10 декабря 2013 г.

Рішення XIV-ї Всеукраїнської звітної конференції Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»

Заслухавши і обговоривши звітну доповідь президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Андреєва Ю.Б. і доповідь голови ревізійної комісії Даниленка В.Г. конференція відзначає, що протягом звітного періоду Центральна Рада, Президія Центральної Ради розглядали на своїх засіданнях актуальні питання поліпшення соціального захисту чорнобильців, передусім пенсійного забезпечення; захисту вдів і дітей ліквідаторів; ветеранів ядерних випробувань; комплексного медико-санітарного забезпечення; оздоровлення; забезпечення житлом тощо.

Проведено три науково-практичні конференції за участю вчених, фахівців, державних діячів, на яких розглянуті питання щодо медико-біологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, напрацьовано пропозицій Уряду України щодо вирішення соціально-економічних проблем радіаційного забруднення територій, реконструкції доз опромінення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Ініційовано низку нарад з керівництвом Мінсоцполітики і Держслужби з надзвичайних ситуацій з питань виконання бюджетних програм соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, напрацьовані разом з фахівцями Міністерства і Пенсійного фонду України пропозиції щодо осучаснення пенсій інвалідам, вдовам, евакуйованим з зони відчуження, ліквідаторам ІІ категорії.

Вживаються заходи з активізації роботи Центральної і регіональних комісій по реставрації заробітної плати за роботу у зоні відчуження на ліквідації аварії.

У 2012р. порівняно з 2011р. збільшена бюджетна програма з надання допомоги постраждалим на лікування, придбання ліків, оплату складних операцій тощо. За рік таку допомогу отримали 101 постраждалий, у т.ч. 5 дітей. Вживаються заходи щодо повного виконання цієї програми до кінця поточного року.

Конференція постановляє:

1. Доповідь Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» взяти до відома.

2. Роботу Центральної Ради і Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» за звітний період визнати задовільною.

3. Внести зміни до Єдиного положення про контрольно-ревізійну діяльність ВГОІ «Союз Чорнобиль України», привівши назву положення у відповідність до назви організації, а також доповнивши п.6 підпунктом 6.3. такого змісту: «Результати перевірки документально оформлюються актом перевірки, який підписують члени Центральної ревізійної комісії та посадові особи, питання яких перевіряються». ­­­

4. Звернутися до Верховної Ради України з наполегливою пропозицією:

- прийняти до кінця поточного року постанову Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань з питань мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи;

- прийняти Закон України про відновлення надбавок учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - військовослужбовцям на 10% и 5% відповідно для 1-ї і 2-ї і 3-ї категорій.

5. Запропонувати Кабінету Міністрів України:

- невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України проект Законів України щодо: поліпшення соціального захисту вдів і дітей померлих ліквідаторів (узгоджений з ВГОІ «Союз Чорнобиль України»); відновлення надбавки до пенсій військовослужбовцям з числа ліквідаторів;

- протягом трьох місяців розробити і прийняти Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 5 років;

- до кінця поточного року прийняти постанову щодо осучаснення пенсійного забезпечення інвалідів, вдів, евакуйованих, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відповідно до наданих ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозицій, розцінюючи це як перший етап до відновлення поетапно до 2015р. вимог ст.54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції до 2008 року, зокрема, її частини четвертої, щодо мінімальних розмірів пенсій 10, 8, 6 мінімальних пенсій за віком відповідно для 1, 2, 3 груп інвалідності;

- до внесення у Верховну Раду України проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014р.» погодити з ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозиції щодо фінансування чорнобильських програм - відповідно до Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та ВГОІ «Союз Чорнобиль України» від 30.09.2011р.

6. Запропонувати Мінсоцполітики:

- ініціювати прийняття до 01.01.2014 року нового Порядку оздоровлення і санаторно-курортного лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – відповідно до вимог Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та внесених ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозицій;

- у найкоротші терміни завершити роботу над законопроектом про поліпшення соціального захисту вдів і дітей померлих ліквідаторів, погодити його з ВГОІ «Союз Чорнобиль України» та до 20.12.2013р. внести на розгляд Кабінету Міністрів України;

- вжити заходів щодо поліпшення роботи Центральної і регіональних комісій з реставрації заробітної плати, зокрема, щодо розширення повноважень регіональних комісій. Вважати на даному етапі роботу цих комісій незадовільною;

- невідкладно підготувати і внести Кабінету Міністрів України проект постанови про осучаснення пенсій інвалідам, вдовам, евакуйованим, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відповідно до наданих ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозицій.

7. Міністерству охорони здоров׳я України вирішити питання централізованої закупівлі судинних стентів, серцевих клапанів, суглобів та інших медичних елементів, які вкрай необхідні для забезпечення повноцінного життя інвалідам-чорнобильцям.

8. Доручити Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» протягом місяця вивчити і прийняти рішення по пропозиціям Львівської обласної організації «Союзу Чорнобиль» з питань посилення соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС ІІ та ІІІ категорій.

9. Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» посилити роботу з активізації діяльності Міжнародного Союзу Чорнобиль.

10. Центральній Раді, Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» активізувати зусилля щодо докорінного поліпшення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передусім з питань пенсійного забезпечення.

Конференція наполягає на необхідності проведення робочої зустрічі членів Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з Прем׳єр-міністром України для обговорення питань посилення соціального захисту чорнобильців, передбачення для цього необхідних витрат у Державному бюджеті України на 2014 рік.

Жодна міжнародна угода, зокрема, й про асоціацію з ЄС, не повинна негативно позначитися на рівні захищеності інвалідів, ліквідаторів, вдів, дітей, потерпілих.

Звернутися до Європейської і світової спільноти щодо надання Україні конкретної допомоги з питань реабілітації забруднених територій, поліпшення медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, лікування їх за кордоном у випадку, коли таку допомогу не можливо надати в Україні.

Конференція виступає проти застосування сили під час проведення масових акцій з питань євроінтеграції, усі спірні питання мають вирішуватися сторонами виключно мирним шляхом відповідно до Конституції України і законодавства України.

Конференція закликає усі Чорнобильські організації, кожного чорнобильця єднати зусилля заради єдиної мети – посилення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий