19 декабря 2013 г.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення пенсійного забезпечення


Проект
вноситься народним депутатом України
Сухим Я.М.


ЗАКОН УКРАЇНИ
про внесення змін до деяких законів України
щодо поліпшення пенсійного забезпечення


Верховна Рада України постановляє:
І. Внести зміни до таких законів України:
1. Частину четверту статті 37 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (Відомості Верховної Ради України 1992 р., №3, ст.10;                2012 р., №12—13, ст. 82) викласти в такій редакції:

«Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти мають право на  пенсію  в разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем  та  продовженням  навчання за  іншим за умови, що такий період не  перевищу є чотирьох місяців), але  не довше ніж до досягнення ними 23-річного віку.».
2. У Законі України  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (Відомості Верховної Ради України 1992 р. № 29, ст. 399):
статтю 13  після частини першої доповнити новою частиною такого змісту:
«Особам, зазначеним у пунктах «а» - «в» частини першої цієї статті, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1,  розмір пенсії  за вислугу років збільшується на 10 процентів, а тим, що віднесені до категорій 2 або 3, — на 5 процентів відповідних сум грошового забезпечення.».
У зв’язку з цим частину другу вважати частиною третьою.
частину шосту статті 30 Закону України  викласти в такій редакції:
«Діти, які навчаються за денною формою навчання (крім курсантів і слухачів військово-навчальних закладів та навчальних закладів органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони) у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж  до  досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.».

ІІ. Цей  Закон  набирає чинності  з 1 січня 2014 року.

                     Голова
       Верховної Ради України


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА


до проекту Закону України про внесення змін до деяких
законів України  щодо поліпшення пенсійного забезпечення
окремих категорій громадян



1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Прийняття цього проекту сприятиме покращенню пенсійного забезпечення дітей у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, загиблих (померлих) військовослужбовців, у період між завершенням навчання в одному із навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Крім того, статтю 13 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пропонується доповнити новою частиною, згідно з якою врегулювати питання поновлення раніше діючої норми щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1 – на 10 процентів, а віднесеним до категорій 2 і 3 – на 5 процентів відповідних сум  грошового забезпечення.

2. Цілі і завдання прийняття акту

Законопроект розроблено з метою поліпшення соціального захисту дітей, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та осіб, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.


3. Загальна характеристика і основні положення проекту акту

14 травня 2013 року Верховною Радою України прийнято Закон України  № 231-VIІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Законом, зокрема, надано можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним дітям померлого годувальника у період між завершенням навчання в одному навчальному закладі та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

З метою поширення даної норми на дітей, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, загиблих (померлих) військовослужбовців пропонується внести зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення», якими передбачити, що вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти мають право на пенсію в разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), але не довше ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Крім того, пропонується статтю 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»  доповнити новою частиною, згідно з якою врегулювати питання поновлення раніше діючої норми щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1– на 10 процентів, а віднесеним до категорій 2 і 3 – на 5 процентів відповідних  сум  грошового  забезпечення.
 
4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правовою базою для прийняття даного законопроекту є: Закони України «Про пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Кількість ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1-ї категорії з числа військових  пенсіонерів  на   сьогоднішній   день   становить   3 237 осіб,   2-ї категорії – 8 476 осіб і 3-ї категорії – 3 483 особи.

Встановлення 10 та 5-відсоткової надбавки до пенсій цим особам коштуватиме бюджету 2 256,1 тис. грн. на місяць або 27 073,2 тис.грн. у розрахунку на рік. Ці витрати пропонується здійснювати за рахунок коштів Державного бюджету України.


6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків

Прийняття акта дозволить удосконалити чинні норми пенсійного законодавства в частині поліпшення пенсійного забезпечення дітей у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, загиблих (померлих) військовослужбовців.

Крім того, прийняття законопроекту дозволить врегулювати питання поновлення раніше діючої норми щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1 – на 10 процентів, а віднесеним до категорій 2 і 3 – на 5 процентів відповідних сум грошового забезпечення.



Народний депутат України                                                             Я.М.Сухий



Источник: http://w1.c1.rada.gov.ua/




2 комментария:

  1. Большое вам спасибо и низкий поклон г-н Я.М.Сухий! Неужели у меня и мне подобным солдатам срочникам пенсия будет 2400! Вот это круто! Интересно господа, которые таким образом "работают" над улучшением соцобеспечени ликвидаторов знают, какую мы сейчас получаем пенсию и сколько в деньгах эти 5-10%? Я всегда желаю таким добродетелям крепкого здоровья и чтобы они жили на такие же пенсии как у нас.

    ОтветитьУдалить
  2. Анонимный20.12.2013, 12:59

    Думаю що в 86 році Я. М. Сухий не ламав двері в військоматі або в райкомах партії чи комсомолу з заявами відправити його на роботи по ліквідаціїї наслідків аварії. Зате старається проявляє ініціативу.

    ОтветитьУдалить