13 ноября 2013 г.

Обласна влада зустрілася з чорнобильцями

Як і було обіцяно раніше – зустрічі з активістами громадських організацій чорнобильців із керівництвом облдержадміністрації - це реальна щомісячна практика. В черговий раз із ними поспілкувалась заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух. Під час зустрічі у контексті аналізу роботи обласної комісії, яка займається питаннями оформлення чорнобильських виплат і пенсій, йшлося також і про медичне обслуговування цієї категорії громадян.

Що стосується роботи комісії, то заступник голови ОДА впевнено спростовувала будь-які закиди стосовної її недостатності. 80 позитивних рішень по чорнобильських справах, які відіграють вагому роль при нарахуванні пенсій, і які вдалося отримати саме завдяки роботи цієї комісії, свідчать самі за себе. А окрім цього, як наголосила Галина Пастух, роботу обласної комісії на рівні Мінсоцполітики визнано однією з найбільш ефективних в державі – і це також досить красномовний факт на її користь.

- Для чорнобильців ми робимо усе можливе в межах наших повноважень, визначених діючим законодавством, - наголошує Галина Пастух. Вона підкреслила, що чорнобильські питання ключові в соціальній політиці як держави загалом, так і області зокрема. Адже влада усіх рівнів здійснює послідовну політику щодо соціального захисту чорнобильців.

Про медичне обслуговування чорнобильців інформував заступник директора департаменту соціального захисту населення Віталій Юхименко. Він повідомив, що аби забезпечити виплати за всіма видами пільг, допомог і компенсацій, що надаються чорнобильцям (а їх більше 40 видів), на нинішній рік з державного бюджету передбачено більше 20 млн. грн. Майже 15 млн. грн. станом на 1 листопада вже надійшли в область, з них 1,8 млн. грн. – на виплати поточного місяця.

Міністерством фінансів на придбання ліків чорнобильцям доведено показник у 506 тис. грн., і це при потребі у 3,2 млн. грн. Вимога Президента України - збільшити фінансування програм соціального і медичного захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. А тому, наскільки дозволяє обласний бюджет, керівництво області разом із депутатським корпусом коригує видатки на придбання ліків чорнобильцям. Так, додатково із обласного бюджету на ліки чорнобильцям уже було виділено 300 тис. грн., у планах – іще 200 тис. грн.

Як повідомив Віталій Юхименко, правом на отримання безкоштовних ліків уже скористалося 1792 особи, при цьому середній розмір витрат на 1 особу становить 472 грн. і це на 56 грн. більше, ніж у минулому році.

Медичне обслуговування чорнобильців – це розлога тема, а тому дослухати інформацію до кінця у активістів чорнобильських організацій не вистачило терпіння, вони прагнули якомога швидше перейти до обговорення нагальних проблем і потреб. Так, питанням номер один сьогоднішньої зустрічі було завдання вирішити проблему ліквідатора, який перебуває на штучній нирці і потребує терапії супроводу. А це означає, гемодіаліз в обласній лікарні, як це і повинно бути, чоловік проходить безкоштовно, а от додаткові медпрепарати, які йому також життєво необхідні, за кошти обласного бюджету придбавати не можна – ця процедура не прописана у законодавстві, тому розцінюватиметься як протиправна. Як варіант вирішення цієї проблеми, Галина Пастух доручила звернутися до фонду "Розвиток Кіровоградщини" з проханням розглянути можливість допомоги чорнобильцю.

Чимало нарікань від присутніх чорнобильців прозвучало стосовно окремого відділення для них в кардіодиспансері. Саме в цій лікувальній установі поліпшують стан свого здоров'я чорнобильці. Раніше їм було відведено відділення на 3 поверсі, зараз їх перевели на 5, а ліфтом дозволено користуватися лише у складних випадках, тут якраз і криється головна причина невдоволення - пішки підійматися на 5 поверх мало хто з них хоче, тай здоров'я не дозволяє. Галина Пастух доручила начальнику профільного управління протягом місяця вирішити проблему, якщо не вдасться досягти консенсусу по кардіодиспансеру, шукати інший лікувальний заклад, який би влаштовував і задовольняв потреби чорнобильців.

Кіровоградська ОДА


Источник: Рravdorub





Комментариев нет:

Отправить комментарий