8 августа 2013 г.

Чи заберуть пільги у чорнобильців?

У минулому номері «Вісника Ч» ми повідомляли перелік сіл області, у яких можуть забрати чорнобильські пільги. За коментарем звернулися до Валерія Зуба, голови постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС.

— З Міністерства екології та природних ресурсів на обласну раду надійшов лист про перезонування області. Ті населені пункти, які зараховувалися до четвертої зони, мають втратити чорнобильські пільги зовсім, третя зона має стати четвертою, — розповів Валерій Олексійович. — Питання порушили після 25-річчя катастрофи. Минулого року розмови про перезонування уже йшли, але такий серйозний підхід тільки цього року.
Восьмого серпня розглянемо це питання на засіданні комісії. Уже повідомили всі райдержадміністрації, районні ради, у яких є пільги по чорнобильському зонуванню. Відправили листи всім управлінням, яких це питання стосується: управлінню соціального захисту, Пенсійного фонду, управлінню з надзвичайних ситуацій, лісового господарства. У деяких райрадах питання позбавлення пільг уже розглядали. їх відповіді негативні.

— Чому чорнобильська проблема порушується на рівні рад, а не держадміністрацій?
— Це таке питання, що потребує обговорення. Варто зробити невеликий, референдум на рівні району, області. Питання стосується великої кількості людей, і одній особі, голові райдержадміністрації, прийняти його важко.
Я вважаю, що це правильний підхід. Якби було по-іншому, то проблема викликала б величезний резонанс. Він міг би закінчитися навіть якоюсь революцією на рівні області.

— На що посилається міністерство, коли пропонує перезонування?
— Проводилися дослідження грунтів, вод, рослин. І справді, рівень радіації значно знизився. У деяких районах радіаційний фон не відрізняється від загального рівня. Але досліджувалася радіація не по всіх параметрах. Це один із тих факторів, що може вплинути на рішення щодо перезонування.

— В облраді говорять, що відписали міністерству. Що це за лист?

— Від комісії листа до міністерства ми не відправляли. Але якщо цей лист був відправлений обласною радою, то в ньому могла йти мова тільки про те, що питання буде розглянуте нашою комісією. Ми винесемо рекомендації, і тільки після цього прийматиметься рішення. Напевно, на сесії.

— Що рекомендуватимете облраді?
— Ми обрані громадою, тому маємо бути на її захисті. Ми стоїмо на тому, що приймати рішення про перезонування ще зарано. Потрібно людям пояснити, довести необхідність прийняття такого рішення. У нас же держава пільг. Сьогодні пільговиків більше, ніж людей непільгових категорій. Приймати популістські рішення і давати пільги завжди легше, ніж відповідати за них і забирати. Та разом з тим, навіть якщо рівень радіації в зонах нормалізувався, мешканці тих районів уже отримали свою дозу радіоактивних елементів. Наслідок катастрофи не короткочасний. Радіація вплинула, можливо, на століття. Треба враховувати і цей бік питання. Я, як ви знаєте, лікар, ось тільки прийшов з операції. Робив її молодій жінці, яка три дні тому народила. І виявили пухлину. Немає гарантії, що її хвороба не викликана радіацією.

— Ще 17 липня було засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту пенсіонерів, ветеранів і інвалідів та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, — розповідає голова комісії Семенівської райради Світлана Швець. — На ньому обговорювалося питання про зонування. У результаті райрада відправила листа на обласну раду. Його суть — порушити клопотання перед обласною радою про недопустимість прийняття рішення щодо статусу населених пунктів району. Ми категорично проти того, щоб у наших людей забрали чорнобильські пільги.


7 комментариев:

  1. Анонимный08.08.2013, 20:31

    Ну да большие льготы гробовые около 5 гривен. А общая сума - это огромная сума и есть для чиновников, где украсть. Поэтому кто откажется. Спросите у людей - уверен они откажутся от этих смешных льгот.

    ОтветитьУдалить
  2. Анонимный09.08.2013, 08:36

    Не хотят отдавать зоны - тогда за колючую проволку! Пускай сидят на льготах, чтобы других не травили, а то привыкли сельхоз продукты из зоны вывозить и на базарах продавать и льготы получать. Квартиры получать, потом продавать и возвращается назад в зону.
    Это в четвертой зоне по пять грн. гробовых, в третьей зоне 50% компенсации на питание.
    А детям после 18 лет льготы сняли? Но почему – то ни кто и усом не повел провести референдум или хотя бы митинги провели.
    А где же хваленая справедливость?

    ОтветитьУдалить
  3. "Слышал звон , да не знаю где он " .
    Так называемые "гробовые" в четвертой зоне - 1,60 грн. в месяц(!), сумма микроскопическая , поэтому выплачивают по кварталам ,набегает аж 4,80грн.за 3 месяца (ваши 5грн.).
    В третьей зоне - 2,10 в месяц,соответственно - 6,30 грн. за квартал .
    Анониму 8:36. Не пишите о том , чего не знаете , нет 50% компенсации на питание ,это неправда ,см. закон и не наводи тень на плетень. Специально для вас , поборника справедливости, дальше .Данные по Иванковскому району , кого вы мечтаете кинуть за колючую проволоку. Обыкновенный фашизм ?

    Після аварії на ЧАЕС у результаті випадінь радіактивних аерозолів сталося радіоактивне забруднення і лісів нашого району. Крони дерев, особливо на галявинах, які є ефективними фільтрами всіх видів атмосферних забруднювачів, отримали його найбільше.
    Основним механізмом забруднення дерев після аварії на ЧАЕС було пряме захоплення радіоактивних аерозолів листовим покривом дерев, на який припало від 60 до 90 % первинних радіоактивних випадінь.
    Більшість забруднених після Чорнобильської аварії лісів призначена для заготівлі лісоматеріалів. Тому їх деревина нормується з точки зору допустимого вмісту радіонуклідів. В Україні існують гігієнічні нормативи вмісту цезію­137 у деревині та продукції з неї. Гігієнічний норматив питомої активності цезію­137 у дровах паливних складає 600 Бк/кг, в лісоматеріалах необроблених – 1500 Бк/кг.
    Також існує дуже жорсткий норматив на вміст стронцію­90 у паливній деревині – 60 Бк/кг. Це пов’язано з тим, що концентрація радіонуклідів у попелі в 50­100 разів вища, ніж в сировинній деревині. Для місцевих користувачів дров на забруднених територіях накопичення попелу в оселях та присадибних ділянках може також призвести до збільшення дозових навантажень на організм.
    Інтенсивність накопичення стронцію­90 деревиною різних порід зменшується в такій послідовності: осика>береза, акація>дуб> сосна, в той час, як цезій­137: дуб>сосна>осика> береза>акація. Але, в порівнянні з іншими частинами дерев, деревина в найменшій мірі забруднена радіонуклідами. Найвищий вміст стронцію­90 спостерігається в молодій корі і голках сосни другого року, а цезію­137 – у хвої першого року. Максимум забруднення сосни цезієм­137 припадає на період її інтенсивного росту – травень.
    У даний час основна маса радіонуклідів міститься у грунті лісів.
    У березні нинішнього року співробітники науково­дослідного інституту сільськогосподарської радіології Національного університету біоресурсів та природокористування України взяли проби грунтів, деревини та кори дерев у різних лісових масивах нашого району. У всіх відібраних зразках вимірювалась активність цезію­137 та стронцію­90.

    ОтветитьУдалить
  4. Результати перевірок виявились такими:
    Назва населеного пункту Питома активність радіонуклідів у:
    грунті (Бк/кг) деревині (Бк/кг) корі (Бк/кг)
    Cs­137 Sr­90 Cs­137 Sr­90 Cs­137
    Оране 172 10,5 121 392,7 287
    Зорин 122 26,8 21 270,2 65
    Медвин (перед селом) 121 23,5 13 24,5 <10
    Медвин (за танком) 145 21,9 122 41,1 352
    Губин (за кладовищем) 90 4,4 <9 356,6 17
    Між Горностайполем і Губином 156 8,8 6 231,2 15
    Дитятки 180 12,3 43 376,8 110
    Дитятки (за селом) 114 43,3 17 29,8 34
    Дитятки ( за перехрестям КП) 114 19,5 23 285,7 43
    Степанівка 2548 13,2 47 219,3 289
    Хочева 138 32,5 <2,5 82,6 11
    Прибірськ 290 9,1 14 134,1 21
    Прибірськ (за озером) 67 19 19 43,4 64
    Рудня­Шпилівська (поблизу села) 52 6,6 19 264,8 75
    (Жирним шрифтом виділено перевищення допустимих рівнів забруднення

    ОтветитьУдалить
  5. Анонимный10.08.2013, 19:44

    В начале августа 1986 года все подразделения, самостоятельно для себя: 25-бригада (с.Ораное) и я в том числе, строительным образом соорудили скелетные каркасы для палаток осенне зимнего проживания на 45-человек из сосны того леса, который находился рядом.
    И что, теперь мне кроме полученной ПДД (25 рыгиков) на станции надо как это делает переселенец визжать о радиации от листьев и коры с иголками от сосен??? Да эти все стронции и.т.д. по смывало природным путём ещё 25 лет тому назад. Особенно 1987 год, вспомните какая была зима обильно снежная в это время, даже у нас на юге Украины.

    ОтветитьУдалить
  6. Анониму 19:44 . Даже не пытайтесь комментировать того в чем не разбираетесь , это не "по смывалось природным путем" в снежные зимы . В Ораном содержание St-90 392,7 Бк/кг при норме 60 (содержание стронция в древесине - четвертая графа , таблицу перекинуть не удалось ) , превышение более чем в 6 раз . "Визжать" не советую ,т.к. в 1986 г. цифры были другими , хочу вас успокоить , сырая древесина не опасна , как пытаются визжать в прессе : переживают за себя , за свою мебель(!), но никто не переживает за тех же жителей с.Ораное , где уже в 1990г. зафиксированы случаи рака ротовой полости , которых раньше не было .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Анонимный12.08.2013, 17:27

      Постоянного радиационного излучения от коры быть не может, это если её жители жевали как олени или как лоси, тогда другое дело (шутка). Тоже самое и с почвой, там её (радиационную пыль)да и не только в Ораном посмывало дождевыми потоками в Припять уже через 2 года.
      А таблицы составлялись комиссиями о запредельных показателях специально, чтобы на их (комиссиям) существование постоянно выделялись денежные средства, из-за их якобы нужности, так как для этого по их мнению и по таким таблицам нужен как бы постоянный контроль обследуемых территорий.
      А случаи рака ротовой полости зафиксированы и в Мариуполе в 1990 и.т.д. и не только ротовой, хотя заболевшие ни разу не были в зоне радиационного излучения.

      Удалить