18 июня 2013 г.

З 1 липня набувають чинності зміни у пенсійному забезпеченні.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (№ 231-VII), що набуває чинності з 1 липня ц.р., змінено механізм щорічного перерахунку пенсій з 1 березня.

Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначається залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання порівняно з попереднім роком середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески. Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію,  на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.


Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Законодавець вніс також зміни до порядку обчислення трудових пенсій. Зокрема, пенсіонеру надано можливість з періоду, за який  враховується  заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключати періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Крім того, вдосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

Законом № 231-VII визначено й інші новації в галузі пенсійного забезпечення. Йдеться про зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку і вчаться за денною формою навчання, у період перерви у навчанні. Єдина вимога – така перерва не повинна тривати  більше  чотирьох місяців.


1 комментарий:

  1. Анонимный18.06.2013, 11:50

    "На блоге будут удаляться комментарии, содержащие предлагаемые изменения в Закон"

    Какие могут быть после такого запрета коментарии???

    ОтветитьУдалить