23 декабря 2013 г.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо посилення соціального захисту деяких категорій постраждалих громадян


Проект
вноситься народним
депутатом України
Атрошенком В. А.
                                                                           (посвідчення №427)


ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"
щодо посилення соціального захисту деяких категорій постраждалих громадян


Верховна Рада України   п о с т а н о в л я є:

I. Внести до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 37, ст. 543 із наступними змінами) такі зміни:
       
   
1. Частину другу статті 20 доповнити реченнями такого змісту:

"Зазначені пільги надаються неповнолітнім дітям та/або дружині (чоловіку) померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.".

2. У статті 48:

частину першу доповнити абзацом восьмим такого змісту:

"При цьому, одноразова компенсація призначається дружинам (чоловікам) померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.";

абзац шостий частини четвертої доповнити реченням такого змісту:

"При цьому, якщо дитина втратила одного з батьків із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, виплата щорічної допомоги на оздоровлення здійснюється незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.".

3. Частину другу статті 52 викласти в такій редакції:

"Право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи мають непрацездатні члени сім'ї годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям щомісячна компенсація призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника, а дружинам (чоловікам) померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.".

4. Статтю 53 доповнити частиною другою такого змісту:

"При цьому, виплата щомісячної компенсації за втрату годувальника дружинам (чоловікам) померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, здійснюється незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.".
 
5. У частині першій статті 54 слова "внаслідок Чорнобильської катастрофи" виключити.

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня
опублікування цього Закону привести свої нормативно-правові акти у
відповідність до цього Закону.



Голова Верховної Ради 
             України




ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо посилення соціального захисту деяких категорій постраждалих громадян"


1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі – Закон) для встановлення пільг і компенсацій визначаються категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (стаття 14 Закону). Зокрема:

·        інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;
·        учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пільги та компенсаційні виплати надаються за умови встановлення причинного зв’язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою (стаття 48 Закону).

Проектом акта пропонується удосконалити порядок надання пільг та компенсацій сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1) в частині скасування норм про причинного зв’язку смерті учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з Чорнобильською катастрофою.


2. Цілі і завдання прийняття акта

Прийняття проекту акта дозволить удосконалити порядок надання пільг та компенсацій сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1), шляхом внесення відповідних змін до Закону.

3. Загальна характеристика і основні  положення проекту акта

Пропонується внести зміни до статей 20, 48, 52, 53 та 54 Закону, виключивши норму щодо встановлення причинного зв’язку смерті учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з Чорнобильською катастрофою.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".


5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття проекту акта потребує додаткових витрат за рахунок коштів Державного бюджету України орієнтовно у розмірі 5,4 млн. грн. на рік (фінансово-економічні розрахунки додаються).

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта

Прийняття акта дозволить удосконалити порядок надання пільг та компенсацій сім’ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1).

Проект забезпечить істотне полегшення реалізації прав членів сімей, які втратили годувальника, на отримання пільг та компенсацій, передбачених Законом, надання можливості підвищити рівень соціальної захищеності цієї категорії осіб, зняття соціальної напруги серед них.



Народний депутат України                                         В.А. Атрошенко


ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ РОЗРАХУНКИ
до проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
" щодо посилення соціального захисту деяких категорій постраждалих громадян"


Найменування видатків
Розмір виплати (грн.)
Кількість виплат на рік
Кількість осіб 
Необхідно  коштів на рік (грн.)
Стаття 20. Компенсації та пільги вдовам померлих громадян, яких було віднесено за життя до категорії І
50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирної плати), телефоном (в тому числі щодо оплати послуг електрозв'язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів при похвилинному обліку їх тривалості) та комунальними послугами
110, 40
12
63
83 462
Особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, відшкодовується 50 процентів вартості палива, придбаного в межах норм, встановлених для продажу населенню
474
1
62
29 388
Всього по статті 20



112 850
Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та сім'ям за втрату годувальника
Одноразова компенсація сім'ям, які втратили годувальника 
7 586
1
125
1221346
Стаття 52. Щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи
Щомісячна компенсація в разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї
475
12
125
711 750
Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв`язку з втратою годувальника
Середній розмір пенсії у зв`язку з втратою годувальника*
2 249
12
125
3373500
Всього



5419446



ПРИМІТКИ:

Відповідно до даних МОЗ (по кількості розглянутих справ експертними комісіями),  розрахункова чисельність померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених за життя до категорії 1, смерть яких не була пов`язана з Чорнобильською катастрофою, склала 125 осіб за рік.

* Середній розмір пенсії у звязку з втратою годувальника відповідно до ст. 54 ЗУ "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" станом на 01.01.2013 складає 3632,09 грн. Середній розмір пенсії за віком відповідно до ЗУ "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування" станом на 01.01.2013 складає 1383, 21 грн. Різниця - 2248,88 (3632,09 - 1383,21)

** Пенсія у звязку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім,ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Непрацездатними членами сімї вважаються чоловік (дружина), якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування"


Источник: http://w1.c1.rada.gov.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий