30 июля 2014 г.

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення ХV позачергової виборної конференції Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»

Як вже повідомлялося раніше, 24 липня 2014 року відбулася ХV позачергова виборна конференція Всеукраїнської громадської організації інвалідів  «Союз Чорнобиль України».

На порядок денний конференції виносилися такі питання:

  • Звіт тимчасово виконуючого обов’язки Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» за період його роботи на цій посаді.
  • Звіт Центральної ревізійної комісії ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
  • Обрання Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
  • Про основні завдання ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо посилення соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • Різне.

Напередодні, 23 липня 2014 року, відбулося засідання Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України», на якому обговорено стан підготовки до конференції, а також пропозиції щодо формування її робочих органів, порядку обрання Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» та проекту підсумкового документу конференції. Найбільш бурхлива дискусія відбулася  навколо питання про майбутнього керівника найбільш масової і структурованої громадської організації чорнобильців. Дехто з членів Центральної Ради добалакався до того, що працівників ЧАЕС не можна вважати ліквідаторами… Довелося нагадати, що відповідний статус встановлюється статтями 10, 11, 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а не згідно з чиєюсь, нехай навіть найавторитетнішою думкою. Зрештою, члени Центральної Ради погодилися з пропозицією, що всі, без винятку, кандидатури на посаду Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України», які висувалися на обласних конференціях, мають бути включені до списку для голосування. Схвалила Центральна Рада і проект «Основних завдань Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», як підсумкового документу конференції.

Відкрив конференцію тимчасово виконуючий обов’язки Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимир Березін, зазначивши, зокрема, що на конференції присутні 85 делегатів із 98 обраних.

Довідково – згідно пункту 7.1.3.Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Конференція вважається правомочною, якщо на ній представлено не менше двох третин від загальної кількості організацій (осередків) «Союзу:

  • місцевих обласних організацій (осередків);
  • республіканської організації АР Крим;
  • місцевих міських організацій міст Києва та Севастополя.


Рішення приймаються простою більшістю голосів делегатів.

На конференції були також присутні:

  • Кальченко В.М. – голова підкомітету з питань подолання Чорнобильської катастрофи, управління радіоактивно забрудненими територіями, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • Холоша В.І. – голова Державного агентства з управління зоною відчуження;
  • Заражевський С.І. – заступник голови Державної служби з питань інвалідів;
  • Борисюк М.М. – завідувач Секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • Халімон Г.В. – заступник завідувача Секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • Подорожний С.М. – директор Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України;
  • Уяздовський В.О. - заступник директора Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України;
  • Чумак А.А. - заступник генерального директора по науковій роботі ННЦРМ НАМНУ, директор інституту клінічної радіології;
  • Бровенко О.М. – спеціальний відділ соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Департаменту соціальної політики КМДА;
  • Колесникова В.П. – голова Комітету «Діти Чорнобиля».

Після виконання Гімну України  відбулася хвилина мовчання в пам'ять про передчасно померлого Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Ю.Б. Андреєва, а також в пам'ять про загиблих внаслідок бойових дій на сході країни чорнобильців.

До складу робочої президії конференції більшістю голосів делегати обрали т.в.о. Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України», віце-президентів ВГОІ «Союз Чорнобиль України», а також присутніх на конференції Валерія Кальченка – народного депутата України, голову підкомітету з питань соціального захисту чорнобильців профільного парламентського комітету і Володимира Холошу – голову Державного агентства з управління зоною відчуження. Вести конференцію доручено віце-президенту «Союзу Чорнобиль України» Володимиру Яценку.

Після заслуховування звітів т.в.о.  Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Березіна В.О. і голови  Центральної ревізійної комісії  ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Даниленка В.Г. виступили в обговоренні:

Кухтей Р.А. Стародуб І.С., Верхуша П.Г., Кайдаш Н., Попов І.Г., Трубніков В.М., Демченко Г.Х., Ольховик В.Г., Базиленко А.Г., Яценко В.М., Холоша В.І., Кальченко В.М. 

За результатами обговорення прийнято рішення згадані звіти взяти до відома, а висловлені делегатами і гостями конференції пропозиції опрацювати в редакційній комісії з метою їх врахування у підсумковому документі конференції.

Після цього делегати приступили до висування і обговорення кандидатур на посаду Президента ВГОІ « Союз Чорнобиль України». На обласних конференціях були висунуті такі кандидатури:

Лігун А.М. – від Чернігівської обласної організації.
Волчанський І.П. – від Дніпропетровської обласної організації.
Березін В.О. – від Черкаської обласної організації і за рекомендацією Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».
Дерда І.І. – від Київської обласної організації.
Демченко Г.Х. – від Сумської обласної організації.
Деркач О.С. – від Тернопільської обласної організації.

Ще на засіданні Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України» голова Тернопільської обласної організації Харитонов О.Є. повідомив, що Деркач знімає свою кандидатуру за станом здоров’я.

Кандидат від Чернігівської обласної організації Лігун В.М. зняв свою кандидатуру на користь Гайдака В.В. – заступника керівника Київської міської організації.

Кандидат Демченко Г.Х. зняв свою кандидатуру, закликавши проголосувати за Березіна В.О.
Усім кандидатам була надана можливість протягом 5-ти хвилин викласти власну програму і протягом 3-х хвилин відповісти на запитання делегатів конференції. Повноцінно скористався цим правом лише В.О. Березін, наголосивши, зокрема, що найголовнішим завданням вважає збереження цілісності нашої організації, об’єднання зусиль усіх чорнобильських громадських організацій заради захисту законних прав і інтересів інвалідів, ліквідаторів, евакуйованих, інших постраждалих, у тому числі дітей. Конкретні пропозиції викладені у запропонованому делегатам проекті основних завдань ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо посилення соціального захисту постраждалих. Він відповів також на запитання делегатів. 

Програму кандидата Волчанського І.П. делегати конференції, нажаль, не мали можливості почути, оскільки у зв’язку з бойовими діями у регіоні він не був присутній на конференції. Делегати від Луганської обласної організації в конференції участі не брали з поважних причин і нікого більше не делегували для участі в роботі конференції. 

Кандидат Дерда І.І. наголосив на необхідності проведення ревізії ВГОІ «Союзь Чорнобиль України» та повернутися до виборів Президента через 2-3  місяці.  

Кандидат Гайдак В.В. відмовився від участі у виборах Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Після цього, за наполяганням групи делегатів у складі 27 осіб (за їх даними – 29, Тернопільська делегація зареєструвала себе у їх списках двічі), було проголошено їхню заяву про небажання брати участь у роботі конференції.  Але зважаючи на те, що Статутом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» не передбачено право делегата відміняти рішення обласної конференції про його делегування на конференцію ВГОІ «Союз Чорнобиль України», а також те, що жоден з делегатів не залишив місце проведення конференції, тобто усі делегати конференції продовжували брати у ній участь, за пропозицією Мандатної комісії, більшістю голосів делегатів, а саме 54, було прийнято рішення продовжити роботу конференції. 

Результати голосування за кандидатури на посаду Президента ВГОІ «Союз Чорнобиль України» такі:

Березін В.О. –         «За» - 54 голоси;
Волчанський І.П. – «За» - 2 голоси;
Дерда І.І. –              «За» - 0 голосів.

Таким чином  ХV позачергова виборна конференція Всеукраїнської громадської організації інвалідів  «Союз Чорнобиль України» обрала Президентом ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Березіна Володимира Олексійовича.

Конференція прийняла також підсумковий документ «Основні завдання  Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який публікується на сайті окремо.

На завершення конференції було виконано Чорнобильський гімн, у якому є такі слова:

Союз людей, що зберегли країну,
Коли прийшла Чорнобильська біда,
Людей, які відродять Батьківщину!
І в наші души знов повернеться весна!
Союз людей, що врятували людство. 
Від катастрофи ядерной зими!
Хто ж, як не ми, державу відбудуєм,
Хто ж відбудує Україну, як не ми!

Збережемо нашу Україну!
Кримські гори та степи Донбасу.
І Славутич, і Карпати сині, 
І ліси Полісся й Буковини…
Збережемо нашу Україну!

Гуманність, честь і мужність – наше кредо!
І нас з тобою обирає час!
І навіки чорнобильське братерство,
Як сталь, міцне усіх з’єднало нас!
Одеса, Київ, Львів і Миколаїв,
Житомир, Луцьк, Чернігів і Лубни…
Нехай завжди нам сонце сяє,
Коли крокуємо в майбутнє ми!

Закриваючи конференцію, головуючий зазначив, що слова цього Гімну написані багато років тому, але вони надзвичайно актуальні сьогодні. Він закликав усіх членів ВГОІ «Союз Чорнобиль України», усіх чорнобильців до єднання заради захисту своїх прав, заради єдності нашої країни.

Прес-служба ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Источник: http://www.souzchernobyl.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий