11 февраля 2013 г.

Чорнобильці пікетували Пенсійний фонд, вимагаючи довідки про заборговані пенсії

Півсотні чорнобильців прийшли на прийом до начальника управління Пенсійного фонду Тернополя Володимира Михалюка. Прийшли не з власної волі. Радіація тільки вражає непомітно, але потім нещадно болить кожна клітина, кожний суглоб, кожен нерв. І от ледь не щодня їх стає в Україні все менше. Водночас меншає, просто тане на очах пакет соцстандартів для них: замість оздоровчих путівок ввели ваучери, урядовими постановами суттєво зрізали пенсії, зрівнявши з пересічними пенсіонерами. Хоча здоров’я – річ індивідуальна.

Чорнобильські підранки

Людмилі Василівні Поліщук пощастило побувати на концерті Алли Пугачової, Володимира Кузьміна, інших зірок тоді ще радянської естради. Цей концерт вона не забуде ніколи, бо відбувався він біля зруйнованого четвертого блоку Чорнобильської АЕС. Отаке «щастя» довелось їй, жінці-ліквідатору, пережити. Наслідки пожинає до нині все новими недугами та проблемами.

«У нас всі сім’ї зболені, у нас всі в хаті – інваліди. І в кожній хаті мерці… Це нормально? – зовсім нериторично звертається до мене Людмила Поліщук. – Я є переселенець і ліквідатор одночасно. Пенсії нам перестали платити з 1 листопада 2011 року. Ми ж кажемо: «Дайте нам гроші!». Ми просимо надати довідки, скільки нам заборгував Пенсійний, тому ми сьогодні прийшли на прийом до начальника Пенсійного фонду Тернополя. Чому нам дають відписки, що нічого не винні? Чому в інших областях України дають такі довідки, тільки в Тернополі казна-що. Ми що, дурніші за чиновників? Ми також були на керівних посадах, також колись працювали. Але не винні, що зболені, нещасні, стали інвалідами. Це ж не з власної волі. Соромно, що ми у своєї держави просимо кошти, адже не можемо в лікарню лягти, ми не можемо собі їсти купити. Для нас лікарня – розкіш!».

«Я прийшов у 106-у аптеку, біля 6-го магазину. Ще тиждень тому мені виписали ліки безкоштовно, але ніхто їх безкоштовно не дає, кажуть: «Чекайте!»,– зауважує Василь Кравець, також ліквідатор аварії на ЧАЕС (1 категорія).

На жаль, ситуація не нова. Уже другий рік чорнобильці пікетують урядові установи, починаючи від районів до столичного Кабміну. Результат – нульовий. І це при тому, що кожний пенсіонер цієї категорії виграв суди – місцевий, апеляційний, а дехто – і Верховний.

Більшого того, дехто з ліквідаторів звернувся повторно до суду потрактувати своє попереднє рішення. І суддя роз’яснив пенсіонеру: виплату повинні й надалі здійснювати. Але Пенсійний фонд знову каже: суддя не правильно виніс рішення, і знову оскаржив в апеляційному суді. Натомість колегія суддів апеляційного суду лишила рішення суду першої інстанції без змін, а скаргу Пенсійного – без задоволення. Аналогічну ухвалу виніс Вищий Адміністративний суд.

Пенсійний діє на підставі законів та урядових постанов

Виходить парадоксальна ситуація: суд зобов’язує Пенсійний поновити виплати, натомість Фонд посилається на урядові постанови, якими ці нарахування переведено у ручний режим.

«В силу ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України, – зазначив у своєму коментарі редакції з приводу вимог чорнобильців начальник управління Пенсійного фонду Тернополя Володимир Михалюк. – Відповідно до ч. 2 ст. 96 Конституції України передбачено, що виключно Законом України «Про державний бюджет України» визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір, цільове спрямування цих видатків.

Відповідно до ст. 72 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» джерелами формування коштів Пенсійного фонду України є кошти Державного бюджету, що перераховуються до ПФУ у випадках, передбачених цим законом. Згідно з ч. 2 ст. 73 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» забороняється використання коштів Пенсійного фонду на цілі, не передбачені цим законом».

Доплати повертаються

Крапки над «і» розставив заступник начальника головного управління юстиції управління ДВС Юрій Коваль: «До нас надходять судові рішення, що зобов’язують управління Пенсійного фонду нарахувати та виплатити заборговані пенсії чорнобильцям. По кожному випадку ми відкриваємо виконавче провадження. Відповідно Пенсійний фонд згодом направляє до нас лист про те, що рішення суду виконано, гроші нараховані.

Чому ж ці нарахування не виплачують? Тому що пенсійні справи привели у відповідність до чинного законодавства, яке регулює те, що розміри виплат регулюються Законом України «Про державний бюджет».

Приведення у відповідність пенсійних справ регулюється Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік", постановами Кабінету Міністрів №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та 745 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», прийняті у 2011 р. Відтак додаткові нарахування не передбачені державними бюджетами 2011 та 2012 років. Але ці кошти нараховані тому, що урядовою постановою №1210 задекларовано: кошти виплатять, якщо вони будуть передбачені державним бюджетом. До нас надходять листи з Управлінь Пенсійного фонду, про те, що по кожному рішенню суду Пенсійним Фондом проведено нарахування, а кошти будуть виплачені пенсіонерам-чорнобильцям за наявності коштів у держаному бюджеті. Ми людей про це постійно повідомляємо. Із вступом в дію Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» питання щодо виплати даних кошті у найближчі терміни буде вирішено на державному рівні. Єдине, що зараз обговорюються граничні терміни виконання та розробляється механізм проведення виплат».

Тим часом самі чорнобильці все менше довіряють владі, незважаючи на її політичні кольори та гасла. Відтак вчора, 5 лютого, майже тисяча ліквідаторів аварії на ЧАЕС провели в Києві чергову акцію протесту та вручити свою резолюцію щодо ставлення до дій чинної влади – представникам Президента, Кабінету Мміністрів, главі парламенту.

«Основна мета акції – показати, що ми є», – сумно прокоментував події заступник голови Тернопільської обласної добровільної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Деркач.

І хоча за дивним збігом обставин саме напередодні акції перестали працювати сервери інтернет-видань «Прес-експерс» та «Спілки Чорнобиль», пенсіонери-чорнобильці багатозначно запевняють, що вони ще не вичерпали своїх аргументів…

Жанна Попович ("Номер один")


ИСТОЧНИК

2 комментария:

  1. Людмилі Василівні Поліщук пощастило побувати на концерті Алли Пугачової, Володимира Кузьміна, інших зірок тоді ще радянської естради. Цей концерт вона не забуде ніколи, бо відбувався він біля зруйнованого четвертого блоку Чорнобильської АЕС. Отаке «щастя» довелось їй, жінці-ліквідатору, пережити. Наслідки пожинає до нині все новими недугами та проблемами.

    Такое может написать тот, кто не знает, что такое Чернобыль и что значит разрушенный четвёртый блок АЭС!!!! Какая Алла, какой Кузьмин? АУ!! Вы писавшие это проснитесь и не врите! Людмила Васильевна Полищук, если это Вы писали этот абзац – Вы ЛЖЕ ЛИКВИДАТОР!!!

    ОтветитьУдалить
  2. Анонимный12.02.2013, 15:09

    Какая она ликвидатор.Переселенка,или эвакуированная,а еще патче просто прописанная была.

    ОтветитьУдалить