24 марта 2013 г.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ НАКАЗ від 31 січня 2012 року

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 31 січня 2012 року N 61/145
Про внесення змін до наказу МОЗ України та МНС України від 30.05.97 N 166/129


Наказ повернено без державної реєстрації для доопрацювання строком на 1 місяць.(згідно з наказом Міністерства юстиції України від 24 лютого 2012 року N 314/5) (Наказ N 314/5)

Наказ скасовано як такий, що підлягав державній реєстрації та не був зареєстрований в Міністерстві юстиції України(згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства надзвичайних ситуацій України від 7 серпня 2012 року N 620/1099) (Наказ N 620/1099)

На виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 N 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (Постанова N 1210) наказуємо:

1. Унести зміни до наказу Міністерства охорони здоров'я України і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 30.05.97 N 166/129 "Про удосконалення системи експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.10.97 за N 491/2295 (із змінами) (далі - наказ), такі зміни:

1.1. "4. Ліквідувати облспецЛКК, в тому числі і дитячі, окрім Центральної та Рівненської обласної дитячих спеціалізованих лікарсько-консультативних комісій."

1.2. Унести зміни до Додатка 1 до наказу, виклавши його в новій редакції, що додається.

1.3. Унести зміни до Додатка 2 до наказу, виклавши його в новій редакції, що додається.

1.4. Унести зміни до Додатка 3 до наказу, виклавши його в новій редакції, що додається.

1.5. Доповнити наказ новим Додатком 4 (додається).

1.6. Доповнити наказ новим Додатком 5 (додається).

1.7. Доповнити наказ новим Додатком 6 (додається).

2. Унести зміни до Положення про систему експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, затвердженого наказом, виклавши його в новій редакції, що додається.

3. Унести зміни до Складу Центральної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, затвердженого наказом, виклавши його в новій редакції, що додається.

4. Унести зміни до Складу Центральної дитячої спеціалізованої лікарсько-консультативної комісії по встановленню причинного зв'язку хвороб, патологічних станів та інвалідності з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, затвердженого наказом, виклавши його в новій редакції, що додається.

5. Сектору радіаційної безпеки та медичних проблем аварії на ЧАЕС забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

7. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра охорони здоров'я України Моісеєнко Р. О. та заступника Міністра надзвичайних ситуацій України Бута В. П.

В. о. Міністра
охорони здоров'я України
Р. О. Моісеєнко
Міністр надзвичайних
ситуацій України
В. І. Балога



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(в редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

ПОЛОЖЕННЯ
про систему експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

1. Загальні положення

1.1. Складовими системи експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причин смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС є:
для дорослих - Центральна, Донецька та Львівська регіональні міжвідомчі експертні комісії (далі - Центральна МЕК та РМЕК);
для дітей - Центральна дитяча спеціалізована лікарсько-консультативна комісія (далі - Центральна дитяча спецЛКК) та Рівненська обласна дитяча спеціалізована лікарсько-консультативна комісія (далі - Рівненська облспецЛКК).

1.2. Система експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причин смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС затверджується спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України (далі - МОЗ України) і Міністерства надзвичайних ситуацій України (ділі - МНС України). Комісії у своїй роботі керуються Конституцією і законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у зазначеній сфері, нормативно-правовими актами з питань медико-соціальної експертизи та цим Положенням.

1.3. Основною метою системи експертизи є з'ясування причин та обставин виникнення захворювань та ускладнень їх перебігу і наявності можливого впливу іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС на їх розвиток, вивчення причин інвалідизації і зв'язок причин смерті із зазначеними хворобами, офіційне підтвердження такого зв'язку, сприяння проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності та своєчасної соціально-трудової реабілітації постраждалих.

1.4. Експертизі по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причин смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС підлягають особи, які за чинним законодавством мають статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

1.5. Експертиза виявляє компенсаторно-адаптаційні можливості особи, реалізація яких сприятиме функціональній, психологічній, соціальній, професійній реабілітації та адаптації постраждалих.

1.6. Висновки експертних комісій про причини захворювань постраждалих осіб є підставою для підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності і видів їх діяльності, для надання їм пільг, передбачених законодавством України.

1.7. За медичною експертною діяльністю МЕК для дорослого населення підпорядковуються МОЗ України, за фінансовими питаннями МНС України. За експертними та методичними питаннями міжвідомчі експертні комісії, підзвітні Центральній МЕК і МОЗ України. Центральна дитяча спецЛКК підпорядковується та підзвітна МОЗ України. Рівненська обласна спеціалізована ЛКК для дитячого населення підзвітна Центральній дитячій спецЛКК.

Витрати на утримання Центральної МЕК та РМЕК здійснює МНС України за рахунок коштів державної бюджетної програмами КПКВК 3202060 "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Фінансування діяльності Центральної дитячої спецЛКК та Рівненської дитячої облспецЛКК здійснюється за рахунок коштів на утримання лікувальних закладів, на базі яких їх створено.

1.8. Оплата праці членів експертних комісій здійснюється відповідно до діючих ставок погодинної оплати праці спеціалістів-консультантів в розмірі 50 відсотків від рівнів, встановлених для працівників, зайнятих в усіх галузях економіки.

Оплата праці експертів консультативної групи за експертизу однієї медичної справи здійснюється, як за консультацію тривалістю 0,5 години.
Оплата праці співробітників технічної групи здійснюється за умовами праці, встановленими для відповідних закладів охорони здоров'я (структурних підрозділів). При цьому на керівника (завідувача відділенням експертизи) поширюються всі умови оплати праці керівників обласних центрів медико-соціальної експертизи.

1.9. Експертні комісії мають бланки, штамп і печатку за зразком затвердженим наказом МОЗ України.

2. Організація і склад експертних комісій

2.1. Експертні комісії для дорослого та дитячого населення утворюються, реорганізуються і ліквідуються спільним наказом МОЗ України та МНС України.

2.2. Утворення та реорганізація експертних комісій проводиться з урахуванням чисельності постраждалого населення, що проживає на території діяльності такої комісії.

2.3. Експертні комісії проводять роботу на базі лікувально-профілактичних закладів, які надають їм приміщення, медичне та інше обладнання, засоби зв'язку, необхідні для проведення експертизи медичних експертних справ осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та для зберігання документації (архівів). Центральна МЕК здійснює свою діяльність на базі головної установи з медичних проблем Чорнобильської катастрофи, радіаційної медицини, радіобіології та з питань радіаційної гігієни й епідеміології - Державної Установи "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України" (далі ННЦРМ). Центральна дитяча спецЛКК здійснює свою діяльність на базі Державного закладу "Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення" МОЗ України (далі - УСДРЗН).

В окремих випадках, експертні комісії можуть розміщуватись у приміщеннях, що надаються їм за рішенням місцевої державної адміністрації.

2.4. До складу експертної комісії входить члени експертної комісії, експерти консультативної групи і технічна група.

2.4.1. Склад регіональних експертних комісій та облспецЛКК для дітей затверджується один раз на два роки спільним наказом МОЗ України і МНС України за поданням управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій. Склад Центральної МЕК та Центральної дитячої спецЛКК затверджується раз на три роки спільним наказом МОЗ України і МНС України.

До складу членів експертних комісій входять фахівці в галузі радіаційної медицини та з медичних спеціальностей, пов'язаних з наданням медичної допомоги постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, а також представники МОЗ України.

2.4.2. Експерти консультативної групи формуються з числа висококваліфікованих фахівців з різних медичних спеціальностей, які також пройшли підготовку з радіаційної медицини та медико-соціальної експертизи. Склад експертної консультативної групи затверджується Головою експертної комісії. Ротація експертів, що входять до консультативної групи проводиться в такі терміни, як і ротація членів комісії.

2.4.3. Член експертної комісії не може одночасно бути членом іншої експертної комісії, або експертом консультативної групи.

2.4.4. При ліквідації МЕК та облспецЛКК, архіви передають до відповідної МЕК за регіональним підпорядкуванням або до Центральної МЕК, при ліквідації дитячих облспецЛКК архівні справи передаються до архіву Центральної дитячої спецЛКК, якщо інше не передбачено спільним наказом МОЗ України і МНС України. Справи зі строком зберігання понад 25 років передаються до архіву Центральної МЕК.

3. Основні завдання та напрямки діяльності експертних комісій

3.1. Центральна та регіональні МЕК, Центральна та Рівненська дитячі спецЛКК здійснюють медико-соціальну експертизу медичних справ постраждалого населення та надають експертні висновки щодо зв'язку хвороб та патологічних станів з впливом іонізуючого випромінювання та інших пошкоджуючих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

3.2. Центральна МЕК та Центральна дитяча спецЛКК у межах компетенції:
проводять розгляд медичних справ всіх категорій постраждалого дорослого та дитячого населення, незалежно від їх виробничої підпорядкованості та проживання;

здійснюють контроль експертної діяльності та науково-методичне керівництво роботи РМЕК та дитячої облспецЛКК;

проводять перевірку (не менше 1 разу на 2 роки) та аналізують роботу відповідних експертних комісій;

розробляють і подають на затвердження до МОЗ інструктивно-методичну документацію та форми відомчої звітної документації;

проводять у складних випадках розгляд медичних справ постраждалих за направленням МОЗ України;

надають консультативну допомогу лікарям РМЕК, дитячий облспецЛКК та лікарям лікувально-профілактичних закладів;

впроваджують у практику роботи експертних комісій науково-обґрунтовані методології, принципи і методи, готують пропозиції щодо вдосконалення та оптимізації експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причин смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

вживають заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації фахівців експертних комісій;

забезпечують разом з адміністрацією базових лікувально-профілактичних закладів зберігання медичної експертної документації та ведення архіву медичних експертних справ;

співпрацюють з Всеукраїнською громадською організацією інвалідів "Союз Чорнобиль України" (далі - Громадська організація) при розгляді питання щодо встановлення причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

3.3. Регіональні МЕК та Рівненська дитяча облспецЛКК:

проводять розгляд медичних справ всіх категорій постраждалого дорослого та дитячого населення, згідно з регіональним розподілом, викладеному у додатку до наказу;

аналізують структуру і динаміку захворюваності за групами, причинами, окремими хворобами і територіальними ознаками;

разом з лікувально-профілактичними закладами аналізують результати диспансеризації (переважно осіб, які хворіють часто і тривалий період, та інвалідів), а разом з спецМСЕК - результати та ефективність реабілітації інвалідів;

надають консультативну допомогу лікарям лікувально-профілактичних закладів з питань медико-соціальної експертизи та реабілітації постраждалих;

аналізують стан здоров'я постраждалого населення, прогнозують динаміку і структуру захворюваності, що пов'язана з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС;

за запитами державних і громадських організацій можуть надавати довідкову аналітичну інформацію стосовно обсягів розгляду медичних справ постраждалих та прийнятих рішень комісії.

4. Права експертних комісій

Експертні комісії мають право:

одержувати від органів і закладів охорони здоров'я, підприємств, установ, організацій (незалежно від форм власності і видів діяльності) відомості, необхідні для роботи комісії;

направляти постраждалих осіб, які подали медичні справи на розгляд експертних комісій, до спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів для уточнення діагнозу і відповідного лікування.

5. Організація роботи та звітність

5.1. Засідання експертних комісій проводяться щомісяця, а при необхідності - частіше. План засідань комісії визначається Головою комісії з урахуванням кількості медичних справ і термінів їх розгляду.

5.2. Термін розгляду медичних експертних справ:

до трьох місяців - для Центральної МЕК та Центральної дитячої спецЛКК;

до двох місяців - для інших експертних комісій.

Термін розгляду медичних справ відраховується від дати реєстрації медичної експертної справи у відповідній комісії.

5.3. Дитяча облспецЛКК звітує про діяльність перед відповідним управліннями охорони здоров'я і Центральною дитячою спецЛКК - щоквартально, не пізніше 10 числа першого місяця нового кварталу.

5.4. РМЕК звітують перед Центральною МЕК двічі на рік - до 20 числа першого місяця півріччя, наступного за звітним.

5.5. Центральна МЕК звітує перед МОЗ України та МНС України, а Центральна дитяча спецЛКК перед ЦМЕК і МОЗ України щороку, до 20 лютого року, наступного за звітним, про діяльність експертних комісій по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС.

5.6. Центральна МЕК щороку, до 1 березня року, наступного за звітним, інформує Мінсоцполітики України про щорічні і порівняльні показники діяльності системи експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

6. Розгляд медичних справ в експертних комісіях

6.1. Розгляд медичних справ в експертних комісіях проводиться за особистим зверненням хворого та направленням спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту або лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання при наявності статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи шляхом експертної оцінки документації зазначеної в переліках для дорослого та дитячого населення.

6.1.1. Постраждалі при представленні документації до експертної комісії надають інформовану згоду щодо поінформування про заплановану експертизу їх медичної справи за умов захисту прав пацієнта та дотримання законодавства України щодо захисту персональних даних. Інформована згода постраждалого погоджує включення визначених персональних даних пацієнта (прізвище, ім'я, по-батькові, дата народження, область та район реєстрації, комісія, що буде розглядати медичну справу) до бази даних, що буде розміщена у режимі авторизованого доступу на веб-сторінці ННЦРМ, для дітей - на веб-сторінці УСДРЗН.

6.1.2. ННЦРМ і УСДРЗН надають на своїх веб-сторінках уповноваженим представникам Громадської організації авторизований доступ до інформації щодо осіб, документи яких винесено на експертизу.
Після опрацювання медичних справ постраждалих, що надійшли до експертної комісії впродовж місяця, персональні дані постраждалих осіб мають бути доступні для ознайомлення в режимі авторизованого доступу протягом двох тижнів.

6.1.3. Протягом наступних двох тижнів Громадська організація може подати до МЕК і дитячої спецЛКК мотивовані заперечення щодо невідповідності статусу постраждалої особи, документи якої представлені на експертизу медичної справи. Раз на тиждень комісії направляють до місцевих органів виконавчої влади запит про підтвердження статусу постраждалого таких осіб.

6.1.4. МЕК та дитячі спецЛКК зобов'язані прийняти від Громадської організації заперечення щодо статусу постраждалої особи, яка претендує на включення до чергового реєстру експертизи медичних справ постраждалих, із подальшим невідкладним направленням відповідної інформації на поглиблену перевірку до комісій по встановленню статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи обласних державних адміністрацій.

6.1.5. За відсутності заперечень Громадської організації у термін, зазначений п. 6.1.3 цього Положення, постраждалий включається до реєстру для проведення експертизи на черговому засіданні МЕК або дитячої спецЛКК.

6.1.6. При надходженні мотивованих заперечень Громадської організації у зазначений п. 6.1.3 цього Положення, постраждалий виключається із реєстру для проведення експертизи на черговому засіданні МЕК або дитячої спецЛКК.

6.1.7. До надходження на адресу МЕК або дитячої спецЛКК відомостей від обласних державних адміністрацій щодо статусу зазначеної особи як постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, експертний розгляд справи постраждалого припиняється.

6.1.8. Якщо відповідна обласна державна адміністрація підтвердила статус особи, медичний експертний розгляд справи постраждалого відновлюється.

Якщо відповідна обласна державна адміністрація не підтвердили статус особи, справа постраждалого повертається без розгляду.

Якщо відповідна обласна державна адміністрація протягом 30 календарних днів від дати направлення запиту не надала відповідь, медичний експертний розгляд справи постраждалого відновлюється.

6.1.9. Після надходження відомостей від обласної державної адміністрації щодо статусу особи, МЕК або дитяча спецЛКК приймає рішення щодо подальшої процедури по суті справи.

6.1.10. Раз на квартал МЕК і дитячі спецЛКК інформують Громадську організацію постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС і Мінсоцполітики України про кількісні і персональні результати розгляду заперечень.

6.2. Центральна МЕК приймає до експертного розгляду медичні справи а саме:

конфліктні та складні для вирішення медичні справи, направлені з МОЗ та МНС, регіональних міжвідомчих експертних комісій;

медичні експертні справи за направленням адміністрації лікувально-профілактичних медичних закладів та постраждалих особисто;

медичні експертні справи осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та які на момент звернення продовжують працювати у тридцяти-кілометровій зоні відчуження, ДСП ЧАЕС, на об'єкті "Укриття" ДСП ЧАЕС, у тому числі з числа працівників, які приймають участь в роботах з трансформування об'єкту "Укриття" ДСП ЧАЕС на екологічно безпечну систему і мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

медичні експертні справи осіб, які прирівняні до статусу постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС для встановлення причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причини смерті виключно з дією іонізуючого випромінювання та особи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, і яких віднесено до відповідних категорій осіб, які отримали статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

6.3. Центральна дитяча спецЛКК приймає на розгляд медичні справи всіх категорій дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи згідно з регіональним переліком, а також при виникненні конфліктів та у складних для експертизи випадках.

6.4. Регіональні міжвідомчі експертні комісії приймають на розгляд:
медичні експертні справи всіх категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, згідно з регіональним переліком.

6.5. Рівненська облспецЛКК приймає на розгляд медичні справи дітей, які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи згідно з регіональним переліком викладеним у додатку до наказу.

6.6. Регіональний перелік затверджується спільним наказом МОЗ України та МНС України.

6.7. Експертиза медичної документації повинна проходити після повного та всебічного (за необхідності в динаміці) медичного обстеження постраждалого, проведення необхідних досліджень, визначення та верифікації на засадах доказової медицини клініко-функціонального діагнозу.

6.8. Відповідальність за якість медичного обстеження та обґрунтованість встановленого діагнозу покладається на керівника спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, або лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання.

6.9. Центральна МЕК та Центральна дитяча спецЛКК при розгляді медичної експертної документації, за наявності науково-обґрунтованих доказових клінічних, лабораторних, інструментальних, дозиметричних, радіаційно-гігієнічних даних та обставин може приймати рішення по суті справи. Про кожний подібний випадок комісії інформують МОЗ України і направляють до Сектору радіаційної безпеки та медичних проблем аварії на ЧАЕС МОЗ України експертний висновок з обґрунтуванням прийнятого рішення.

6.10. Технічна група експертної комісії приймає медичні експертні справи відповідно до переліку викладеному в додатку до наказу, проводить їх реєстрацію, готує їх для розгляду експертами консультативної групи, після розгляду експертною комісією формує розглянуті медичні справи для архіву.

Група експертів консультативної групи проводить медичну експертизу медичної експертної справи, визначає основну хворобу, обґрунтовує можливий її зв'язок (чи його відсутність) з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, подає підсумки і рекомендації на засідання експертної комісії.

Члени експертної комісії після обговорення медичної експертної справи голосуванням більшістю голосів ухвалюють рішення про наявність (відсутність) зв'язку хвороб, інвалідності і причини смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників аварії на Чорнобильській АЕС.

Засідання експертних комісій та експертиза медичних справ проводяться поза межами робочого часу за основним місцем роботи.

6.11. Експертні комісії проводять засідання при наявності не менше двох третин її членів. Рішення приймається більшістю голосів складу комісії. При рівності голосів вирішальним є голос голови експертної комісії. Член експертної комісії, який не згодний з прийнятим рішенням, у довільній письмовій формі викладає свої особливу позицію, яка додається до протоколу засідання як його невід'ємна частина. На вимогу такого члена комісії протокол засідання надсилається до МОЗ України. Рішення заносяться до протоколу засідання експертної комісії, підписуються головою та членами комісії, засвідчуються печаткою комісії.

6.12. Якщо голова або окремі члени експертної комісії не згодні з висновком експерта консультативної групи - до експертного висновку додається їх особлива думка.

6.13. Датою встановлення причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причини смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників аварії на Чорнобильській АЕС вважається день надходження медичної справи до експертної комісії.

6.14. Повторний розгляд медичних справ у разі невизнання причинного зв'язку проводиться тією ж експертною комісією за умови надходження додаткових відомостей про зміни у стані здоров'я і працездатності постраждалого або при виявленні фактів неповного врахування або інтерпретації медичних та дозиметричних даних, яких припустили при встановленні причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причини смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників аварії на Чорнобильській АЕС, але не раніше ніж через шість місяців після попереднього розгляду.

У разі встановлення факту помилки з боку експертної комісії при встановленні причинного зв'язку хвороб, інвалідності і причини смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників аварії на Чорнобильській АЕС, повторний розгляд медичних справ проводиться на найближчому засіданні комісії.

Центральна МЕК та Центральна дитяча спецЛКК можуть проводити перевірку медичних експертних справ підзвітних експертних комісій і, за наявності обґрунтованих причин та обставин, можуть відміняти попереднє рішення і призначати повторний розгляд справи. Про кожний випадок перегляду справи за таких обставин, ЦМЕК та Центральна дитяча спецЛКК терміново в письмовій формі інформують МОЗ України.

6.15. Експертні комісії в місячний термін видають/надсилають експертний висновок особам, яким встановлено (не встановлено) причинний зв'язок хвороб, інвалідності і причини смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

6.16. Експертні комісії в двохмісячний термін після проведення експертизи подають інформацію про постраждалих, у яких встановлено причинний зв'язок хвороб з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, до Державної установи "Український центр інформаційних технологій і Національний реєстр МОЗ України" для внесення до Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

6.17. Форми документів, що використовуються в роботі експертних комісій, затверджуються Міністерством охорони здоров'я.

7. Порядок оскарження рішення експертних комісій

7.1. У разі незгоди постраждалого з рішенням:

регіональної МЕК - медична справа може бути розглянута Центральною МЕК;

дитячої облспецЛКК - медична справа може бути розглянута на Центральній дитячій спецЛКК.

7.2. Рішення Центральної МЕК та Центральної дитячої спецЛКК може бути оскаржене до МОЗ України.

МОЗ України при виявленні фактів порушення цього Положення доручає Сектору радіаційної безпеки та медичних проблем аварії на ЧАЕС розглянути питання, рішення з якого оскаржується щодо відповідності цьому Положенню і, за їх висновками, передає медичну справу для прийняття позачергового рішення до Центральної МЕК, або Центральної дитячої спецЛКК.

7.3. Рішення Центральної МЕК та Центральної дитячої спецЛКК, що містить відмову щодо зв'язку хвороб, може бути оскаржене у суді в порядку, визначеному законодавством України. У разі оскарження рішення Центральної МЕК або Центральної дитячої спецЛКК, що містить відмову щодо зв'язку хвороб у суді, до участі у справі в якості експертів мають залучатися профідні фахівці в галузі радіаційної медицини та медико-соціальної експертизи, які мають відповідні кваліфікаційні документи МОЗ України, НАМН України, та наукові ступені і вчені звання МОНмолодьспорту (колишня ВАК) України.

В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(у редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

СКЛАД
членів Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ та МНС України по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

N
п/п
П. І. Б.
Посада
Спеціальність
1.
СУШКО
Віктор Олександрович
Перший заступник Генерального директора ДУ "ННЦРМ НАМН України" з наукової роботи, завідувач відділу моніторингу стану здоров'я працівників атомної енергетики і промисловості та відділення пульмонології відділу терапії радіаційних наслідків, д-р мед. наук, (за згодою), Голова комісіїрадіобіологія медична, внутрішні хвороби, пульмонологія, ендоскопія, судова медицина, організація охорони здоров'я
2.
БЕРЕСТЯНА
Жанна Миколаївна
завідувач відділення експертизи клініки ДУ "ННЦРМ НАМН України", (за згодою), заступник голови комісіївнутрішні хвороби, організація охорони здоров'я
3.
БІЛИЙ
Давид Олександрович
старший науковий співробітник відділу радіоіндукованої загальної та ендокринної патології ДУ "ННЦРМ НАМН України", д-р мед. наук, (за згодою)радіобіологія медична, кардіологія
4.
БІЛЯЄВА
Марина Миколаївна
заступник начальника Управління - начальник відділу з питань експертизи тимчасової непрацездатності виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (за згодою)медико-соціальна експертиза, організація охорони здоров'я
5.
ГРИЩЕНКО
Володимир Григорович
провідний науковий співробітник відділення епідеміології раку ДУ "ННЦРМ НАМН України", канд. мед. наук, ст. н. с., (за згодою)онкологія, хірургія, епідеміологія
6.
ДЯГІЛЬ
Ірина Сергіївна
завідувач відділення радіаційної онкогематології та трансплантації стовбурових клітин ДУ "ННЦРМ НАМН України", д-р мед. наук, (за згодою)гематологія, радіобіологія медична
7.
КРАВЧЕНКО
Анатолій Миколайович
завідувач відділу внутрішньої медицини ДНУ "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" при ДУС Президента України, д-р мед. наук, (за згодою)кардіологія, внутрішні хвороби
8.
КОВАЛЬОВ
Олександр Сергійович
завідувач відділенням радіаційної кардіології Клініки ДУ "ННЦРМ НАМН України", канд. мед. наук, ст. н. с., (за згодою)кардіологія
9.
КОНДРАШОВА
Валентина Григорівна
провідний науковий співробітник відділу радіаційної педіатрії, вродженої, та спадкової патології ДУ "ННЦРМ НАМН України", канд. мед. наук, ст. н. с., (за згодою)педіатрія
10.
ЛОГАНОВСЬКИЙ
Костянтин Миколайович
завідувач відділу радіаційної психоневрології ДУ "ННЦРМ НАМН України", д-р мед. наук, професор, (за згодою)радіобіологія медична, психіатрія, наркологія, неврологія
11.
МИХАЙЛИЧЕНКО
Борис Валентинович
завідувач кафедри судової медицини Національного Медичного Університету ім. О. О. Богомольця, д-р мед. наук, професор, (за згодою)судова медицина
12.
МОРОЗОВ
Олександр Михайлович
професор кафедри Національної академії Служби безпеки України, д-р мед. наук, професор, (за згодою)психіатрія
13.
САМОЙЛОВ
Олександр Олександрович
завідувач відділенням радіаційної ендокринології Клініки ННЦРМ НАМН України, канд. мед. наук, (за згодою)ендокринологія, патоморфологія
14.
ЧЕРНЯК
Сергій Іванович
заступник начальника Відділу медико-соціальної експертизи МОЗмедико-соціальна експертиза, організація охорони здоров'я
15.
ЧУМАК
Вадим Віталійович
завідувач лабораторії дозиметрії зовнішнього опромінення ДУ "ННЦРМ НАМН України", д-р біол. наук, (за згодою)радіобіологія, дозиметрія, радіаційна безпека
16.
ШИЛЕНКО
Віктор Миколайович
Начальник-Головний лікар спеціалізованої медико-санітарної частини N 5внутрішні хвороби, організація охорони здоров'я


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(в редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

СКЛАД
членів Центральної дитячої спеціалізованої лікарсько-консультативної комісії по встановленню причинного зв'язку хвороб та патологічних станів з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

N
п/п
П. І. Б.
Посада
Спеціальність
1.
БОЖЕНКО
Вадим Борисович
головний лікар ДЗ "Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення" МОЗ України, Голова комісіїорганізація охорони здоров'я, токсикологія, психіатрія
2.
АНТИПКІН
Юрій Геннадійович
директор ДУ "Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України", академік НАМН України, д-р мед. наук, професор, (за згодою)педіатрія
3.
БЕРЕЖНИЙ
Вячеслав Володимирович
завідувач кафедрою педіатрії N 2 Національної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, д-р мед. наук, професорпедіатрія
4.
БРУСЛОВА
Катерина Михайлівна
завідувач відділенням радіаційної гематології дитячого віку Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України, д-р мед. наук, (за згодою)дитяча гематологія
5.
ГУДЗЬ
Надія Миколаївна
заступник головного лікаря ДЗ "Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення" МОЗ України з медичної частини, заступник Голови комісіїневрологія, організація охорони здоров'я
6.
ЗЕЛІНСЬКА
Наталія Борисівна
головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності дитяча ендокринологія, керівний відділу дитячої і підліткової ендокринології УНПЦЕХ ТОіТ МОЗ України, канд. мед. наукдитяча ендокринологія
7.
КОПИЛОВА
Ольга Василівна
провідний науковий співробітник відділу радіоіндукованої загальної та ендокринної патології Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України, канд. мед. наук, (за згодою)дитяча ендокринологія
8.
КУПРАШ
Алла Олексіївна
завідуючий ДЗ "Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення" МОЗ Українипедіатрія
9.
РУДЕНКО
Євген Олегович
асистент кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, канд. мед. наук, (за згодою)лікар-хірург дитячий
10.
СТЕПАНОВА
Євгенія Іванівна
завідувач відділу радіаційної педіатрії, вродженої та спадкової патології ДУ "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України", д-р мед. наук, професор, (за згодою)педіатрія, медична генетика
11
ПЕРЕКОПАЙКО
Микола Васильович
головний спеціаліст Сектору радіаційної безпеки та медичних проблем аварії на ЧАЕСорганізація і управління охороною здоров'я
12
КОВАЛЬ
Вікторія Миколаївна
голова Центрального комітету профспілки працівників охорони здоров'я Українипедіатрія


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко



Додаток 1
до наказу Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(в редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

Типовий штатний розпис технічної групи Центральної та регіональних міжвідомчих експертних комісій, Центральної та обласної дитячих спеціалізованих лікувально-консультативних комісій

N
п/п
Посада
Кількість посад
Центральна МЕК
Регіональна МЕК
Центральна дитяча спецЛКК
обласна спецЛКК для дітей
1.
Зав відділенням експертизи (головний експертМЕК) заступник голови комісії
1
1
1
1
2.
Лікар-статистик
1
1
1
1
3.
Медичний статистик
2
1
1
1
4.
Архіваріус
2
1
1
1
5.
Оператор ЕОМ - друкарка
3
1
1
1
6.
Діловод
2
2
1
1
7.
інженер-програм/сис. адміністратор
2
1
2
1
8.
юрист
1

1


Всього:
14
8
9
7


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко


Додаток 2
до наказу Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(в редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

ПЕРЕЛІК
міжвідомчих експертних комісій по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

N
п/п
Комісії
Адреси
1.
Центральна міжвідомча експертна комісіявул. Лісова, 30, смт Пуща-Водиця, м. Київ, 04075
2.
Львівська регіональна міжвідомча експертна комісіявул. Морозна, 31-а, м. Львів, 79066
3.
Донецька регіональна міжвідомча експертна комісіяпроспект Ілліча, 104, м. Донецьк, 83059


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко


Додаток 3
до наказу Міністерства охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
30.05.97 N 166/129
(в редакції наказу МОЗ України та МНС України
від 31.01.2012 N 61/145)

ПЕРЕЛІК
областей, з яких особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, подаються документи до регіональних міжвідомчих експертних комісій

N
п/п
Комісії
Регіони
1.
Центральна міжвідомча експертна комісіяЖитомирська, Київська, Черкаська, Чернігівська області, м. Київ, звернення та апеляція з усіх регіонів
2.
Львівська регіональна міжвідомча експертна комісіяВінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області
3.
Донецька регіональна міжвідомча експертна комісіяАвтономна Республіка Крим та м. Севастополь, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська Харківська і Херсонська області


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко


Додаток 4
до наказу МОЗ України та МНС України
31.01.2012 N 61/145

ПЕРЕЛІК
спеціалізованих лікарсько-консультативних комісій для дитячого населення по визначенню зв'язку хвороб та патологічних станів у дітей з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

N
п/п
Комісія
Регіони
1.
Центральна дитяча спеціалізована лікарсько-консультативна комісія
(вул. Міська, буд. 1-а, смт Пуща-Водиця, м. Київ, 04075)
Автономна Республіка Крим і м. Севастополь, м. Київ, усі області крім: Волинської, Львівської та Рівненської
2.
Рівненська обласна дитяча спеціалізована лікарсько-консультативна комісія
(вул. В. Чорновола, буд. 79, м. Рівне, 33000)
Волинська, Львівська та Рівненська області


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко


Додаток 5
до наказу МОЗ України та МНС України
31.01.2012 N 61/145

ПЕРЕЛІК
документів, що подаються на розгляд до міжвідомчих експертних комісій по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС для дорослого населення

1.
Направлення спеціалізованого лікувально-профілактичного закладу.
2.
Особиста заява хворого.
3.
Особиста інформована згода пацієнта щодо дозволу на передачу його персональних даних до Українського центру інформаційних технологій і Національного реєстру для внесення до Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та публічного оприлюднення (інформування через мережу Інтернет громадських організацій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС) щодо подання медичної справи заявника до комісії для експертного розгляду.
4.
Копія посвідчення постраждалого встановленого зразка (завірена нотаріально).
5.
Маршрутний лист або документи про перебування в 30-км зоні відчуження, характер і види виконуваних робіт, відрядні посвідчення, дані про оплату праці, інші підтверджуючі документи (за наявності).
6.
Копія паспорту.
7.
Довідка з місця роботи, завірений витяг з трудової книжки за останнім місцем роботи.
8.
Довідка з житлоуправління, або з сільської Ради про склад сім'ї та місце проживання.
9.
Амбулаторна карта з медичної установи за місцем проживання (підлягає поверненню).
10.
Витяг з амбулаторної карти, що містить відомості про стан здоров'я в доаварійний та післяаварійний періоди, первинне звернення за медичною допомогою та відображає динаміку розвитку та перебігу захворювання за встановленими діагнозами, результатами інструментальних та лабораторних обстежень, консультаціями лікарів-спеціалістів (завіряється лікувально-профілактичним закладом).
11.
Виписки з історії хвороби медичних установ, де проводилось лікування та обстеження (копії завірені медичною установою).
12.
Матеріали щодо тимчасової непрацездатності (за наявності, згідно з лікарняними листами).
13.
У випадку стійкої втрати працездатності (інвалідність) - копія довідки з МСЕК (ЛТЕК) з наведенням діагнозу, що спричинив інвалідність.
14.
Результати аналізів та інструментальних досліджень що доказово підтверджують діагнози. При злоякісних захворюваннях - результати морфологічної верифікації пухлини.
15.
При розгляді медичних справ померлих: протокол розтину (патоморфологічного або судово-медичного дослідження); копія свідоцтва про причину смерті; копія свідоцтва про укладення шлюбу; копія паспорту особи, яка подає документи померлого.


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко


Додаток 6
до наказу МОЗ України та МНС України
31.01.2012 N 61/145

ПЕРЕЛІК
документів, що подається до дитячих спецЛКК для розгляду медичної експертної справи щодо встановлення причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

1. Направлення спеціалізованого лікувально-профілактичного закладу (вказати захворювання, що подається на розгляд Комісії та його шифр по МКХ 10-го перегляду).
2. Заява батьків (опікуна).
3. Особиста інформована згода батьків (опікунів) хворої дитини щодо дозволу передачі персональних даних до Українського центру інформаційних технологій і Національного реєстру для внесення до Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та публічного оприлюднення (інформування через мережу Інтернет громадських організацій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС), про подання медичної справи заявника до комісії для експертного розгляду.
4. Копія посвідчення дитини потерпілої від наслідків аварії на ЧАЕС (завірена нотаріально).
5. Копія посвідчення про народження або паспорта дитини.
6. Копія посвідчення батьків постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС (завірена нотаріально).
7. Копії паспортів батьків постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, або опікунів.
8. Довідка про перебування дитини в зоні радіоактивного забруднення, при наявності.
9. Довідка про перебування батьків дитини в зоні радіоактивного забруднення, при наявності.
10. Амбулаторна карта дитини з медичної установи за місцем проживання (підлягає поверненню).
11. Детальний витяг з амбулаторної карти дитини (кожна сторінка завірена печаткою лікувально-профілактичного закладу).
12. Виписки з історії хвороби медичних установ, де проводилось лікування та обстеження (копії завірені медичною установою).
13. Копія медичного висновку на дитину - інваліда дитинства або довідки МСЕК з наведенням діагнозу, що спричинив інвалідність (завірена медичним закладом).
14. Результати аналізів та інструментальних досліджень, що доказово підтверджують діагнози.
15. Довідка про місце проживання дитини.


В. о. завідуючого Сектором
радіаційної безпеки та медичних
проблем аварії на ЧАЕС
М. В. Перекопайко




1 комментарий:

  1. Анонимный24.03.2013, 12:00

    Интересно какой будет следующий ПРИКАЗ по подписанному АЮБом миморандумом. Чернобыльцы Вас устраивает такое справедливое социльное "покращення"? Будем и дальше продолжать "диванные акции"

    ОтветитьУдалить