18 декабря 2013 г.

Володимир Пехов: необхідно відновити соціальну справедливість щодо чорнобильців

Народний депутат України Володимир Пехов зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким пропонуєвідновити соціальну справедливість щодо громадян, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, удосконаливши окремі норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, як і раніше, залишається вкрай гострим і актуальним питанням», - зазначив Володимир Анатолійович. За його словами, про це свідчать численні звернення громадян не лише з виборчого округу № 64, де він був обраний народним депутатом України, а й від жителів з інших регіонів Житомирщини та із-за її меж.

Володимир Пехов наголосив, що органи праці та соціального захисту населення відмовляють багатьом з громадян у наданні права на гарантовані пільги і компенсації та встановленні статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Причиною відмов є те, що чинним Законом не передбачено встановлення особам статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи та встановлення їм пільг і компенсацій у випадках, коли станом на 1 січня 1993 року строк їх проживання, роботи чи навчання у різних зонах радіоактивного забруднення є сумарним. На переконання народного обранця, це «є порушенням основоположного принципу права – принципу справедливості щодо цих громадян, конституційного принципу справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами».

«Порушенням конституційного принципу рівності в правах громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вважає народний депутат України норми Закону, котрими не передбачено забезпечення санаторно-курортними путівками громадян, віднесених до третьої категорії, які на даний час не працюють, але проживають на території зон радіоактивно забруднених територій. За його словами, «більшість із цих громадян отримують мінімальний розмір пенсії і не в змозі сплатити кошти за санаторно-курортну путівку».

У своєму законопроекті Володимир Пехов пропонує внести зміни до статті 11 Закону, якою визначено осіб, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Передбачається віднести до таких осіб тих, які мають сукупний період проживання, роботи (служби) чи навчання у зонах безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення – не менше трьох років та на територіях зон гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю – не менше чотирьох років. Шляхом внесення змін до статті 14 Закону цим категоріям осіб пропонується встановити статус осіб, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, включивши їх до категорій 3 та 4 для встановлення пільг і компенсацій.

Крім того, народний обранець пропонує внести зміни до статті 22 Закону, якою визначено компенсації та пільги громадянам, віднесеним до третьої категорії. Передбачається, що визначені Законом компенсації та пільги матимуть не лише громадяни, які працюють, але й які постійно проживають на території зон відчуження, безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років. Володимир Пехов наголосив, що така норма діяла до моменту набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення санаторно-курортними путівками» від 05.07.2012 р. № 5062-VI. Цей Закон мав на меті вдосконалити процес забезпечення державою законодавчо встановлених гарантій щодо оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, однак у дійсності позбавив зазначену вище категорію громадян гарантованих державою пільг та компенсацій. Тому ситуація, що склалася, переконаний Володимир Анатолійович, потребує негайного виправлення.

Народний депутат України зауважив, що під час підготовки законопроекту звертався до Мінсоцполітики для надання інформації щодо кількості осіб, які мають сумарний період проживання, роботи (служби) чи навчання в різних зонах радіоактивного забруднення. Однак, згідно з наданою інформацією, Мінсоцполітики не володіє такими даними. Він акцентував на тому, що реалізація положень законопроекту, в разі його прийняття, може бути здійснена в існуючих межах фінансування відповідної бюджетної програми.

«Законопроект є життєво важливим для багатьох громадян, сприятиме зниженню соціальної напруги та надасть можливість підвищити рівень соціальної захищеності осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», - підсумував Володимир Пехов.

Прес-служба народного депутата України Володимира Пехова


Источник: 1.zt.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий