції Закон "Про вищу освіту". Зокрема, передбачається визначити засади державної політики; повноваження державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері вищої освіти; порядок створення, реорганізації та ліквідації вищих навчальних закладів тощо.

На засіданні Комітету зазначалося, що проект закону містить положення, які стосуються соціального захисту осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Питання соціального захисту осіб, які вступають на навчання та навчаються у вищих навчальних закладах, з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи регулюються Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Народні депутати зазначали також, що статтею 79 законопроекту для вступників передбачаються переваги та права на зарахування без складання вступних випробувань та на зарахування у межах квот. Однак, наголошували парламентарії, серед них не передбачено осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Запропоновані Розділом ХIV "Прикінцеві і перехідні положення" проекту зміни до Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" додають до гарантованих державою компенсацій та пільг для категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, право на отримання державних грантів для проходження довузівської підготовки, в порядку встановленому Кабінетом Міністрів, на отримання соціальних грантів для здобуття вищої освіти.

Під час обговорення народні депутати наголошували: статтею 92 Конституції України визначено, що права і свободи громадянина, гарантії цих прав, а також основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення, виховання, освіти, охорони здоров‘я, щодо екологічної безпеки - визначаються виключно законами України, а не Кабінетом Міністрів, як це передбачено у законопроекті.

Водночас, вважають народні депутати, не визначається статус чинних компенсацій і пільг (які, згідно проекту, не скасовуються) щодо їх приналежності в рамках фінансування державного замовлення на підготовку фахівців для державних потреб чи соціальних грантів, наданих студенту для навчання за рахунок коштів Державного бюджету.

На засіданні йшлося й про те, що Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради до законопроекту надано низку зауважень.

За підсумками обговорення було ухвалено рішення направити в Комітет з питань науки та освіти пропозиції для врахування під час доопрацювання законопроекту.


Комментариев нет:

Отправить комментарий