18 апреля 2013 г.

Протест чорнобильців: спільного з владою покладання квітів не буде

Члени громадської організації "Союз Чорнобиль" на Львівщині не покладатимуть квіти разом з владою у день відзначення роковин ліквідації трагедії. Чорнобильці обурені систематичним нехтуванням їх проблем.

Щороку 26 квітня керівництво держави та очільники обласних органів виконавчої влади несуть квіти до пам’ятних знаків жертвам і героям Чорнобиля. Зазвичай покладання відбувається спільно зі ще живими ліквідаторами аварії на атомній електростанції. Однак цього року чорнобильці налаштовані категорично - традицію буде порушено.

"Це наш демарш. Ситуація безконтрольна. Влада нас не хоче чути, - обурюється у розмові з DWголова львівського обласного осередку "Союз Чорнобиль Україна" Всеволод Смеречинський. - Якщо колись влада принаймні імітувала якесь бажання співпраці, а дещо і виконувала, то зараз навіть тої імітації немає".

Проблеми створюють штучно

Чорнобилець скаржиться, що практично всі управління чи служби, до яких доводиться звертатися ліквідаторам, вставляють палки в колеса. Приміром, каже Всеволод Смеречинський, управління соціального захисту відмовляється завіряти копії документів на підтвердження статусу чорнобильця, виконавча служба у Львівській області масово закриває провадження у справах, пенсійний фонд створює проблеми з виплатою пенсій ліквідаторам другої та третьої категорій. І це далеко не повний перелік проблем, які щодня доводиться вирішувати чорнобильцям, зазначив голова організації.

У державних службах чорнобильцям не рідко радять вирішувати спірні питання у судовому порядку. Цей варіант є часто неприйнятним для ліквідаторів, пояснює співрозмовник, бо суди затягуються на 1,5-2 роки, а життя чорнобильців коротке. Смеречинський не виключає існування негласного урядового розпорядження, що чорнобильців має бути якомога менше. Іншого пояснення такій політиці уряду голова організації не бачить.

Комментариев нет:

Отправить комментарий