11 ноября 2012 г.

Чи стане Юрій Андрєєв "Героєм України"?

12 жовтня 2012 року, в с. Пухівка, що на Київщині, пройшло розширене засідання Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України", очолюваної Юрієм Андрєєвим.
Як подейкують у середовищі чорнобильців – на цьому засіданні не піднімалися важливі питання, які б стосувалися вирішення питань соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Однак на цьому засідання було винесено питання та прийнято рішення про направлення клопотання на ім'я Президента України про присвоєння президенту Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Юрію Андрєєву звання "Героя України".
Зазначене клопотання має бути спрямоване до Президента України і пов'язане нібито з великими заслугами Юрія Андрєєва перед Україною та приурочене до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що відзначається в Україні 14 грудня.
Звичайно, можна спрогнозувати, що такі відомості можуть призвести чорнобильську громадськість лише до обурення та в кінці-кінців спровокувати непотрібне посилення суспільної напруги.
Як відзначають самі чорнобильці – за останні роки саме Юрій Андрєєв веде цілеспрямовану роботу по розвалу найбільшої в Україні громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України", в якій до недавнього часу перебувало більшість чорнобильців України.
Останні події у Лубнах є лише лишнім підтвердженням того, що Юрій Андрєєв вже давно втратив довіру у середовищі чорнобильців і перестав бути всеукраїнським громадським лідером, і йому, за великим рахунком, пора йти "на покой".
Причиною такого ставлення чорнобильців до Юрія Андрєєва стали у першу чергу його непродумані ініціативи і нешанобливе ставлення до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Все це сприяє не лише формуванню негативного іміджу органів державної влади, але й призвело до появи безлічі протестних громадських чорнобильських організацій, що, в кінці-кінців, лише ускладнює конструктивний діалог і співпрацю влади і громадськості у вирішенні проблем соціального характеру громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Оточивши себе підлабузниками та людьми, "чорнобильський" статус котрих інколи викликає великі сумніви, центральне керівництво "Союз Чорнобиль України" звело здебільшого свою роботу до того, що до чергових дат, пов'язаних з Чорнобильською катастрофою, спрямовує клопотання про нагородження державними званнями та орденами керівників центрального органу цієї організації та керівників низових ланок і осередків, які нібито вчинили "геройські поступки" під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або мають великі заслуги у справі соціального захисту осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, перебуваючи на громадській роботі.
Це відбувається на тлі того, коли безліч колишніх солдатів строкової служби, військовозобов'язаних, вчителів, лікарів, шахтарів, металургів та багато інших людей з різними професіями, стали у свій час на захист своєї Батьківщини від страшного радіаційного лиха – Чорнобильської катастрофи та чесно і добросовісно виконали свій громадянський і конституційний обов'язок.
Проте, більшість з цих людей не претендували і претендують на відзначення якихось їх особливих заслуг, хоча б могли бути відзначені тією ж Державою, але у них скоріш за все є розуміння і усвідомлення того, що вони виконували лише свої обов'язки, які були пов'язані у першу з захистом Держави та асоціюється у них зі своїм домом, батьками, друзями, знайомими та своїми сім’ями.
Подейкують, що, як і подібні попередні дії керівного органу громадської організації "Союз Чорнобиль України", так і нинішні, мають на меті не відзначення людей, які дійсно мають особливі заслуги перед Україною, а все зводиться до банального переслідування корисливих мотивів окремої групки людей, які у випадку нагородження тими чи іншими державними відзнаками – матимуть суттєві добавки до своїх і так не маленьких пенсій.
Важко сказати, як поступить Президент України, якщо інформація про клопотання з нагородженням Юрія Андрєєва є достовірною. Проте, уже сьогодні зрозуміло, що у випадку присвоєння звань і нагороджень "заслужених чорнобильців" - це цілковито підірве довір’я до нинішньої влади широких верст чорнобильців та знівелює відношення до українських нагород, як таких.
 

1 комментарий:

  1. Анонимный11.11.2012, 23:48

    Если уже таким, как Андреев присваивать звание Героя Украины, то это равносильно насмешке над всеми действительно выдающимися людьми. Все ликвидаторы Герои и делали большое дело в 86. А в СЧУ Андреева никто не держит. Да и за такое отношение к людям и слова паскудные его судить нужно.Неужели у Президента рука поднимется подписать указ. Ну тогда полный капец всему!!!

    ОтветитьУдалить