27 марта 2013 г.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує низку законопроектів щодо внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік"

Зокрема, Комітет розглянув законопроекти: про внесення змін до Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення виконання соціальних зобов'язань держави) (реєстр. № 1120), про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо надання пільг окремим категоріям громадян) (реєстр. № 2194), про внесення змін до Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо відновлення соціальних гарантій громадян) (реєстр. № 1231), про внесення змін до Перехідних положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо соціальних гарантій) (реєстр. № 2398).

Комітет зазначив, що законопроектами за реєстр. №№ 1120, 2398, 1231 пропонується вилучити частину 4 Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік"; законопроектом за реєстр. № 2194 пропонується із пункту 4 Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" вилучити закони "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку".

Частиною 4 Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" передбачено, що у 2013 році соціальні пільги, компенсації, а також заходи з соціального забезпечення застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду на 2013 рік (в межах предмету відання Комітету йдеться про такі виплати: разова грошова допомога до 9 травня, яку отримують ветерани війни та жертви нацистських переслідувань згідно із законами "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань"; підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії дітям війни згідно із Законом "Про соціальний захист дітей війни", мінімальний розмір пенсій згідно із Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб").

Комітет погоджується із авторами законопроектів щодо необхідності виконання в повному розмірі соціальних гарантій, передбачених для окремих категорій громадян.

Водночас, було акцентовано увагу на тому, що в контексті порушених питань потребує нагального вирішення питання визначення розрахункової величини для обчислення вищезазначених соціальних гарантій. Це обумовлено тим, що у частині третій статті 28 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" закладено однозначну вимогу щодо застосування мінімального розміру пенсії за віком, встановленого у абзаці першому частини першої цієї статті, - виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим законом (тобто не надано можливість застосувати її як розрахункову величину для інших соціальних гарантій).

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді зазначені законопроекти за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, рішення направити до Комітету з питань бюджету, визначеного головним з опрацювання даних законопроектів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий