15 ноября 2013 г.

Ю.Андреєв — чому не виконується меморандум!?



Коментар ВГОІ «Союзу Чорнобиль України»
до Меморандумупро взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України
та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів«Союз Чорнобиль України» від 30 вересня 2011 року

В основі соціального конфлікту, який виник по відношенню до чорнобильців, афганців та інших категорій були обмеження соціального захисту, що вводились законопроектом № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання рішень судів», розділом ІІ прикінцеві положення.

Як результат чорнобильці та афганці об’єднались в боротьбі за свої права проти дій Уряду, 20 вересня 2011 року у вимогах нашої спільної акції – пікетуванні Верховної Ради України був лише один пункт, цитую дослівно: «Учасники акції вимагають, при прийнятті у другому читанні законопроекту № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання рішень судів» виключити з проекту Закону «Розділ ІІ Прикінцеві та перехідні положення».

Пункт перший Меморандуму виключає можливість прийняття розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» проекту Закону України «Про гарантії держави щодо виконання рішень судів» (реєстраційний номер 9127) на період дії Меморандуму, тобто п׳ять років.

Крім того, розміри соціальних виплат та компенсацій (компенсація на продукти харчування за медичними та фізіологічними нормами), розміри яких з 2008 року будуть збільшені в 2012 році на показник інфляції.

Порівняно з показниками Держбюджету- 2011р. значно підвищиться медичне та житлове забезпечення інвалідів, та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вперше з 2005 року будуть підвищуватися пенсії по інвалідності на 25% учасникам ЛНА на ЧАЕС 1986-1990р.р. , а також планується внесення змін до порядку нарахування пенсій за інвалідністю учасникам ЛНА на ЧАЕС в залежності від щорічного росту середньої заробітної плати.

Підписання Меморандуму узгоджується солідарними діями з Українською Спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), які також 30 вересня 2011 року підписали близький за текстом Меморандум.

Кінцевий варіант Меморандуму між Урядом і «Союзом Чорнобиль України» узгодили всі, без винятку, члени робочої групи, тому спроби окремих членів робочої групи представити себе над вже узгодженим і підписаним текстом Меморандуму виглядають незграбними та лицемірними, також протягом обговорення проекту Меморандуму вносились завідомо не реалістичні пропозиції, наприклад:

- «Уряду негайно виконати всі положення статті Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», хоча на це потрібно більше 70 млрд. грн.;

- «Доручити судам терміново розглядати позови чорнобильців», хоча Уряд не має прав давати вказівки судовим інстанціям;

- «В цілому виключити з розгляду законопроект № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання рішень судів (І та ІІ розділ)», хоча це не відповідає спільним вимогам чорнобильців та афганців 20 вересня 2011року на пікетуванні Верховної Ради і виводило нас за межі спільних дій з Українською Спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Такі необдумані пропозиції, з боку окремих представників «Союзу Чорнобиль України» могло призвести до виходу з конструктивного діалогу з Урядом без всілякої користі для тих, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, наприклад у афганців подібних спроб не відбувалось.


Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєв Ю.Б.

1 комментарий:

  1. михаил конотоп18.11.2013, 14:37

    Юрий Борисович.как в том анегдоте о джентельмене:-после подписания"такого Меморандума" Вы должны женится, или.....по выполнению "этого меморандума"- подать в отставку.

    ОтветитьУдалить