12 ноября 2013 г.

Квартиру у Вінниці інвалід-чорнобилець «вибиває» через Європейський суд

Рішення українських судів вінницькі чиновники не виконують, через це державі доводиться сплачувати з кишень платників податків по 30 тисяч євро відшкодування за рішення Європейського суду з прав людини

Ліквідатор Анатолій Герасько мешкає в Житомирській області в селі Першотравневе, яке знаходиться у зоні радіаційного забруднення третього рівня. Зі своєю родиною він чекає на житло вже 21 рік, яке мають видати у “чистій” Вінниці.

За цей час він перемістився у черзі на 18 позицій… назад. Європейський суд з прав людини вже постановив стягнути на його користь 3 000 євро за те, що вінницькі чиновники не виконують рішення українських судів.

Тепер інвалід першої групи Анатолій Герасько чекає другого рішення Європейського суду з прав людини, за яким держава, ймовірно, виплатить йому ще близько 30 тисяч євро - за неповне виконання попереднього рішення.

Двадцять років очікування


Із зони радіаційного забруднення третьої категорії ліквідатора з родиною мали відселити, але минуло вже двадцять років, а квартири все немає. Анатолій згадує події того часу, коли людей виселяли примусово, навкруги стояв крик, люди ховалися та билися в істериці. Між усім тим він робив свою роботу, збирав архіви, допомагав зібратися переселенцям, три дні він провів у самому пеклі радіаційного забруднення. Тепер чоловік - інвалід.

- Був такий голова колгоспу, він спочатку допомагав людям збиратися, заспокоював, а потім сів у хаті і відмовився їхати. Уже немолодий чоловік плакав, як дитина, руки трусилися, це було горе, яке не описати словами, - розповідає Анатолій. - Цей жах неможливо забути.

Україна заплатила 3 000 євро

Інвалід-ліквідатор переніс уже не одну операцію, а три тисячі євро від Європейського суду були лише компенсацією судових витрат. Він десять років судиться з державою, адже згідно з законом має отримати житло у не забрудненому радіацією місті. Українські суди підтвердили право чоловіка на одержання житла і зобов’язали державні служби виконати судові рішення, але вінницькі чиновники проігнорували рішення українських судів - втім, як і Європейського.

- Рішенням Європейського суду з прав людини двічі встановлювалися терміни для виконання ухвали Вищого апеляційного суду України, - розповідає ліквідатор. - За невиконання рішень суду 11 квітня 2013 року на державу Україну накладено фінансові санкції у сумі 3 000 євро. І знову бездіяльність, неправомірні дії посадовців відшкодовані за рахунок держаного бюджету України, а винних осіб, що призвели до абсурдних витрат бюджету, не виявили і не покарали, завдані державі збитки не відшкодували.

Тепер за повторне невиконання рішень Європейського та українських судів держава сплатить до 30 тисяч євро. Ці кошти будуть виплачені з Держбюджету України - тобто з кишень платників податків.

У черзі на житло перемістився назад

- Про безлад у черзі і махінації при розподілі житла свідчить той факт, що у 2004 році, як стверджує управління праці і соціального захисту населення Вінницької облдержадміністрації, моя черга у списку інвалідів-чорнобильців на забезпечення житлом у Вінницькій області була під №19, - розповідає чорнобилець. - А тепер виконком міськради повідомляє, що моя черга - №37, тобто за десять років, які минули, черга перемістилася… назад на 18 номерів. Інформацію про безлад, підтасовки, махінації у загальнообласному реєстрі можу надати всім зацікавленим особам, оскільки копії загальнообласного реєстру і списки інвалідів-чорнобильців на забезпечення житлом маю за кілька років. Чи не забагато порушень та накладених фінансових санкцій для окремо взятого регіону по одній справі?

Списки на забезпечення житлом підтасовують

- На всі мої попередні звернення я отримав відписки від управління цивільного захисту Вінницької обласної державної адміністрації, - розповідає Анатолій. - Відповіді є нашвидкуруч складеними формальними відписками. Вони не те що не вирішують питання, а навіть не зачіпають суті проблеми. Ці відписки не ґрунтуються на законі та не враховують обставин, що склалися внаслідок неправомірних дій, безладу, підтасовок обласного реєстру і списку інвалідів-чорнобильців на забезпечення житлом, які донині вчиняють вінницькі держслужбовці.

Житло мали дати через рік, а минув уже… 21 рік

Посилаючись на закон України про захист громадян, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, інвалід просить надати йому житло, якого він чекає уже багато років. За законом, його мали надати через рік після звернення. Але Анатолій стоїть у черзі на житло уже 21 рік.

- Вищий адміністративний суд України взяв до уваги факти безладу і підтасовок у веденні загальнообласного реєстру і списку інвалідів-чорнобильців по Вінницькій області на забезпечення житлом, - розповідає ліквідатор. - Тому 2 квітня 2008 року своїм рішенням зобов’язав управління праці і соціального захисту населення Вінницької ОДА, яке вело на той час реєстр на забезпечення житлом і розпоряджалося коштами по чорнобильській програмі, забезпечити мою сім‘ю житлом у Вінниці, де ми стоїмо у черзі з 1992 року. Суд зобов'язав надати житло поза чергою, визначеною списком інвалідів-чорнобильців. Це означає, що перше житло, яке розподіляється серед інвалідів-чорнобильців у Вінниці, мали виділити моїй сім‘ї. Але ухвала Вищого адміністративного суду України зловмисно не виконується вінницькими посадовцями понад п‘ять років, а винних у невиконанні ухвали суду не виявили.

Відсудив у облдержадміністрації 5 000 гривень

За словами Анатолія, є постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 15 квітня 2009 року: стягнути на його користь з управління праці і соціального захисту населення Вінницької облдержадміністрації 5 000 гривень моральної шкоди за порушення законодавства при розподілі житла. До речі, ці п'ять тисяч виплатили тільки після рішення Європейського суду.

- Проте державна виконавча служба, підтасувавши статті Закону України «Про виконавче провадження», неправомірно застосовує статтю 76, яка належала на той час до розділу 8 «Виконання рішень у немайнових спорах», і на підставі цього приймає незаконну постанову про закінчення виконавчого провадження, - пояснює чорнобилець. - Але даний спір є виключно майновим, оскільки визнає моє право на забезпечення житлом у радіаційно чистій місцевості в порядку переселення із зони радіації, передбачене статтями 20 та 32 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Ваші посадовці змушують мене заживо догнивати»

Сподіваючись докричатися до вінницьких чиновників, ліквідатор написав звернення до очільника області Івана Мовчана і тепер чекає на хоч якусь реакцію.

“Мене, ветерана праці, інваліда першої групи, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії, онкохворого, ваші посадовці змушують заживо догнивати в зоні радіації в Житомирській області, - йдеться у зверненні ліквідатора до голови обласної державної адміністрації. - Стверджую, що проти мене і моєї родини, в складі якої два інваліди-чорнобильці першої категорії і дитина-немовля, чиниться геноцид, а своїм нелюдським ставленням до інвалідів-чорнобильців причетні до цього свавілля особи винні у псуванні іміджу України у Європі, де розглядається моя заява.

Прошу вас вжити заходів для відновлення законності і справедливості у ввіреному вам регіоні.”

В облдержадміністрації «не можуть коментувати звернення»

Прокоментувати звернення Анатолія журналісти RIA попросили в Департаменті зв’язків з громадськістю Вінницької облдержадміністрації, але за тиждень коментаря не дочекалися. Журналістів перенаправили у Департамент житлового господарства, а звідти – далі, в Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, де нам також нічого не розповіли. Відповідь нам дав лише начальник відділу роботи зі зверненнями апарату Вінницької обласної адміністрації Віталій Кудринецький.

- Згідно зі ст. 10 Закону про звернення громадян не допускається розголошення одержаних зі звернень відомостей про особисте життя громадян без їхньої згоди чи відомостей, що становлять державну або іншу таємницю, яка охороняється законом, та іншої інформації, якщо це ущемляє права і законні інтереси громадян, - пояснив Віталій Кудринецький. - Тому ми не можемо коментувати звернення Анатолія Гераська.

Ліквідаторів багато, а квартир – кіт наплакав

Ось що про видачу квартир чорнобильцям розповідав на прес-конференції на початку 2012 року начальник головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Сергій Вовченко:

– Станом на 1 січня 2012 року в загальнообласному реєстрі постраждалих громадян на квартирному обліку перебувало 602 сім’ї, у тому числі 273 сім’ї – інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи та 329 сімей переселенців з радіоактивно забруднених територій. Дев’ять сімей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, відсвяткували новосілля у новеньких квартирах. Також забезпечена житлом одна сім’я переселенців із зони гарантованого добровільного відселення.

За словами посадовця, у 2012 році за бюджетними програмами, які фінансуються через головне управління, значно збільшено обсяги фінансування – у порівнянні з 2011 роком вони зросли у п’ять разів і сягнули 1 496 000 гривень. Завдяки цьому значну суму – 1 343 000 грн – виділено на лікування громадян, постраждалих від катастрофи на ЧАЕС.

– Була проведена значна підготовча робота із забезпечення лікування важкохворих та онкохворих громадян із застосуванням високовартісних медичних технологій, – розповідає Сергій Вовченко. – Проведено лікування 23 хворих у кардіологічному відділенні міської лікарні № 1. Ще трьох важкохворих за результатами проведеної коронарографії направлено до Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова для проведення операції на серці.

Коментар юриста


Євгенія Закревська, юрист

- Невиконання судових рішень займає перше місце серед причин задоволення скарг проти України в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Порушення Україною статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (право на виконання судового рішення є складовою права на справедливий суд) регулярно констатується ЄСПЛ та стає приводом для стягнення з України справедливої сатисфакції. Такі рішення виносяться проти України, що називається, «пачками», тобто є типовими. Європейський суд зазначає, що невиконання рішення державного суду не може бути виправдане відсутністю бюджетних видатків. На жаль, розмір сатисфакції не може заявникам компенсувати невиконання рішення, зокрема, ненадання квартири, як у даному випадку, а має на меті лише стимулювати державу усунути порушення права та умови такого порушення.

Проблема законодавчої гілки влади - прийняття законів про надання соціальних гарантій, які держава не в змозі забезпечити, перетворюється на проблему судової системи - винесення рішень, які неможливо виконати.

Персональної відповідальності за «економічну неможливість виконання законодавчих обіцянок» ніхто не несе. Інша річ, якщо при розподілі квартир (якщо таке дійсно відбувалося) було допущено невиконання судового рішення або ж перевищення владних повноважень чи корупційне діяння. Тоді це привід для звернення із заявою про злочин, яке має бути внесене до єдиного державного реєстру досудових розслідувань та перевірене. Або - інший шлях ініціювання проведення перевірки прокуратурою (поки в неї не забрали функцію загального нагляду).

У 2013 році вінничани отримали 13 квартир

Для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії та переселенців цього року видали вісім квартир. Для інвалідів війни з числа воїнів-інтернаціоналістів всього дві квартири. Для інвалідів Великої Вітчизняної війни 1 групи видали три квартири. А взагалі у списку на першочергове отримання житла станом на сьоме листопада 2013 року перебуває 1029 громадян, що потребують поліпшення житлових умов. А на позачергове отримання житла 344 громадянина.

Источник: http://20minut.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий