16 ноября 2013 г.

Про повернення переплаченої пенсії

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


22 жовтня 2013 року                                                                                            справа № 2а/2370/4560/2012
                                                                                                                                           м. Черкаси
10 год. 30 хв.                                                                                                                  


Черкаський окружний адміністративний суд в складі:
головуючого судді - Гаращенка В.В.,
при секретарі - Шалько І.П.,
за участю:
представника позивача: Дубович Т.С. - за довіреністю,
представника відповідача: не з'явився;
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до ОСОБА_2 про повернення переплаченої пенсії,


 ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулося управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області, в якому просить стягнути з ОСОБА_2 суму переплаченої пенсії в розмірі 34269 грн. 90 коп.

Представник позивача позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх тим, що з 01.12.2006  ОСОБА_2 призначена пенсія за віком відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Підставою для призначення та виплати пенсії ОСОБА_2, стала архівна довідка №32306 від 13.06.2006, видана Галузевим державним архівом Міністерства оборони України про участь відповідача в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в період з 02.10.1987 по 09.12.1987 в складі військової частини №34102. На підтвердження права на призначення відповідачеві пенсії відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», управлінням Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області направлено запит про достовірність видачі довідки №32306 від 13.06.2006 Галузевим державним архівом Міністерства оборони України на ім'я ОСОБА_2 про його участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Листом №84169 від 26.07.2012 Галузевий державний архів Міністерства оборони України повідомив управління Пенсійного фонду в м. Черкасах Черкаської області, що архівна довідка на ім'я ОСОБА_2, не видавалась та є підробленою. Крім того відповідач позбавлений статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та за місцем роботи у 1987 році архівними відомостями не підтверджено, що ОСОБА_2 направлявся на ліквідацію наслідків аварії.

В зв'язку з вищевикладеним, на підставі статті 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», позивач просить стягнути з ОСОБА_2 виплачену суму пенсії в розмірі 34269 грн. 90 коп.

Відповідач в судове засідання не з'явився представника не направив, проте надіслав до суду заяву, в якій просив розгляд справи провести без його участі.

З письмового заперечення представника відповідача вбачається, що проти заявленого адміністративного позову він заперечував, мотивуючи це тим, що пенсія за віком призначена останньому відповідно до архівної довідки Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №32306 від 13.06.2006, яка підтверджує участь ОСОБА_2 у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Доводи позивача, що зазначена довідка Галузевим державним архівом Міністерства оборони України не видавалась та, як наслідок, є підробленою, відповідач вважає хибними, оскільки, лист не є належним доказом по встановленню факту підробки документів. Отже, Пенсійним фондом України не встановлено фактів зловживань з боку позивача (надання недостовірних даних), які відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» дають право звернення до суду про стягнення  надміру виплачених коштів.  

Заслухавши пояснення і доводи представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році, що підтверджується архівною довідкою Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №32306 від 13.06.2006 про участь ОСОБА_2 в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в складі військової частини №34102;

Відповідно до ч. 1 ст. 55 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-XII від 28.02.1991 в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій. Зокрема, для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року, незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днів - 10 років.

Згідно з пп. ґ п. 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України №22-1 від 25.11.2005, в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, документами, які засвідчують особливий статус особи, визначено: посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону); довідка медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК) про визнання особи інвалідом унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов'язку (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону); висновок МСЕК щодо причинного зв'язку смерті особи з пораненням, контузією, каліцтвом, одержаними при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), або захворюванням, пов'язаним з перебуванням на фронті, ліквідацією Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов'язку (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону); довідка МСЕК про визнання особи інвалідом по зору I групи - сліпим (при призначенні пенсії згідно із абз. 3 п. 3 Прикінцевих положень Закону); документи закладу охорони здоров'я про наявність відповідного захворювання: гіпофізарного нанізму (ліліпути), диспропорційні карлики (при призначенні пенсії згідно із абз. 2 п. 3 Прикінцевих положень Закону); посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, форма якої затверджена постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях №122 від 09.03.1988; посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи (при призначенні пенсії із використанням норм ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»); документи про народження дитини та виховання її до восьмирічного (чотирнадцятирічного) віку чи про визнання дитини заявника інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (при призначенні пенсії згідно із абз. 4 та 5 п. 3 Прикінцевих положень Закону та п. «ж» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

Для призначення пенсії за віком відповідач надав до управління Пенсійного фонду разом із заявою про призначення пенсії архівну довідку Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №32306 від 13.06.2006 про участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Відповідно до вказаної архівної довідки Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №32306 від 13.06.2006 по архівним документам військової частини №34102 встановлено, що ОСОБА_2 приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в період з 02.10.1987 по 09.12.1987.

За приписами ст. 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05.11.1991 органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі. Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

Для підтвердження права на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», позивачем направлено запит до Галузевого державного архіву Міністерства оборони України про достовірність видачі довідки №32306 від 13.06.2006 на ім'я ОСОБА_2 про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Згідно з листом Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №84169 від 26.07.2012, останнім довідка №32306 від 13.06.2006 не видавалася та є підробленою.

З урахуванням вищевикладеного, рішенням управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області №32/2 від 21.08.2012 про призупинення виплати пенсії ОСОБА_2, виплату пенсії з 01.09.2012 призупинено до з'ясування підстав видачі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2) серія НОМЕР_1, встановлення причини інвалідності, що пов'язана з виконанням обов'язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Вирішуючи даний спір, з огляду на аргументацію позивача, суд враховує, що відповідно до ч.  1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Стаття 103 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» встановлює, що суми пенсії, надміру виплачені пенсіонерові внаслідок зловживань з його боку (в результаті подання документів з явно неправильними відомостями, неподання відомостей про зміни у складі членів сім'ї тощо), стягуються на підставі рішень органу, що призначає пенсії.
Зі змісту даних законодавчих норм вбачається, що необхідною умовою повернення надмірно виплачених сум пенсій є, зокрема, зловживання з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних.

Під час судового розгляду встановлено, що висновки позивача про зловживання з боку відповідача та подання ним недостовірних даних ґрунтуються на листі Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №84169 від 26.07.2012 щодо фіктивності довідки про період участі ОСОБА_2 у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Позивачем також 12.06.2013 №11897/04 направлено запит до Черкаського ОМВК стосовно відрядження ОСОБА_2 в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 01.07.2013 №1376/4 від Черкаського ОМВК надійшла відповідь, з якої вбачається, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 Черкаським ОМВК на збори по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС не призивався.

В той же час, з наданих представником відповідача в судовому засіданні пояснень та долучених до матеріалів справи архівної довідки Галузевого державного архіву Міністерства оборони України №32306 від 13.06.2006 про участь ОСОБА_2 в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в складі військової частини №34102, посвідченням учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році (категорія 2) серія НОМЕР_1 від 28.12.2006, судом встановлено, що ОСОБА_2, в період з 02.10.1987 по 09.12.1987 призваний на спеціальні військові збори для участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в складі військової частини №34102.

Суд зауважує, що відносини, пов'язані із встановленням факту фіктивності того чи іншого документа, підпадають під ознаки такого діяння як використання підроблених документів, що відповідно до ст. 358 Кримінального кодексу являється злочином.

Враховуючи положення ч. 4 ст. 70 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що факт підробки документа та використання підробленого документа повинні бути підтверджені лише вироком суду у кримінальній справі, що набрав законної сили.

Окрім того, суд зауважує, що відповідач не може нести відповідальність за зміст та достовірність офіційних документів, які видаються органами державної влади, іншими організаціями та установами на виконання їх повноважень.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд зазначає, що позивачем не доведено, що з боку відповідача мали місце зловживання або повідомлення недостовірної інформації, що призвело до призначення та виплати йому пенсії зі зменшенням віку без законних на те підстав.

Під час розгляду справи судом не встановлено фактів зловживань з боку пенсіонера, які відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»  є підставою для стягнення в судовому порядку надмірно виплачених коштів.
За таких обставин суд не знаходить підстав для задоволення адміністративного позову.

          Керуючись ст.ст. 17, 86, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

          В задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.
          
Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови, а в разі проголошення судом вступної та резолютивної частини постанови апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 29 жовтня 2013 року.




Суддя                                                                                                          В.В. Гаращенко 




Комментариев нет:

Отправить комментарий