30 июля 2014 г.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНВАЛІДІВ «СОЮЗ ЧОРНОБИЛЬ УКРАЇНИ» ЩОДО ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Протягом 23-х років своєї діяльності  Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» послідовно відстоювала права і  законні інтереси усіх громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: інвалідів, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, евакуйованих, потерпілих, дітей. Напрацьовані ВГОІ «Союз Чорнобиль України» пропозиції щодо захисту чорнобильців були покладені в основу усього блоку «чорнобильського законодавства», зокрема, Закону України № 796 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідно до свого Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» співпрацювала з органами влади і громадськими організаціями, переслідуючи при цьому головну мету – максимально захистити права потерпілих громадян. 

ВГОІ «Союз Чорнобиль України» довелося неодноразово виступати проти спроб влади, окремих політиків і громадських активістів ревізувати основний чорнобильський Закон, що неодмінно мало б наслідком скорочення або навіть знищення системи соціального захисту постраждалих. ВГОІ «Союз Чорнобиль України» протидіяла також спробам вирішити проблеми якоїсь окремої категорії чорнобильців за рахунок обмеження законних прав і інтересів інших категорій.


ВГОІ «Союз Чорнобиль України» завжди намагалася відпрацювати і оприлюднити кваліфіковану позицію з таких питань, як перетворення об’єкту «Укриття» в екологічно безпечний стан; подальший розвиток атомної енергетики і альтернативних джерел енергії; спростування «чорнобильських міфів»; поширення досвіду українських ліквідаторів аварії на ЧАЕС для подолання наслідків аварії на японській атомній станції «Фукусіма», інших ядерних аварій тощо.

ВГОІ «Союз Чорнобиль України» не стояла осторонь і важливих суспільно-політичних процесів в Україні, викладаючи неупереджені оцінки і пропозиції, спрямовані передусім на захист людини, її прав на життя, здоров’я і безпеку.

Президент, інші керівні органи ВГОІ «Союз Чорнобиль України» завжди твердо і послідовно відстоювали міць і цілісність організації, протидіяли будь-яким спробам розколоти її, послабити або підпорядкувати інтересам окремих осіб чи груп.

ВГОІ «Союз Чорнобиль України» підтримувала також зв’язки з братніми чорнобильськими організаціями країн СНД і Балтії, намагаючись допомогти їм в рамках Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» у відстоюванні прав чорнобильців, а також врахувати кращий закордонний досвід у цій сфері.

Враховуючи погіршення економічної ситуації в країні і, як наслідок, можливе стрімке загострення соціальної кризи, позачергова конференція ВГОІ «Союз Чорнобиль України» визначає наступні основні завдання   подальшої діяльності щодо посилення соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи:

1. Координувати зусилля і дії усіх чорнобильських громадських організацій з метою відстоювання законних прав та інтересів осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Посилити також співпрацю з громадськими організаціями ветеранів війни і праці, воїнів-інтернаціоналістів.

2. Зміцнювати організаційну єдність ВГОІ «Союз Чорнобиль України», рішуче протидіяти будь-яким спробам розколу організації, підпорядкування її інтересам окремих осіб або груп осіб.

3. Відстоювати Закон України № 796 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» як основу всієї системи соціального захисту чорнобильців. Переглядати норми зазначеного Закону можливо лише за умов, якщо відповідні законодавчі ініціативи будуть спрямовані на посилення  соціального захисту інвалідів, ліквідаторів, евакуйованих, інших категорій постраждалих.

4. Узгоджено з іншими громадськими чорнобильськими організаціями добиватися здійснення подальших кроків щодо поетапного відновлення дії у повному обсязі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції, що діяла до 2008 року, виконання судових рішень по пенсіях і компенсаціях ліквідаторам аварії на ЧАЕС, не допускаючи при цьому будь-якого дискримінаційного ставлення до чорнобильців певної категорії.

5. Добиватися суттєвого, не менше ніж у 2 рази, збільшення  фінансування бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Добиватися зміни діючої системи санаторно-курортного лікування чорнобильців, зокрема, передачі цих функцій до облдержадміністрацій з метою більш ефективного використання існуючих, у тому числі місцевих, санаторно-курортних закладів.

6. Добиватися відновлення державної бюджетної програми «Будівництво житла для інвалідів Чорнобиля та переселенців».

7. Всіляко сприяти найскорішому прийняттю  Верховною Радою України законопроекту, яким скасовується зв'язок смерті учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з наслідками Чорнобильської катастрофи, як основної умови соціального захисту вдови і дітей померлого (загиблого) учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Підтримати пропозиції Донецької і Луганської обласних організацій щодо необхідності введення в дію такого Закону з моменту початку бойових дій на сході країни.

8.Продовжити активну співпрацю з Міністерством соціальної політики України і профільними комітетами Верховної Ради України з метою якнайскорішого прийняття таких законів:

- про соціальний захист дітей, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і евакуйованих із зони відчуження, і які після досягнення 18 років втрачають статус потерпілого, внаслідок чого позбавляються будь-якого соціального захисту;

- про відновлення соціального захисту, передусім належного пенсійного забезпечення, ветеранів ядерних випробувань;

- про відновлення 5 і 10-процентної надбавки до пенсії військовослужбовцям-ліквідаторам відповідно ІІ і І категорій.

9.  Підтвердити послідовну позицію ВГОІ «Союз Чорнобиль  України» щодо можливості перегляду статусу «забруднених» населених пунктів лише на основі прийняття і реалізації Державної програми реабілітації зон радіоактивного забруднення, а також за умов збереження соціального захисту потерпілого населення.

10. Відстоювати необхідність якнайскорішої розробки і прийняття Національної програми мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років.

11. Зважаючи на велике значення для нашої країни, Європи і всього світу подвигу учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків, з метою привернення уваги української влади, європейської і світової спільноти до необхідності посилення соціального захисту інвалідів, ліквідаторів, потерпілого населення і дітей, порушити питання про прийняття Указу Президента України щодо державних заходів з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії, передбачивши, зокрема, запровадження відповідної пам’ятної відзнаки.

12. Добиватися відновлення практики щорічного проведення парламентських слухань до Дня Чорнобильської трагедії, із залученням чорнобильських громадських організацій, як дієвого інструменту співпраці усіх гілок влади з громадськістю, а також запровадження практики щорічних зустрічей членів Президії ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і керівників обласних організацій ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з керівництвом адміністрації Президента України, органів державної виконавчої влади.

13. Здійснювати заходи щодо зміцнення  зв’язків і поліпшення координації діяльності з братніми організаціями країн СНД і Балтії, інших країн в рамках Міжнародної організації «Союз Чорнобиль», з метою поліпшення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

14. Центральній Раді ВГОІ «Союз Чорнобиль України» створити робочу групу з підготовки проекту змін до Статуту ВГОІ «Союз Чорнобиль України», з урахуванням пропозицій обласних організацій. Внести відповідний проект змін до Статуту на розгляд чергової конференції ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Закликаємо усіх членів ВГОІ «Союз Чорнобиль України», усіх чорнобильців до єднання заради відстоювання своїх законних прав, заради збереження цілісності нашої країни.
   
 Прийнято на ХV позачерговій виборній конференції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» 24 липня 2014 року.

Источник: http://www.souzchernobyl.org/

Комментариев нет:

Отправить комментарий