30 сентября 2013 г.

Держбюджет 2014 передбачає нові податки для українців

Економічних експертів дивує ініціатива уряду щодо перегляду держбюджету на 2014 роки, в той час як цьогоріч наша держава може може мати дірку в бюджеті мінімум у 40 мільярдів гривень.

Зокрема, у проекті бюджету України на 2014 рік Міністерство фінансів пропонує збільшити доходи державного бюджету аж на 9 відсотків. Одночасно підвищення надходжень від податків у понад 33 мільярди гривень забезпечить відмова від зниження ставок внутрішнього ПДВ та податку на прибуток. Прогнозується також зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму аж на 6,7 %.

Верховна рада України вимагає у Кабінету міністрів оприлюднити деталі проекту нацбюджету на 2014 рік, який затвердили в уряді... без його фактичної наявності. А пізніше прем`єр міністр відкликав проект на доопрацювання. Відомо, що в проекті прописано зростання реального ВВП, яке складе 3 % , інфляція - 8,3 % , дефіцит - 47,5 млрд грн , або 2,7 % від ВВП , держборг - 32,4 % .

Відповідно до законопроекту "Про держбюджет на 2014 рік" доходи скарбниці склав 403 млрд грн (зростання порівняно з 2013 роком на 8,9 %) , у тому числі загального фонду - 355 млрд грн , спецфонду - 48 млрд грн. Витрати збільшаться на 7,9 % - до 452 600 000 000 грн. У Мінфіні розраховують на зростання податкових відрахувань більш ніж на 33 млрд грн. При цьому більше хочуть отримати за рахунок ПДВ з імпорту - на 17,6 млрд грн ( 130 400 000 000 грн) , акцизу - на 6,2 млрд грн ( 36900000000 грн) і податку на доходи фізичних осіб - на 0 , 7 млрд грн ( 8,9 млрд грн). По податку на прибуток і внутрішньому ПДВ , навпаки , очікується падіння - на 10,5 млрд грн , але при цьому обсяги відшкодування податку повинні збільшитися майже на 26 % , до 74,9 млрд грн.

Для того щоб забезпечити таке наповнення бюджету , в уряді вирішили цим же законом внести зміни до Податкового кодексу . Згідно з проектом , у 2014 році зниження ставок ПДВ до 17 % і податку на прибуток до 16 % не буде. Тобто до 1 січня 2015 року вони мають залишатися на нинішньому рівні -20 % і 19 % відповідно. Внесення таких змін є порушенням норм бюджетного та податкового законодавства. Про незаконність такої процедури неодноразово заявляв і Конституційний суд .

Проект бюджету на 2014 рік також передбачає перегляд принципів оподаткування нерухомості. Мінфін пропонує збільшити надходження за рахунок оподаткування об`єктів нежитлової нерухомості : готелів , офісів , торгових центрів , кафе , гаражів і критих паркінгів. Об`єкти , які використовуються для ведення підприємницької діяльності , запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7 % за кв. м , інші об`єкти - 1%.

Підприємцям , які перебувають на єдиному податку , також слід очікувати змін . Поправки до закону " Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг " передбачають , що " єдинників " , які торгують в Україні хутрами , технікою , дорогоцінними каменями і металами , зброєю , зобов`яжуть мати касові апарати , а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів. При продажу таких товарів продавці будуть зобов`язані мати завірену копію митного документа , відповідно до якого було проведено митне декларування .

Всі ці заходи дозволять забезпечити в наступному році лише помірне зростання соціальних стандартів - на 6,8 % , що навіть нижче очікуваного рівня інфляції. Прожитковий мінімум і мінімальна зарплата будуть переглянуті двічі : у липні - з 1218 грн до 1250 грн і жовтні - до 1301 грн. Мінімальна пенсія протягом року зросте на 65 грн і до жовтня складе 1014 грн. "Незважаючи на передвиборний рік , зростання соціальних виплат запропонований невеликий , але це тимчасово. У травні -червні президент має запропонувати свій пакет соціальних ініціатив" , - впевнена провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко. У 2012 році президентські пропозиції обійшлися бюджету в додаткові 15 млрд грн , нагадує Валерій Гладкий.

Традиційно уряд у бюджеті заморожує соцвиплати чорнобильцям , ветеранам праці , жертвам нацистських переслідувань - розмір виплат залежить від наявності ресурсів у бюджеті та Пенсійному фонді. У наступному році цей перелік буде розширений за рахунок суддів та держслужбовців . Зменшиться і підтримка бізнесу - обсяг держгарантій за кредитами буде знижений з 50 млрд до 30 млрд грн.

Комментариев нет:

Отправить комментарий