2 апреля 2013 г.

Звернення до прем’єр-міністра України Азарова Миколи Яновича

ПРОЕКТ

3 квітня 2013 року


ЗВЕРНЕННЯ
ГРОМАДСЬКИХ ЧОРНОБИЛЬСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ АЗАРОВА МИКОЛИ ЯНОВИЧА


Шановний Миколо Яновичу!


До Вас звертаються учасники соціальної акції-мітингу, представники чорнобильських організацій, які зібралися під стінами Кабінету Міністрів.

На цей крок нас штовхнула ситуація, яка склалася з переговорами, що за Вашим дорученням були розпочаті 10 жовтня 2012 року між представниками чорнобильських організацій та Кабінетом Міністром України.

Внаслідок проведення тривалих переговорів було знайдено компроміс, який влаштовує обидві сторони.

Цей компроміс полягає у поетапному введенні в дію ст. 50, ст. 54. ч.4, та ст. 67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

При напрацюванні такого рішення переговорна група і представники Кабінету Міністрів України виходили насамперед з принципів соціальної справедливості та законності у питанні нарахування чорнобильських пенсій.

В кінці минулого року з об'єктивних причин цей процес переговорів був призупинений, а трохи згодом їх ведення було передано у компетенцію Міністра соціальної політики України.

Незважаючи на Ваші доручення від 1 лютого 2013 року, зазначений конструктивний діалог був призупинений, а самі переговори не отримали свого логічного завершення.

Замість прийняття рішення, нам сьогодні намагаються нав'язати створення консультативних рад, мета яких вельми прозаїчна та не вирішує по суті поставлених завдань, а також на даному етапі не відповідає потребам широкого кола чорнобильців.

Зараз лунають і пропонуються абсурдні пропозиції щодо нарахування чорнобильських пенсій, які не мають нічого спільного з соціальною справедливістю та ще більш звужують можливості у нарахуванні пенсій чорнобильцям, ніж раніше прийнята постанова Кабінету Міністрів України № 1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Такі підходи не лише не сприятимуть злагоді і зменшенню соціальної напруги безпосередньо у середовищі чорнобильців, а навпаки можуть стати каталізатором громадських збурень у суспільстві і державі.

Крім того, вважаємо за потрібне відзначити й той факт, що реформування Міністерства соціальної політики України, відбувається без урахування потреб чорнобильців.

Скорочення департаментів, однозначно не сприятиме посиленню соціальної захищеності громадян, які постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У зв’язку з вищезазначеним ми, просимо Вас, шановний Миколо Яновичу, прийняти представників чорнобильських організацій, які вели переговори – ОСОБИСТО.

Чорнобильська громадськість належно поціновує Ваші прагнення у вирішенні чорнобильських проблем, що засвідчують розпочаті переговори 10 жовтня 2012 року за Вашим дорученням і які ми сподіваємося успішно завершаться з Вашою допомогою.

Також просимо доручити представнику Кабінету Міністрів України, а саме Віце-прем’єр-міністру України Арбузову С. Г., на раніше досягнутих компромісах і напрацюваннях – результативно завершити переговори.

Така необхідність постає у першу чергу із-за того, що у зв’язку з запланованим внесенням змін до Закону України "Про Державний Бюджет України на 2013 рік" є нагальна потреба у вирішенні питань пенсійного забезпечення частини громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та, які, отримують сьогодні мінімальні пенсії, оскільки це, по суті, ставить у велику залежність збереження їх життя і здоров’я.

Доводимо до Вашого відома, що всі розрахунки щодо поетапного вирішення питання пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи були готові ще до 1 грудня 2012 року.

Наші пропозиції полягають у здійснені нарахувань та виплаті пенсії по інвалідності виключно за діючими нормами статей 50, 54, 67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи", причому, відповідно до ч. 4 ст. 54 цього Закону в усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:

по І групі інвалідності - 10 мінімальних пенсій за віком;
по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком;
по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам - 3 мінімальних пенсій та віком.

Тому, вирішення цього питання залежить виключно від політичної волі керівників держави захистити життя і здоров’я громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ПІДПИСИ:


Комментариев нет:

Отправить комментарий