5 сентября 2013 г.

Столичних афганців та чорнобильців лікуватимуть безплатно.

Столичних афганців та чорнобильців лікуватимуть безплатно. Такого рішення від київської влади добились громадські активісти. Гроші на медикаменти для пільговиків виділятимуть з міського бюджету. Програма працюватиме на базі вже існуючої Муніципальної лікарняної каси, куди членські внески сплачують усі охочі і за це отримують лікування без додаткових витрат. Олеся Варламова продовжить.
Світлана більше двох років сплачувала внески до лікарняної каси. По 30 гривень щомісяця. Нещодавно потрапила до лікарні, її інвестиції їй і повернулись - у вигляді повного забезпечення ліками. Жінка каже, навіть не довелося бігати по аптеках.

 Світлана, пацієнтка: 

- Персонал, есть старшая медсестра, т.е. врач выписывает рецепты, и это все обеспечение идет.

Загалом у цій лікарні до Організації "Муніципальна каса" входять близько чотирьох сотень пацієнтів. Її члени за своє лікування, так би мовити вже сплатили, а інші хворі мають витратити на медикаменти - за курс лікування у стаціонарі - близько 3 тисяч гривень. Адже лікарні не забезпечені препаратами.

Олександр Попов, голова КМДА:

- На лікування в день виділяється 7 гривень на медикаментозне забезпечення, безумовно, ця сума в рази, в десятки разів менше, ніж потрібно.

Тож у мерії вирішили, принаймні, афганцям та чорнобильцям, якщо ті потрапляють на лікарняне ліжко - надавати медикаменти безплатно. Бюджетні гроші направлятимуть до муніципальної каси. Купуватимуть ліки  медики - відповідно до захворювання пацієнта.

Олександр Іванько, в.о. головного лікаря:

- Тут могут быть разные стоимости. Пациент может быть 2 дня и может и месяц, в зависимости от того, какое заболевание, поэтому, конечно, суммы будут различные.

Пілотний проект столична влада обіцяє зробили частиною іншого - картки киянина. Нею теж можна буде розраховуватись у лікарні. У майбутньому - за послуги страхової медицини або за членство в лікарняній касі.

Дмитро Турчак, радник голови КМДА:

- В регистратуре вы могли увидеть, что стоит оборудованный компьютер. В нем есть считывающее устройство, которое позволит осуществить доступ  с помощью карточки киевлянина к защищенной базе с информацией, которая расположена на защищенных серверах.

У перспективі до муніципальної каси планують перевести ще й усіх столичних пенсіонерів та бюджетників, внески за них платитимуть з міської казни. Чиновники підрахували, це коштуватиме бюджету удвічі дешевше, ніж витрати, закладені на закупівлю ліків без каси-посередника. У кожній лікарні ще й передбачена посада експерта, який контролюватиме рух коштів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий